Politika

Erdoğan: 7 Ağustos'ta Lahey'de İsrail'e soykırım davasına müdahillik dilekçemizi Adalet Divanı'na vereceğiz

05 Ağustos 2024 19:00

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin toplantısı sona erdi. Erdoğan, yaklaşık 3 saat süren Kabine'nin ardından, bugün Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıkladığı gibi, Meclis hukuk heyetinin Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olmak için dilekçesini 7 Ağustos'ta Adalet Divanı'na teslim edeceğini söyledi. Erdoğan, Aile Destek Programı'nın da 2024 yılının sonuna uzatılarak ihtiyaç sahibi ailelere ödemelerin yatmaya devam edeceğini de açıkladı. 

TIKLAYIN - Bakan Fidan, "İsrail aleyhine açılan soykırım davasına müdahil olacağız" demişti, süreç nasıl işleyecek?

Kabine toplantısı, üç haftalık aranın ardından bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında Beştepe'de bir araya geldi. Sosyal medya platformu Instagram'ın Kabine toplantısı sonrası açılması beklenirken konuşmasında konuya dair herhangi bir açıklamada bulunmayan Erdoğan, "Türk ekonomisi güce, potansiyele, 22 yıllık çabalar neticesinde inşa ettiği sağlam temele ziyadesiyle sahiptir" dedi, vatandaşa yine "sabır" çağrısında bulundu. Sene sonunda enflasyonun hedeflerle uyumlu oranlara ineceğini söyleyen Erdoğan, vatandaşlara, "Muhalefetin karamsar, kötümser, moral bozmaya amaçlayan açıklamalarına itibar etmeyin" diye seslendi.

TIKLAYIN - Bakan Uraloğlu'ndan açıklama: Instagramın açılması için görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık

Uğradığı suikast sonrası yaşamını yitiren Hamas lideri İsmail Haniye hakkında da açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin şehit edilmesiyle Gazze krizinde yeni bir sınır daha aşıldı. Netanyahu hükumetinin kural, hukuk tanımaz saldırgan tavrı bölgemizi kötü saldırılarla karşı karşıya bırakıyor. Amerika başta olmak üzere Batılı aktörler İsrail ve bir avuç fanatik siyonistin esiri olmuş durumda" dedi.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla "Erdoğan'ın Türkiye'yi diktatörlüğe dönüştürdüğünü" yazan İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'a da tepki gösteren Erdoğan, "Devlet adamı olmak yerine klavye soytarılığına özenenlere şunu söylemek isterim; bayrağımıza ve bağımsızlığımıza dil uzatan sosyal medya şarlatanlarını rahatsız etmeyi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

TIKLAYIN - AKP Sözcüsü Çelik ve Bakan Fidan'dan Katz'a: Bir soykırımcı katilin hezeyanı, soykırımcı Netanyahu Hükümeti’nin hadsizlik ve arsızlık abidesi

TIKLAYIN - İmamoğlu'ndan İsrail Dışişleri Bakanı Katz'a cevap: Demokrasiyi ve hukuku, elinde on binlerce çocuğun kanı olan birilerinden öğrenecek değiliz

Toplantı sonrası konuşan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Yeni paketlerle iş dünyamıza destek vermeyi sürdüreceğiz"

"Son 22 yılda el ele omuz omuza verdik, nice hayalleri beraber gerçeğe dönüştürdük. Savunma sanayi başta olmak üzere birçok başlıkta ülkemizi parmakla gösterilen seviyelere ulaştırdık. Çok daha fazlasını başaracağız. Siz gayret ettiğiniz sürece biz de sizleri asla yalnız bırakmayız. Önümüzdeki dönemlerde yeni paketlerle iş dünyamıza destek vermeyi sürdüreceğiz.

Bundan 10 sene önce koşan, koşturan bir cumhurbaşkanı olacağımızın sözünü vermiştik. İllerimizde yapımı devam eden projelerimizi yerinde görüyor, inceliyor, varsa eksiklerinin giderilmesi için bakan arkadaşlarımıza gerekli talimatları veriyoruz. Eserlerin açılış sevincini de milletimizle birlikte paylaşıyoruz.

"Ayder'de çarpık yapılaşmaya izin vermeyeceğiz"

Rize'de afetzede kardeşlerimize ev ve dükkanlarının anahtarlarını teslim ettik. Ayder'de çarpık yapılaşmaya izin vermeyerek Ayder'i her türlü çirkinlikten muhafaza edeceğimize inanıyorum.

"Haniye'nin şehit edilmesiyle Gazze krizinde yeni bir sınır daha aşıldı"

İsrail'in Gazze'ye başlattığı saldırılar 10. ayını geride bıraktı. Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'nin şehit edilmesiyle Gazze krizinde yeni bir sınır daha aşıldı. Netanyahu hükumetinin kural, hukuk tanımaz saldırgan tavrı bölgemizi kötü saldırılarla karşı karşıya bırakıyor. Amerika başta olmak üzere Batılı aktörler İsrail ve bir avuç fanatik siyonistin esiri olmuş durumda.

"Somut adımımızı çarşamba günü atıyoruz, heyetimiz dilekçesini teslim edecek"

Hamas'ın yapıcı tavsına rağmen Netanyahu yönetimi katliam politikasını sürdürme niyetinde olduğunu gösterdi. Türkiye olarak gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Barbarlığın sona ermesi için elimizden geleni yapıyoruz. Soykırım davasına müdahil olma kararımızı açıklamıştık. Somut adımımızı çarşamba günü atıyoruz. Heyetimiz dilekçesini Lahey'de Adalet Divanı'na teslim edecektir.

