Koronavirüs

Dar gelirli kadınların kurduğu 115 kadın kooperatifi: Ekonomik tedbirler yetersiz; üç aylık zaruri giderlerimiz karşılanmalı

01 Nisan 2020 11:40

Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği, Koronavirüs salgını nedeniyle kadın kooperatiflerinin ihtiyaç ve önerilerini paylaştığı bir çağrı hazırladı. Çağrıda, Kadın kooperatifleri için kamu desteği çağrısı yapıldı.

115 kadın kooperatifinin imzaladığı çağrıda, "Kadın kooperatifleri olarak bu salgından en fazla etkilenen kesim olduğumuz bilinsin istiyoruz.  Kreşlerimizi, oyun odalarımızı, üretim mekanlarımızı, atölyelerimizi, lokanta ve kafelerimizi geçici de olsa kapatmak zorunda kaldık. Çalışmaya devam eden çok az sayıda işletme ise durma noktasına gelmiştir" denildi.

Çağrıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik tedbirlerin yetersiz olduğuna dikkat çekilerek, "Ekonomik tedbirler henüz gelişme aşamasında olan ve iş gücü piyasasında yer bulamayan ortaklarına, yoktan var ederek, istihdam olanakları, sosyal fayda sağlayan kadın kooperatiflerinin ihtiyaçlarını karşılayamayacağını düşünüyoruz" ifadelerine yer verildi.

Çağrıda şöyle denildi:

"Daha önce çalışma hayatına katılma fırsatına erişemeyen dar gelirli kadınlar olarak kooperatiflerde bir araya geliyoruz. Çok çeşitli alanlarda faaliyetler gösteriyoruz. Okul öncesi eğitim hizmetleri sunuyor, engelli çocuklarımız için öğrenme merkezleri açıyor; hizmet sektöründen tarım ürünlerini işlemeye, dokumacılıktan tekstile kadar birçok alanda ekonomik faaliyetler yürütüyoruz. Meslek edindirme ve beceri kursları düzenliyoruz.

"Kısacası yıllardır kendi kaynaklarımızı kendimiz yaratarak, yoksullukla mücadelede, kadın istihdamının ve kayıtlı iş gücünün artırılmasında toplum yararına çalışmalar yürütüyoruz. Bu açıdan, istihdam imkanlarından yararlanamayan, ama kendi işlerini kurarak ailelerini geçindirmek zorunda olan binlerce kadın için umut kaynağıyız.

"Birçok engeli aşıp bir araya gelerek, kıt kaynaklarla başlattığımız girişimler yok olma tehdidi altında"

"Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeniyle,  aldığı ekonomik tedbirleri takdirle karşılıyoruz. Ancak, kadın kooperatifleri olarak bu salgından en fazla etkilenen kesim olduğumuz bilinsin istiyoruz. Kreşlerimizi, oyun odalarımızı, üretim mekanlarımızı, atölyelerimizi, lokanta ve kafelerimizi geçici de olsa kapatmak zorunda kaldık. Çalışmaya devam eden çok az sayıda işletme ise durma noktasına gelmiştir.  

"Birçok engeli aşıp bir araya gelerek, dayanışarak, birbirimize cesaret vererek kıt kaynaklarla başlattığımız girişimlerin, bugün üzülerek yok olma tehdidi altında olduğunu görüyoruz."

Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği, taleplerini şöyle sıraladı:

  1. Kadın Kooperatifleri, Nisan, Mayıs, Haziran ayları için zaruri vergilerden, SGK primlerinden kadın kooperatiflerinin muaf tutulmalı.
  2. Kreş ve yuva işleten ama Koronavirüs salgını nedeniyle kapatmak zorunda kalan kooperatiflerin öğretmen ve diğer personelinin sigorta ve ücretli izinleri kamu tarafından karşılanmalı. 
  3. Kadın kooperatiflerinin üç aylık zaruri kira, elektrik, su, doğalgaz gibi giderlerinin karşılanmalı ve ekonomik girişimlerimizin kaldığı yerden sürdürülmesini sağlamak için faizsiz, 1 yıl geri ödemesiz krediler verilmeli.
  4. Nakit akışı bozulan işletmelere sağlanacak ilave finansman desteği kapsamına kadın kooperatiflerinin de alınmasını talep ediyoruz.