Çevre

İsviçre ve Fransa'da, hava bir saatte 18 derece soğudu: Bu bir "Küresel Kaynama Çağı"

30 Ağustos 2023 01:36

Dünya, ani sıcaklık değişimleriyle başa çıkmaya çalışıyor. İsviçre'de aşırı sıcaklar rekor düşüşle sona ererken, bir saat içerisinde güneşli hava yerini kara bıraktı. Fransa'da ise sıcaklık bir günde 20 derece birden düştü.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Küresel Kaynama Çağı" uyarısında bulundu.

İsviçre, 23 Ağustos'ta rekor sıcaklık kaydetmiş, tarihinde ilk kez 30 derece ortalama sıcaklığı görmüştü. Meteoroloji Enstitüsü’nü korkutan o günün ardından bu kez, sıcaklık aniden düştü.

Bir saat içerisinde hava 18 derece birden soğudu, 25 Ağustos'ta başlayan kar yağışı ise sürüyor. Dolu uyarısı da yapılan ülkede dolu çapı 6 santimetreye ulaştı.

CNN Türk'te yer alan habere göre, Fransa da sıcaklıkta ani değişim yaşayan ülkelerden oldu. Lyon ve Toulouse'da sıcaklık 20 derece birden düştü. 42 derece ile ülke tarihinin en yüksek sıcaklığını kaydeden Lyon'da sıcaklık bir günde 20 derece düştü.

Sıcaklıkta kırmızı alarm veren Fransa Meteoroloji Enstitüsü, bu kez uyarıyı gök gürültüsü ve sağanak yağışta turuncu alarma çevirdi.

Ülkenin kuzeyinde Hauts De France bölgesinde ise şimşek ve rüzgar uyarısı yapıldı. 10 bin hane, yıldırımlar nedeniyle elektriksiz kaldı.