T24 Kültür Sanat
İş Sanat'ın "İstanbul'un Resmi" sergisi, İktisadi Bağımsızlık Müzesi'ndeki Ankara Sanat Galerisi'nde sanatseverleri ağırladı. Serginin küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu sergiyi, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Her İstanbullu az çok şairdir” sözleriyle açtı.
“İstanbul’un resmi” sergisi Ankara’da İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde sanatseverleri ağırladı. Sergi, Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu’ndaki 20. Yüzyıl ortaları İstanbul’unun, çiçeklerini, teknelerini, sokaklarını ve mevsimlerini sanatseverlerle buluşturdu. Serginin küratörü aynı zamanda İstanbul’un yemek kültürü ve doğasını da içeren sergi kitabını da yayıma hazırlayan Prof. Dr. Gül İrepoğlu, sergiyi İstanbul’u anlatan şiirlerle süslediklerini ifade etti.
Sergilenen tablolar aynı zamanda İstanbul’un görsel belgeleri
Sergilenen tabloların aynı zamanda İstanbul için önemli görsel belgeler olduğunu söyleyen, İrepoğlu, Cevat Erkek ve Selahaddin Teoman gibi ismi az duyulmuş ressamlara bu sergide yer vermekten çok mutlu olduğunu ifade etti. Tablolarda öne çıkan temanın, ressamların İstanbul’a olan aşkları ve İstanbul’un ışığı resmetme isteği olduğunu söyleyen İrepoğlu, “Kitapta İstanbul’u sadece tablolarla değil fotoğraflar, filmler ve şiirlerle de anlatmaya çalıştım. Gezginlerden alıntılar yaptım. Manzaralar aynı zamanda İstanbul için önemli görsel belgeler, İstanbul tabloları bu yönüyle de çok kıymetli” diye konuştu.
“Her İstanbullu az çok şairdir”
Sergi boyunca İstanbul’un kadim tarihinden, doğal güzelliklerinden ve yemek kültüründen bahseden İrepoğlu, sergi için aynı isimle yayımladığı kitabında İstanbul’u anlatan şiirlere bolca yer verdiğini ifade etti. “Ne de olsa Tanpınar’ın dediği gibi ‘Her İstanbullu az çok şairdir’” diyen İrepoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı sergide Yahya Kemal Beyatlı, Orhan Veli Kanık ve Ziya Osman Saba gibi şairlerin İstanbul’a dair dizeleri serginin duvarlarında yer almakta.