Gündem

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen Türkiye'de 25 Kasım: En az dört kadını eşleri ve oğulları öldürdü; İpek L. 4 çocuğunun gözü önünde öldürüldü

Kadınları, 2023’ün ilk 10 ayında da çoğunlukla eşleri, babaları, oğulları, sevgilileri gibi yakınlarındaki erkekler öldürdü. Türkiye'de yıl bitmeden en az 268 kadın öldürüldü

25 Kasım 2023 19:46

Güncelleme: 12 Ocak 2024 17:01

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilen Türkiye'de, bugün 25 Kasım'da en az dört kadın öldürüldü. Onlardan biri de Pendik'te yaşayan İpek L.'ydi. Eşi Yılmaz L.,  İpek L.'yi 4 çocuğunun gözü önünde silahla vurarak öldürdü. Bodrum'da ise 47 yaşındaki Figen Bezmez'i oğlu Doğukan D., Çankırı'da da Kezban G.'yi eşi Yakup G. bıçaklayarak öldürdü. Antalya'da da konuşma ve işitme engelli sera işçisi Yaşar Ş., av tüfeğiyle göğsünden vurulmuş olarak bulundu. Yaşar Ş.'nin eşi N.Ş. ve ile bir oğlu gözaltına alındı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi için, "Marjinal grupların ve sapkın akımların istismar malzemesi haline gelen İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin, kadınların hakları ve onlara yönelik şiddetle mücadeleye en küçük bir olumsuz etkisi olmamıştır. Çünkü mücadelenin asıl somut araçları, 6284 sayılı Kanun başta olmak üzere hukukumuza derç ettiğimiz mevzuat ile zihinlerde gerçekleştirdiğimiz dönüşümdür" dedi.

TIKLAYIN - Erdoğan: İstanbul Sözleşmesi, marjinal grupların ve sapkın akımların istismar malzemesi

Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü. Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2023 Dünya Raporu’nda, Türkiye; 146 ülke arasında 129. sırada yer aldı. 2023’ün ilk 10 ayında erkekler, 268 kadını ve 19 çocuğu öldürdü. Yüzlerce kadın ve çocuk cinsel istismara ve taciz uğradı. Kadınların ve çocukların failleri arasında çoğunlukla eş, baba, oğul, amca, sevgili gibi yakınındaki erkekler yer aldı. 

Şiddet uygulayanları "etkili iletişim" ile rehabilite edecek gece yarısı genelgesi

Türkiye'nin 25 Kasım'a girdiği gece yarısı ise Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ile İlgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren genelgede, Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili uzaklaşma kararları ve koruma tedbirleri yeterli şekilde işleme konulmazken, genelgede '"şiddete sıfır tolerans' anlayışı ile tedbirler alınmaya devam edileceği" belirtildi.

Erken evlilik, zorla evlendirme, dijital şiddet gibi konuların detayına inilmeyen genelgede, ŞÖNİM'in kapasitesinin genişleteceği belirtildi. Genelgede, şiddet mağduru kadınlar dışında, "şiddet uygulayanlara" yönelik yapılacak çalışmalar dikkat çekti.

Erdoğan imzalı genelgeye göre, 6284 sayılı Kanun kapsamında, şiddet uygulayanlara yönelik "öfke kontrolü, etkili iletişim ve stresle başa çıkma" hususlarında bireysel ve grup çalışmaları yapılandırılacak. Genelgeyle, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında "kanıta dayalı" politikaların geliştirilmesi temel alınacak. 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan 25 Kasım genelgesi: Kadına şiddet uygulayanlara 6284 kapsamında "öfke kontrolü ve etkili iletişim" çalışması yapılacak, "kanıta dayalı" politikalar geliştirilecek

Erdoğan'ın 25 Kasım konuşmasından

Erdoğan: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin kadına şiddetle mücadelede en küçük olumsuz etkisi olmadı

Erdoğan, bugün yaptığı açıklamada ise Türkiye’nin, kadına şiddetle mücadeleye karşı uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesinin "en ufak olumsuz etkisi olmadığını" savundu. 

