Politika

Karar mekanizmalarında eşitliği işaret eden Nazlıaka: Dört belediye başkan yardımcısından ikisi kadın olmalı

23 Ağustos 2023 16:43

“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması için eşitlik birimlerini çok önemsiyoruz. Bu aşamada bazı belediyelerimizde eşitlik birimi var ancak eksiklerimiz var" diyen CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, eşit bir gelecek için eşitliküye saysını artırdıklarını ve şu an 163 bin 233 yeni kadın üyeleri bulunduğunu söyledi. Bu kapsamda "Siyasi Partiler Yasası’nda eşit temsil ve fermuar sistemini öngören kanun teklifini verdiklerini hatırlatan Nazlıaka, "Belediyelerde karar mekanizmalarında kadınların eşit temsili de bizim için çok kritik bir konu. Bir belediye başkanının dört belediye başkan yardımcısı varsa ikisi kadın ikisi erkek olmalı diyoruz" dedi.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı, Ankara’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve 81 il kadın kolu başkanının katılımıyla üç günlük bir toplantı düzenledi. Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, parti genel merkezinde yapılan toplantının ikinci gününde konuşma yaptı.

ANKA'da yer alan habere göre, Nazlıaka, şunları söyledi:

“Göreve geldikten sonra neler yaptığımızı kısaca özetlemek istiyorum. Türkiye’de her bölgede, her ilde, her ilçede hızla örgütlendik. Ve hatta Cumhuriyet tarihinde hiç kurulmamış olan 303 ilçede CHP Kadın Kollarını ilk kez kurduk. Bu arada tabii bir yandan örgütlenirken diğer taraftan aramıza yeni kız kardeşlerimizi kattık. Hedef bazlı üye çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Tabii bunun içerisinde erkek üye kaydı da yapmış olmakla birlikte kadın üyede epeyce yol katettiğimizi birazdan daha somut olarak sizlere aktaracağım. Aile destekleri sigortası, CHP Kadın Kolları’na emanet edilmiş olan ve aslında partimizin çok kıymetli bir projesi olduğu için bizler de umudun elçileri olarak sıkılmadık el, çalınmadık kapı bırakmamaya çalıştık. Hane ziyaretleriyle, saha çalışmalarıyla aile destekleri sigortasını her yerde anlattık.

"Toplumsal cinsiyet eşitliği için eşitlik gelecek"

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin ana akımlaştırılması için eşitlik birimlerini çok önemsiyoruz. Bu aşamada bazı belediyelerimizde eşitlik birimi var ancak eksiklerimiz var. Onun için tüm CHP’li belediyelerde, hazır sosyal demokrat belediyecilik anlayışıyla halk rahat bir nefes alabilirken aynı zamanda eşitlik birimlerinin kurulmasını böylelikle kadınların, çocukların, tüm dezavantajlı grupların da daha rahat bir yaşam içerisinde olmasını arzu ediyoruz. Çünkü görüyoruz ki CHP’li belediyelere yönelik beklenti, diğer partilerin belediyelerine yönelik beklentilerin çok daha üzerinde. Belediyelerde karar mekanizmalarında kadınların eşit temsili de bizim için çok kritik bir konu. Bir belediye başkanının dört belediye başkan yardımcısı varsa ikisi kadın ikisi erkek olmalı diyoruz. Bunu hangi belediye başkanına söylesem ‘Evet, olmalı’ diyor. ‘Olmalı’yı ‘yapmalı’ya dönüştürmeliyiz. Özetle diyoruz ki: Eşit bir gelecek için eşitlik gelecek.

"Siyasi Partiler Yasası’nda eşit temsil ve fermuar sistemini öngören kanun teklifini verdik"

Ortalama her aya denk düşüyor, basın açıklamaları yaptık. Bunu özellikle yaygın ve yerel basında ve internet medyasında da daha duyulur hal getirerek CHP’nin hem politikalarının hem de kadın politikalarının daha geniş kitleler tarafından duyulmasını, izlenmesini hedefledik. Ve her salı günü düzenlediğimiz ‘Demir Leblebi Sohbetleri’mizle video konferans üzerinden CHP Kadın Kolları, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, il ve ilçe başkanları, il yöneticileri 1000 kişiye kadar katılım izni verecek şekilde hep bir araya geldik ve dilimizi, vizyonumuzu, hedeflerimizi ortaklaştırdık. Bizim için çok kıymetli olan devrimsel bir adıma imza atıldı. 

"163 bin 233 yeni kadın üye yaptık"

Sayın Genel Başkanım siz bize, ‘100 bin yeni kadın üye yapın’ demiştiniz. 100 bin yeni kadın üye yapamadık, 163 bin 233 yeni kadın üye yaptık. 15 Ağustos tarihli rakamdır bu, bunun içinde tabii ki vefat eden kız kardeşlerimiz ve istifa edenler de var. Ama sonuçta CHP Kadın Kolları, sahada yarattığı sinerjiyle sürekli olarak partimize yeni üye kazandırmaya devam etti. Sahaya çıktığımızda sadece kadın üye yapmıyoruz, erkek üye de yapıyoruz. Buna rağmen yüzde 30’un altında olan kadın üye oranımızı yüzde 36’ya yükselttik. Hedefimiz tam eşitlik ama bunun için epeyce mesafe kaydetmek gerekiyor. ‘Demir Leblebi Sohbetleri’ bizim her hafta bir konuşmacıyı konuk olarak ağırladığımız, 81 ilden 973 ilçeden kadın kollarımızın katılabildiği etkinlikler. 106 eğitim programı gerçekleştirdik. Her eğitim programında konuşmacımıza onun adına Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nden bir burs bağışında bulunarak bir kız çocuğumuzun okullaştırılmasına katkı sunmaya çalıştık. Bunun için de Nejla Erdem’e çok teşekkür etmek istiyorum.

“Rize’de 43 yıl sonra bir milletvekili çıkarabildik"

3 yıl önce yaptığımız sunumda, 2018 genel seçimlerinde, ‘Yüzde 5’in altında 29 milletvekili çıkaramadığımızı, aslında odaklansaydık 29 milletvekili çıkarılabilirdi’yi size arz etmiştik. Bu tespitte bulunduktan sonra, özel olarak bu illere odaklandık ve sonuç şu oldu: 29 ilin 21’inden 24 milletvekili çıkardık. Örneğin Diyarbakır’da 21 yıl sonra bir milletvekili çıkardık. Diyarbakır’da 17 ilçemiz var, 17 ilçenin 16’sında kadın örgütümüz yoktu, derhal kadın örgütünü kurduk ve hızla saha çalışmalarına ağırlık verdik. Ve bu saha çalışmaları sayesinde kadın üye oranımızı yüzde 266 artırdık.

Hiçbir başarı tesadüf olarak gelmiyor. Kars’ta, 21 yıl sonra bir milletvekili çıkardık. Elbette bunda parti örgütümüzün, adaylarımızın, genel merkezimizin büyük bir eforu var ama kadın kolları olarak biz, Kars’ta 8 ilçemizin 7’sinde örgütlü değildik göreve geldiğimizde. Derhal burada örgütlenmeyi gerçekleştirdik. Ve burada da üye sayımızı yüzde 320 artırdık. Böylece orada farklı bir sinerji yaratabildik. Rize’de 43 yıl sonra bir milletvekili çıkarabildik. Rize’de 12 ilçemizin 6’sında herhangi bir kadın örgütümüz yoktu. Kadın örgütlerimizi kurduk ve burada da son derece kayda değer bir şekilde üye sayımızı artırdık. Bu vesileyle eski Rize İl Kadın Kolu Başkanımız merhum Nurdan Ardal’ı da rahmetle anıyoruz.

“Üye sayısının düştüğü tek il Hatay...”

21 ilden 24 milletvekili çıkarmıştık fakat toplam 29 il vardı. Bu iller içerisinde de yine çalışmalarımızı yürüttük. Bunlar içerisinde 1 il hariç her birinde üye sayımızı artırdık. Üye sayısının düştüğü tek il Hatay ilimizdir. Ama hepinizin malumu 6 Şubat tarihinde, Kahramanmaraş merkezli deprem nedeniyle Hatay’da çok büyük kayıplar yaşadık. Onun için şu anda Hatay İl Kadın Kolu Başkanımız da bir depremzede olarak aramızda bulunuyor. 

"32 bin erkek belediye başkanına karşılık sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi"

Kadınların yerelde seçme seçilme hakkını kazandığı tarih 3 Nisan 1930. Bu tarihten günümüze kadar 19 yerel seçim gerçekleşti. Ve bu seçimler neticesinde 32 bin erkek belediye başkanına karşılık sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi, yani yüzde 3’lük bir orandan bahsediyoruz. 2019’da gerçekleşen son yerel seçim sonuçlarına göre, kadın muhtar sayımızda yüzde 64’lük bir artış oldu. Ancak bu artışla bile yüzde 2’lerdeyiz. 50 bin 157 muhtarın sadece 1119’u kadın. 1272 il genel meclis üyesinin sadece 48’i kadın. 1389 belediye başkanının sadece 21’i kadın. 30 büyükşehir belediye başkanının sadece 2’si kadın, biri Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu. 20 bin 745 belediye meclisi üyesinin sadece 2 bin 283’ü kadın.

“49 belediyeye CHP bayrağını dikeceğiz"

O halde yerel seçimlerde neler yapmayı planlıyoruz? Yüzde 5’in altında farkla kazanamadığımız 49 belediyeye CHP bayrağını dikeceğiz. Az oy farkıyla kazandığımız 43 belediyeyi koruyacağız. Mesela Eskişehir’in İnönü ilçesinde özel olarak hem kadın kollarını kurduk hem de üye çalışması yaparken o kadar rahatsızlık duydular ki elektrik kesintisi gerçekleştirildi ama gene de kadın kollarımız cep telefonunun ışığıyla akşam saatinde üye çalışmasını devam ettirdi. Önümüzdeki 7 ay içerisinde de bu çalışmaları derinleştirerek ve genişleterek devam edeceğiz. Çünkü kadınlar sahada çalışıyorlar, kenti en fazla kadınlar kullanıyorlar dolayısıyla kentteki sorunları da çözüm önerilerini de en iyi bilen kadınlar."

TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu: Bugünkü iktidarın ahlaki ve siyasi meşruiyeti yok