Sağlık

Kanser hastalarına şifalı ot uyarısı

Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)- MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof

15 Aralık 2017 12:23

Nermin UÇTU/MANİSA, (DHA)- MANİSA Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, kanser tedavisi gören hastaları, tedavi sürecinde bitkisel ürünleri kullanmamaları konusunda uyardı. Prof. Dr. Çelik, kanser tedavisi gören hastaların şifalı ot olarak bilinen maddeleri kullanmalarının organ yetmezliğine neden olabileceğini söyledi.
Kanser hastalarının derman bulmak amacıyla en çok başvurduğu yollardan biri olan bitkisel ürünlerin tedaviyi kötü etkileyebildiğini ve ciddi sorunlara neden olabileceği ortaya çıktı. Uzmanlar, kanser tedavisi gören hastaların, bitkisel ürünlerden uzak durmaları gerektiği konusunda özellikle uyardı. MCBÜ Hafsa Sultan Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ömür Karakoyun Çelik, hastaların kanser tedavisi öncesinde bitkisel ürünler konusunda doktorlar tarafından özellikle bilgilendirilmeleri gerektiğini söyledi. Prof.Dr. Çelik,
şöyle dedi:
\"Bu konuyu doktor hasta tedavisine başlamadan önce anlatmak zorunda. Benim özellikle vurgulamak istediğim en önemli kural, tedavi sırasında doktorun haberi olmadan herhangi bir bitkisel tedavi, ot suları gibi normal tedaviyi etkileyebilecek karaciğeri, böbreği yoracak, ciltteki kızarıklığı, yemek borusundaki tahrişi arttıracak takviyelerin alınmasından kesinlikle uzak durulmasıdır. Zaman zaman çok bilinçli olan hastalarımın dahi bu tarz otlardan şifa bulmak adına kullandığına şahit oluyorum. Bu çok tehlikeli bir durum. Özellikle hastanın kanser tedavisini aldığı zaman dilimi içinde bu tarz ek tedavileri kullanması organ yetmezliklerine sebep olabilir. Doktorlar hastalara bir tedavi uygularken, hastaların da doktoruna sormadan, kendi başlarına, kulaktan dolma bilgilerle hareket edip kendilerini bitkisel ürünlerle tedavi etmeye kalkmaları doğru bir yaklaşım değildir. Bu, hastalar için kötü sonuçlar doğurabilir.\"
SAĞLIKSIZ YAŞAMA DİKAT ÇEKTİ
Beslenme ve sigarasız yaşamın önemine değinen Çelik, kanserin 1 günde oluşan hastalık olmadığının altını çizdi. Sağlıksız yaşam tarzının kanseri kaçınılmaz kıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Çelik, şöyle dedi:
\"Sigara nedeniyle kanser olan bir kişinin tedavi sırasında ve sonrasında sigaraya devam etmesi yapılan tüm emekleri boşa çıkarır ve tedavilerin etkisini yok eder. Çünkü siz kansere neden olan faktörü yok etmeden kanseri yok edemezsiniz. Sigara, alkol birlikteliği daha da kanserojen. Kötü beslenme ve hijyenden yoksun bir hayat tarzı, hava, toprak ve su kirliliği ve stresle baş edememeyi ekleyince bağışıklık sistemimizin kanser hücrelerini tanıyıp yok etmesini de engellemiş oluyoruz. Kanserli hastaların sayısının gün geçtikçe daha da artması işte bu çevresel faktörlerle de alakalı.\"

FOTOĞRAFLI

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir