Yaşam

Kadir Has Üniversitesi, Avrupa Birliği odağında sanayi ve akademiyi buluşturacak

27 Kasım 2019 16:24

Kadir Has Üniversitesi, 28 Kasım 2019 tarihinde Istanbul’da, Avrupa Birliği Projeleri odağında akademi ve iş dünyasını bir araya getiren bir etkinliğe ev sahipliği yapacak. Alanında lider araştırmacı ve inovatif kurum ve kuruluşun destekçisi olduğu ve katılım göstereceği etkinlikte, Ar-Ge fonlarında işbirliklerini üniversite – sektör iş birliğiyle kurgulamak ve araştırma altyapıları küresel ekosistemde Türkiye’nin yerini güçlendirmek hedefleniyor. 

Dünyanın en büyük sivil araştırma fonu olan ve 2014-2020 tarihleri arasında 80 Milyar Euro bütçeyi çok ortaklı araştırma projeleriyle buluşturan Horizon 2020 sona ererken, 2021’de başlayacak Avrupa Birliği 9. Çerçeve Programı Horizon Europe için tüm Avrupa’da hazırlıklar başladı. Horizon Europe programı, 100 Milyar Euro bütçe ile 2020 sonrası Avrupa araştırma ve inovasyon ekosisteminin entegrasyonu odağında, akademik çevreler ve iş dünyasının merakla beklenen politikalarıyla devreye girecek.

28 Kasım tarihinde Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsü’nde düzenlenecek etkinlikte, AB fonlarındaki etkin imkan ve fırsatların değerlendirilmesi amacıyla Horizon 2020 ve Horizon Europe perspektifinde Avrupa – Türkiye Kolektif Araştırma ve Geliştirme Kavramları tartışılacak.

Avrupa Komisyonu’ndan AB Çerçeve Programları, kolektif araştırma, inovasyon ve dijital ekonomi alanlarında kıdemli uzmanların da katılım gerçekleştireceği etkinliğe http://horizonturkey.eu/ adresinde yer alan web sitesi üzerinden kayıt olunabilir.

Horizon 2020 Nedir?

Avrupa Birliği Çerçeve Programları (AB ÇP) Avrupa’nın bilim ve teknoloji politika ve uygulamalarının uyumlaştırılması amacıyla oluşturulan Birlik Programı yapısı. İlki 1984 yılında başlatılmış olup dünyanın en yüksek bütçeli sivil araştırma programı olma özelliğini taşıyor. Çerçeve Programlar Avrupa’nın araştırma ve teknoloji geliştirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi işbirliğini teşvik etmek, AB Üye Ülkeleri, Programa Asosiye Ülkeler ve AB’nin işbirliği yaptığı diğer ülkeler ile AB politikaları kapsamında işbirliğini çeşitli alanlarda geliştirmek amacıyla yürütülüyor.

Programlar, geniş kapsamlı bir bilimsel çerçeve içerisinde Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini desteklemek için kurulan özel bir fonlama sistemi ile gerçekleştiriliyor. 2007-2013 yıllarını kapsayan süreçte AB 7.Çerçeve Programı yürütüldü. Avrupa Birliği’nin 8. dönem Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan “Horizon 2020” ise 2014-2020 yılları arasındaki dönem içerisinde yaklaşık 80 Milyar Euro’luk bir bütçe ile hayata geçti.