Dünya

Kahire'deki ateşkes görüşmelerinden sonuç alınamadı: Philadelphi ve Netzarim koridorları üzerindeki anlaşmazlık sürüyor

Kaynaklar ayrıca İsrail'in Hamas'ın serbest bırakılmasını talep ettiği bazı Filistinli tutuklularla ilgili çekincelerini dile getirdiğini ve serbest bırakılmaları halinde Gazze'yi terk etmelerini talep ettiğini de sözlerine ekledi

26 Ağustos 2024 11:15

T24 Dış Haberler

Mısır'ın başkenti Kahire'de pazar günü yapılan ateşkes görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. 

Reuters'a konuşan Mısırlı iki güvenlik kaynağı, ne Hamas'ın ne de İsrail'in arabulucular tarafından sunulan çeşitli uzlaşmaları kabul etmediğini, bunun da 10 aydır devam eden savaşı sona erdirmek için ABD tarafından desteklenen son çabanın başarı şansına gölge düşürdüğünü söyledi.

Hamas'ın müzakerelerdeki üst düzey yetkilisi İzzet El-Reşik, bir Hamas heyetinin arabulucularla görüştükten sonra pazar günü Kahire'den ayrıldığını söyledi ve grubun herhangi bir anlaşmanın kalıcı bir ateşkes ve İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini şart koşması talebini yinelediğini sözlerine ekledi.

Aylardır devam eden görüşmeler, İsrail'in Gazze'deki yıkıcı askeri harekâtını sona erdirecek ya da militan grubun 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği ve savaşı tetikleyen saldırıda Hamas tarafından ele geçirilen rehinelerin serbest bırakılmasını sağlayacak bir anlaşmaya varılmasını sağlayamamıştı. 

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un Kahire'de Mısırlı ve Katarlı arabulucuların yanı sıra İsraillilerle ateşkes ve rehine anlaşması için “hummalı” bir şekilde çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Philadelphi ve Netzarim ile ilgili önerilerin hiçbiri kabul edilmedi

ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda devam eden görüşmelerde kilit nokta, Gazze'nin Mısır'la olan güney sınırı boyunca uzanan 14,5 kilometre uzunluğunda dar bir arazi parçası olan Philadelphi Koridoru olarak adlandırılan bölgede İsrail'in varlığını sürdürmesi.

Mısırlı kaynaklar, arabulucuların İsrail güçlerinin Philadelphi Koridoru ve Gazze Şeridi'nin ortasından geçen Netzarim Koridoru'ndaki varlığına bir dizi alternatif sunduğunu ancak hiçbirinin taraflarca kabul edilmediğini söyledi.

Hamas, İsrail'in askerlerini Netzarim'den çekme taahhüdünden geri adım attığını ve ateşkes başladığında Gazze Şeridi'nin daha yoğun nüfuslu kuzeyine dönerken yerinden edilmiş Filistinlilerin kontrol edilmesi de dahil olmak üzere başka yeni koşullar öne sürdüğünü söyledi.

TIKLAYIN | İsrail'in ateşkes koşullarında yer alan Philadelphi ve Netzarim koridorları neden önemli?

Filistinli tutuklularla ilgili anlaşmazlık

Kaynaklar ayrıca İsrail'in Hamas'ın serbest bırakılmasını talep ettiği bazı Filistinli tutuklularla ilgili çekincelerini dile getirdiğini ve serbest bırakılmaları halinde Gazze'yi terk etmelerini talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Hamas yetkilisi Usame Hamdan, “2 Temmuz'da kabul ettiklerimizden geri adım atılmasını ya da yeni koşullarla ilgili tartışmaları kabul etmeyeceğiz” dedi.

Reuters'a konuşan üst düzey bir Hamas kaynağı, Temmuz ayında Hamas'ın, aralarında asker ve erkeklerin de bulunduğu İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için görüşmelere başlanması yönündeki ABD önerisini, Gazze savaşını sona erdirmeyi amaçlayan anlaşmanın ilk aşamasından 16 gün sonra kabul ettiğini söylemişti.