"Bayrağımıza ve bağımsızlığımıza dil uzatan sosyal medya şarlatanlarını rahatsız etmeyi sürdüreceğiz"

Kararlı tavrımızın Netanyahu hükumetinde nasıl bir rahatsızlık oluşturduğu gün aşırı yapılan densiz açıklamalardan anlaşılmaktadır. Devlet adamı olmak yerine klavye soytarılığına özenenlere şunu söylemek isterim; bayrağımıza ve bağımsızlığımıza dil uzatan sosyal medya şarlatanlarını rahatsız etmeyi sürdüreceğiz. 

"(Turizmin ilerlemesine) Altyapı eksikliği ve terör belası engel oldu"

Tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatını gerçekleştirdik. Toplam 261 buçuk milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artışla yine Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık.

Anadolu eşsiz güzellikte bir açık hava müzesidir. Uzun yıllar bu imkanlardan yeterince istifade edemedik. Altyapı eksikliği ve terör belası engel oldu. Doğu ve güney doğu illerimizin üzerinden terörün gölgesi kalktıkça buralar da hak ettiği yeri almaya başladı.

Kar hırsıyla hızlı kazanç peşinde koşmak orta ve uzun vadede turizm sektörümüze onulmaz yaralar açacaktır. Vurgunculuk yapanlar en büyük zararı milletimize, Türkiye'nin saygınlığına, sektörden ekmek yiyen milyonlarca vatandaşımıza vermektedir. İktidar ve güven zor kazanılan ve kolayca kaybedilen değerlerdir.

"Sene sonunda enflasyonu hedeflerimizle uyumlu oranlara indireceğiz"

Haziran itibariyle enflasyonda başlayan düşüş süreci temmuzda biraz daha belirginleşti. Yıllık enflasyon en yüksek seviyesine göre 13,7 puan geriledi. Önümüzdeki aylarda bu eğilim hızlanarak devam edecek. Sene sonunda enflasyonu hedeflerimizle uyumlu oranlara mutlaka indireceğiz. Amacımız enflasyonu düşürerek kalıcı refah artışını sağlamaktır.

"Türk ekonomisi 22 yıllık çabalar neticesinde inşa ettiği sağlam temele sahip"

Küresel ekonomide son 4 yıldır devam eden fırtınalı seyir, gelişmiş ülkeler dahil hepimizi zorluyor. Bu sabah sermaye piyasasında yaşananlar hükumetimizin nasıl belirsizliklerle dolu bir atmosferde yürüdüğünü göstermiştir ama hiç kimsenin endişesi olmasın. Türkiye emin ve ehil ellerde yoluna devam etmektedir. İnşallah bu yolun sonunda da menzili maksuduna varacaktır. Türk ekonomisi bu güce, potansiyele, 22 yıllık çabalar neticesinde inşa ettiği bu sağlam temele ziyadesiyle sahiptir. Bunun için biraz daha sabredecek, dirayetli davranacağız.

"Muhalefetin karamsar, kötümser, moral bozmaya amaçlayan açıklamalarına itibar etmeyin"

Muhalefetin buram buram popülizm kokan, ülkeye faydadan çok zarar getirecek afaki söylemlerine pirim vermeyeceğiz. Onlar konuşmayı, meydanlarda atıp tutmayı çok sever ama iş verilen sözleri tutmaya gelince ara ki bulasın.

SGK'ya olan birikmiş borçlarını dahi dönmeyen, dahası absürt bahanelerle bu borçtan kaçmayı arayan bir zihniyetten memlekete ve şehirlerimize hiçbir hayır gelmez. Vatandaşlarımdan muhalefetin karamsar, kötümser, moral bozmaya amaçlayan açıklamalara itibar etmemelerini, 22 yıllık tarihi başarılarla dolu hükumetimize devam etmelerini bekliyorum.

"Destek programımızı 2024 yılının sonuna kadar uzatıyoruz"

Burada şu noktayı da belirtmek istiyorum devlet olarak biz de üzerimize düşeni yapıyoruz. İçinden geçtiğimiz hassas dönemde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek için onların yanında oluyoruz. Türkiye Aile Destek Programı'yla ihtiyaç sahibi arkadaşlarımıza nakdi destek ulaştırdık. Dar gelirli ailelerimize toplamda 88,2 milyar liranın üzerinde destekte bulunduk. Kabine toplantımızda bu konuyu tekrar gözden geçirdik. 2 yıldır uyguladığımız destek programımızı sosyal devlet vasfımızın bir gereği olarak 2024 yılının sonuna kadar uzatıyoruz. Aldığımız bu kararın Türkiye Aile Destek Programı'ndan faydalanan kardeşlerim başta olmak üzere milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Esir takası

Son yıllarda ülkemiz, küresel ve bölgesel diplomasinin kalbinin attığı yer haline dönüştü. Pek çok önemli diploması zaferine imza attık. Bunun en son örneği istihbarat alanında geçen hafta yaşandı. MİT'in arabuluculuğunda son derece hassas neticede 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük esir takası Ankara'da gerçekleştirildi. 26 kişinin değişimi hiçbir pürüzle karşılaşılmadan tüm dünyaya örnek olacak şekilde yapıldı. 97 yıldır devletimizi nice saldırıdan, nice ihanetten koruyan MİT başkanlığımızın isimsiz kahramanlarına bugün bir kez daha teşekkür ediyorum."