Politika

Erdoğan açıkladı: Emekli aylıklarına yüzde 5 zam yapılacak

16 Ocak 2024 17:15

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan yılın ilk Cumhurbaşkanlığı Kabinesi sona erdi. Erdoğan, "Memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25 ve SSK ile Bağkur emeklisi aylıklarında ise yüzde 37,57 artış oldu. Farklı artışların açtığı rahatsızlığı gördüğümüz için birbirine yakınlaştıracak yeni bir adım atıyoruz. Nispeten daha düşük artış alan SSK ve Bağkur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımızın müjdesini buradan vermek istiyorum" dedi. Öte yandan ise Erdoğan, yeni sınır ötesi operasyonlar yapılacağını söyledi. 

Kabine toplantısı sırasında Erdoğan, 18 Ocak'ta uzaya fırlatılacak ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ile de görüntülü görüştü.

TIKLAYIN - Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile video konferansla görüştü: "Bu yeni bir başlangıç olacak"

Erdoğan, Kabine'nin ardından açıklamalarda bulundu.

Pençe Kilit operasyonunda şehit olan askerleri anarak konuşmasına başlayan Erdoğan, Kabine'nin ardından şunları söyledi:

"Tarih bilmez, kutsal tanımazlara karşın şehit ailelerinin duruşuna hayran kalmamak mümkün değil. Ne diyor şair? 'Bayrakla dertleşen toprakla birleşen, can verip devleşen birileri var. Ezan denmez diyen, bayrak inmez diyen, şehit ölmez diyen birileri var.' Her karışı şehit kanlarıyla yoğurulmuş vatanımızın dört bir yanında canı cananı bütün varımı alsın da hüda etmesin de tek vatanımdan beni dünyada cüda şuuruna sahip milyonlar var.

Bugünkü Kabine Toplantımızda diğer konuların yanı sıra son dönemde artan terör saldırılarını da tüm yönleriyle ele aldık. Türkiye'nin kararlılıkla uyguladığı terörü kaynağında bertaraf etme stratejisi en çok bölgemizde bir 'teröristan' kurma hesabı yapanları rahatsız etmiştir. Kimi zaman tetikçiliklerini yaptırdıkları basın yayın organlarını kullanarak kimi zaman da doğrudan canımızı acıtmaya yönelik hain terör eylemlerini destekleyerek gerçekleşmiştir. Türkiye, bölücü ele başlarını kendilerini güvenli hissettikleri yerde imha ettikçe, ülkemizin önünü kesmeye yönelik girişimier artmıştır. Bölücü terör örgütü PKK'ya silah, mühimmat, eğitim ve himaye desteği sağlayarak palazlandırma girişimleri hız kazanmıştır. Irak ve Suriye'de gerçeklen sınır ötesi harekatlar sayesinde bu durumun inat ve ısrarla sürdürüldüğünü biliyoruz.

"Yapacağımız yeni harekatlarla geleceğimizi güvence altına alacağız"

Irak ve Suriye'de eli kanlı caniler var oldukça içimiz rahat etmeyecektir. Kimse bizden farklı bahanelerle bölücü alçakların semirtilmesine seyirci kalmamızı bekleyemez. İnşallah önümüzdeki aylarda kimin ne dediğine, hangi tehditleri savurduğuna, hangi hesaplar içinde olduğuna bakmadan bu doğrultuda yeni adımları muhakkak atacağız. Yapacağımız yeni harekatlarla sadece şehitlerimizin dökülen kanlarının yitirdiğimiz canların hesabını misliyle sormakla kalmayacak, geleceğimizi de güvence altına alacağız.

"100. yıl etkinlikleri piyasa Atatürkçülerini de ciddi manada endişelendirmiştir"

Hiç şüphesiz 100. yıl etkinlikleri Türkiye karşıtları kadar Cumhuriyet'i ve kurucusunu siyasi ekmek teknesi haline getirmiş piyasa Atatürkçülerini de ciddi manada endişelendirmiştir. Bize dayatılan gündemlerin değil, hayallerimizin peşinden koşacağız. Bizim gündemimizde sadece Türkiye var. bizim gündemimizde eser ve icraat var. Bizim gündemimizde mazluma el uzatma, düşenin elinden tutma var. Gece gündüz demeden Türkiye Yüzyılı'nın inşası için koşturuyoruz.

