Politika

İYİ Parti'den Fener Rum Patriği'nin "Ekümenik" unvanına tepki: Lozan'la bağdaşmıyor, diplomatik kabullenişler egemenlik haklarına zarar verecek

19 Haziran 2024 19:20

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un tek dini lider olarak ve ‘Ekümenik’ unvanı ile İsviçre'deki Ukrayna Barış Konferansı'na katılmasına tepki gösterdi.

Zorlu, yaptığı sosyal medya paylaşımında "Ekümeniklik, sadece Ortodoks dünyayı ilgilendiren bir mesele de değildir; aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bağlamaktadır. Burada atılacak yanlış adımlar ya da diplomatik kabullenişler Türkiye’nin tarihsel kazanımlarına ve egemenlik haklarına da telafisi güç zararlar verecektir" ifadelerine yer verdi.

"Lozan Antlaşması ile bağdaşmıyor"

İYİ Parti Sözcüsü ve Ankara Milletvekili Zorlu, 15-16 Haziran'da İsviçre'de düzenlenen Ukrayna Barış Konferansı'na ilişkin sosyal medyada yaptığı paylaşımla açıklama yaptı. Zorlu, paylaşımında, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un Ekümenik unvanı ile Ukrayna Barış Konferansı'na katılmasının vahim bir hata olduğunu belirterek, “Oysa Ekümeniklik, ne Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve kanunları ile ne de Lozan Antlaşması ile bağdaşmaktadır. Daha önce de benzer bir tartışmada Patrikhane’nin bağlı olduğu Fatih Kaymakamlığı 'Fener Rum Patrikhanesinin 'ekümeniklik' iddiası hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır' açıklaması yapılmıştı” ifadelerine yer verdi.

"Türkiye’nin egemenlik haklarına zarar verecektir"

ANKA Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Patrik’in mevcut kanunların kendine tanımadığı bir unvanı kullanamayacağını belirten Zorlu şu ifadeleri kullandı:

“Ekümeniklik, sadece Ortodoks dünyayı ilgilendiren bir mesele de değildir; aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni bağlamaktadır. Burada atılacak yanlış adımlar ya da diplomatik kabullenişler Türkiye’nin tarihsel kazanımlarına ve egemenlik haklarına da telafisi güç zararlar verecektir.”

Zorlu, bakanlığın bir açıklama yapmasının gerektiğini belirterek “Bu çerçevede söz konusu Konferans ve eğer gösterilmişse orada ortaya konulan tavır/duruş hakkında Bakanlığın ivedilikle bir açıklama yapması doğru olacaktır. Konuyu TBMM Dışişleri Komisyonu’nda da gündeme getireceğimi belirtir, saygılar sunarım" ifadelerine yer verdi. (ANKA)