Erdoğan, Türkiye’nin kendi imzasını taşıyan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çıktığı İstanbul Sözleşmesi için, "Marjinal grupların ve sapkın akımların istismar malzemesi haline gelen İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin, kadınların hakları ve şiddetle mücadeleye en küçük olumsuz etkisi olmamıştır. Kadın haklarıyla ilgili kazanımları örseletmeyiz. Mevzuatımızı sürekli genişletiyoruz, yeniliyoruz" dedi.

Erdoğan, Cumhur İttifakı ortakları Yeniden Refah Partisi ve HÜDA PAR'ın karşı olduğu bilenen 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u da "büyük devrim" olarak nitelendirdi.

TIKLAYIN - Kadınlar, Mecidiyeköy'den haykırdı: İstanbul Sözleşmesi'nden çıkanların vaadi, 6284'ü kaldırmak!

İpek L.'nin evi

İpek L., çocuklarının gözü önünde öldürüldü

Bütün bunların gölgesinde, Türkiye'de bugün en dört kadın öldürüldü. Onlardan biri de İstanbul Pendik'te yaşayan İpek L.

DHA'da yer alan habere göre, İpek L., eşi Yılmaz L. tarafından 4 çocuğunun gözleri önünde silahla vurularak öldürüldü. Silah seslerini duyan bina sakinleri durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi.

Olay yerine gelen sağlık ekipleri İpek L.'nin olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Polis ekipleri ise Yılmaz L.'yi gözaltına alarak polis merkezine götürdü.

Evde yapılan incelemelerin ardından İpek L.'nin cenazesi otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırıldı.

TIKLAYIN - Erdoğan: İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmemizin kadına şiddetle mücadelede en küçük olumsuz etkisi olmadı

Figen Bezmez'i oğlu öldürdü 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, 47 yaşındaki Figen Bezmez'i, boşandığı eşinden olan 16 yaşındaki oğlu Doğukan D. öldürdü. Oğlunun tartışma başlattığı Figen Bezmez, Doğukan D. tarafından boğazı ve vücudunun çeşitli yerlerinden aldığı bıçak darbeleri ile yaralandı. Kısa süre sonra güçlükle ayağa kalkan Bezmez, kilitli kapıyı açarak dışarı çıkıp, yardım istedi. Çevredekilerin ihbarı üzerine olay yerine, sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde, Bezmez'in hayatını kaybettiği belirlendi. Savcı ve polisin incelemesinin ardından Bezmez'in cansız bedeni otopsi için Muğla Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

Annesini öldüren Doğukan D. ise tutuklandı. Polislere verdiği ifadede annesine, "D vitamin eksikliğim varmış kanımı aldılar bende geleceğim bıçakla bileğini keserek senin kanını alacağım" dedikten sonra öldürdü. 

Eşi, Kezban G.'yi eşi bıçaklayarak öldürdü

Çankırı'da Kezban G.,  eşi Yakup G. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Yakup G., olayın ardından polis tarafından gözaltına alındı. Kezban G. otopsi işlemlerinin ardından bugün Balbağı köyünde toprağa verildi. Yakup G. ise emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Yakup G., çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Yaşar S.'nin vurulduğu yer

İşitme ve konuşma engelli Yaşar S., av tüfeğiyle vuruldu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde yaşayan, konuşma ve işitme engelli sera işçisi Yaşar Ş.'nin (46) evinden silah sesleri geldiği ihbarı üzerine, sağlık ve jandarma ekipleri olay yerine gitti.

Sağlık ekiplerinin yaptığı incelemede, av tüfeğiyle göğsünden vurulan, iki çocuk annesi Yaşar Ş'nin hayatını kaybettiği belirlendi.

Jandarma ekipleri, kadının eşi N.Ş. ve ismi öğrenilemeyen 19 yaşındaki oğlunu gözaltına, diğer oğlu A.Ş'yi (13) ise gözetim altına alındı.

Kadının cenazesi, otopsi yapılmak üzere Antalya Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı.