Bilim / Teknoloji

James Webb teleskobundan keşif; ilk süpernovasını yakaladı

James Webb Uzay teleskobu, bir süpernova tespit etti

01 Ağustos 2022 08:46

James Webb Uzay teleskobu bir süpernova tespit etti. James Webb, süpernovaları aramak için inşa edilmediğinden 3 milyar ışık yılı uzaklığındaki keşif bilim insanlarını şaşırttı.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) James Webb teleskobu, Dünya'dan üç milyar ışık yılı uzaklıkta ölmekte olan bir yıldızın patlaması olan ilk süpernovasını beklenmedik bir şekilde görüntüledi.

James Webb Uzay Teleskobu'nun NIRCam kamerası, Dünya'dan yaklaşık 3 ila 4 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir galakside beklenmedik parlak bir nesne tespit etti.

Parlak nesne beş günlük bir süre içinde karardı ve bu, yıldızın patlamasından kısa bir süre sonra tamamen şans eseri yakalanmış bir süpernova olabileceğini düşündürdü.

James Webb Uzay teleskobu, süpernovaları aramak için inşa edilmediğinden keşif bilim insanlarını şaşırttı.

Enerjisi biten büyük yıldızların patlaması; süpernova

Süpernova, enerjisi biten büyük yıldızların şiddetle patlaması olayına deniliyor. Araştırmacılarının bildirdiğine göre, bir süpernovanın parlaklığı Güneş'in parlaklığının yüz milyon katına ulaşabiliyor.

25 Aralık'ta fırlatıldı

NASA 25 Aralık 2021'de dünyanın en büyük ve en gelişmiş uzay teleskobu James Webb'i uzaya fırlattı.

NASA'nın Avrupa ve Kanada uzay ajanslarıyla ortak çalışmasının ürünü olan Webb, bugüne kadar yapılmış en büyük ve güçlü ancak 31 yaşında olan, çalışma ömrünün sonuna yaklaşan Hubble Uzay teleskobunun halefi olarak görülüyor.

Bu uzay çalışmalarında evrenin şimdiye kadar kaydedilip en derin görüntüsü yayımlandı.