Çevre

Karaburun'da zeytinlikler enerji santrali için kesildi; şirket "bölgede zeytin ağacı yok" dedi!

Fotoğraf: Mustafa Şenbahar

28 Ağustos 2024 08:13

İzmir'in Karaburun ilçesinde, Lodos Karaburun Elektrik Üretim A.Ş. tarafından gerçekleştirilen bir enerji santrali projesi için kesilen zeytin ağaçları, bölgede büyük tepkilere neden oldu. Şirket, kesilen ağaçlar için "bölgede zeytin ağacı yok" iddiasıyla Orman Bölge Müdürlüğü'ne rapor başvurusunda bulundu.

Yayla Mahallesi'ndeki 473 bin 141,41 metrekarelik alanda yaşanan olay, Hazine'den 20 yıl önce 150 yıllığına kiralanmış ve köylüler tarafından zeytin ağaçlandırması için emek harcanarak verimli hale getirilmişti. 2023 yılında, şirket tarafından başlatılan güneş enerjisi santralı (GES) kurulumu için alanda zeytin ağaçları kesildi.

İzmir İl Tarım Müdürlüğü tarafından verilen "marjinal tarım alanı" raporuyla ÇED olumlu kararı alındı. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın denetimleri sonucunda, bu raporun usulsüz olduğu ortaya çıktı. İl Tarım Müdürü Mustafa Özen görevden alındı ve usulsüz rapor hazırlayan personel hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın aktardığına göre, bölge sakinlerinden Mustafa Şenbahar tarafından açılan dava sonucunda İzmir 7. İdare Mahkemesi, "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. Kararda, kamu yararı bulunmadığı vurgulandı. Buna rağmen, şirket mahkeme kararlarına rağmen 2024 Şubat ayında yaklaşık 2 bin zeytin ağacını daha kesti.

Avukat Cem Altıparmak, süreçle ilgili olarak hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini belirtirken, Mustafa Şenbahar zeytin ağaçlarının kesilmesinin doğal ve kültürel bir değer kaybına neden olduğunu ifade etti.