Kabine olarak eğitimden sağlığa, güvenlikten adalete, ulaştırmadan şehirciliğe, kültür sanattan dış politikaya yılda ortalama 4,8'lik bir büyüme oranı yakaladık. Hükümetlerimiz döneminde bu oran ortalama yüzde 5,4 olarak gerçekleşti. Bu yılı ise dünya ortalamasının bir buçuk katına denk gelen bir büyümeyle kapatacağımız anlaşılıyor. Önümüzdeki yıllar için büyüme oranlarımızı hep beklentilerin üzerinde tutacağımıza inanıyorum.

"Depremle yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldırma çalışmaları önceliklerimizin en başında yer almayı sürdürüyor"

Depremle yıkılan şehirlerimizi ayağa kaldırma çalışmaları önceliklerimizin en başında yer almayı sürdürüyor. Sadece ulaştırmada halen inşası süren 26 ayrı yol, raylı sistem, havalimanı ve uydu projesinin ülkemize kazandıracağı değeri muhalefetin bizi çekmek istediği içi boş tartışmaların tamamına değişmeyiz. İstihdamda 32 milyon ile tarihimizin en yüksek seviyesini yakaladık. deprem de hayvanları telef olan vatandaşlarımızın zararlarını karşılıyoruz. Bütçemizden toplam 910 milyon lira kullanarak depremzede yetiştiricilerimizin telef olan hayvanlarının yerine yenilerini verdik.

"Hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardımını bekliyoruz"

En çok yoğunlaştığımız alanlardan biri de hayat pahalılığı ve enflasyona karşı verdiğimiz mücadeledir. Aylık çekirdek enflasyonun Eylül'deki yüzde 5,3 seviyesinden Aralık ayında yüzde 2,3 seviyesine gerilemesi yürüttüğümüz kararlı mücadelenin işaretidir. Ancak hayat pahalılığı ve enflasyonla mücadelemizde milletimizin yardımını bekliyoruz.

"Emekli aylıklarına ilave yüzde 5 artış"

Bilindiği gibi 2024 yılının ilk 6 ayı için memur emeklisi aylıklarında yüzde 49,25, SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarında ise yüzde 37,57 artış oldu. Bu farklı artışların emeklilerimizde yol açtığı rahatsızlığı gördüğümüz için emeklilerimizin maaşlarındaki artışı birbirine yakınlaştıracak yeni bir adım atıyoruz. SSK ve Bağ-Kur emeklisi aylıklarına ilave yüzde 5 daha artış yapacağımız müjdesini vermek istiyorum. Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklisi Ocak 2024'ten itibaren yüzde 42,6'ya yükseliyor. Önümüzdeki Temmuz ayındaki artışlarla birlikte emeklilerimizin hepsi yaklaşık aynı oranlarda maaş artışına kavuşacaklardır. Yani memur, SSK ve Bağ-Kur ayrımı yapmadan tüm emeklilerimizin yıllık artış oranları önümüzdeki Temmuz'da eşitlenecektir. Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarında memur emeklileri enflasyon farkını alırken SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyonun tamamına alacakları için dengesizlik giderilecektir. Sosyal devlet ilkesi gereği uygulamaya aldığımız emekli maaşı alt sınırını 7 bin 500 liradan 10 bin liraya çıkarıyoruz. Meclisimizin de onayını aldıktan sonra artışları bir an önce emeklilerimizin maaşlarına yansıtmak istiyoruz."

"2024'ü emekliler yılı ilan ediyoruz"

Kabinemizde aldığımız bir diğer kararla 2024'ü, 'Emekliler Yılı' olarak ilan ediyoruz. Amacımız bu vesileyle emeklilerimizin hayat kalitesini artıracak, sosyal haklarını genişletecek, onlara özel hizmetler sunacak yeni hizmetleri devreye almak hedefimizdir. Sağlıktan ulaşıma geniş bir yelpazeye yayılan bu hizmetler şimdiden emeklilerimize hayırlı olsun.

Sadece son 20 yılda depremler nedeniyle oluşan hasarların giderilmesi nedeniyle yenileme ve güçlendirme çalışmaları için harcadığımız para, vergi gelirlerinin 8 katıdır. Bir başka ifadeyle devlet olarak tüm kaynaklarımızı milletimize yaralarının sarılması ve tehditlerin bertaraf edilmesi yolunda seferber ettik."