Yaşam

İstanbul, İzmir ve Muğla: Michelin yıldızı alan restoranlar açıklandı

İkisi Michelin Yıldızlı olmak üzere 32 yeni restoran, MICHELIN Rehberi İstanbul, İzmir, Muğla’nın 2025 seçkisine dahil oldu

05 Aralık 2024 20:14

T24 Yaşam

Dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan Michelin Rehberi, bu yıl Türkiye’den listesine aldığı restoranları açıkladı. Bu yıl Türkiye’den İstanbul, İzmir, Muğla’daki restoranlar mercek altına alındı.

Bu yıl, geçen yıl olduğu gibi iki Michelin Yıldızı alan restoran, ‘Turk Fatih Tutak’ oldu. Geçen yıl bir Michelin Yıldızı alan restoranlar yıldızlarını korurken, listeye ‘Casa Lavanda’ ve ‘Narimor’ eklendi. 6 yeni restoran çevreye duyarlı yaklaşımları karşılığında Michelin Yeşil Yıldızı ile ödüllendirildi. Yetenekli sektör profesyonellerine ise üç farklı Özel Ödül verildi.

Ertuğrul Özkök: Bu akşam Michelin töreninde en merak ettiğim sonuçlar

Michelin, MICHELIN Guide İstanbul, İzmir ve Muğla'nın 2025 restoran seçkisini duyurdu.

İstanbul'da Four Seasons Hotel Bosphorus'ta düzenlenen törenle tanıtılan 2025 seçkisi 32 yeni adresle zenginleşirken, Türkiye'deki tavsiye edilen mekan sayısı İstanbul'da 77, İzmir'de 24 ve Muğla'da 31 olmak üzere toplam 132'ye ulaştı.

MICHELIN Rehberi Müfettişleri tarafından yeni keşfedilen bu restoranlar arasında 2'sine MICHELIN Yıldızı, 8'ine Bib Gourmand ve 6'sına MICHELIN Yeşil Yıldız verildi. Geçtiğimiz yıl tavsiye edilenler listesinde yer alan bir başka restoran ise bu yıl Bib Gourmand derecesi ile ödüllendirildi.

MICHELIN Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec yaptığı açıklamada, "Bu yıl da Müfettişlerimiz Türk mutfak sahnesinin zenginliği ve benzersizliği karşısında büyülendi. Yerel zanaatkarlar, giderek daha sorumlu bir gastronomiyi ana hatlarıyla belirten dikkat çekici girişimler ve yerel mutfak geleneklerinin yeniden yorumlanmasına adanmış yaratıcılık arasında İstanbul, İzmir ve Muğla gerçek bir gastronomi mozaiği olduğunu kanıtlıyor. Ayrıca Muğla ve İstanbul'da yeni bölgeleri keşfetmeye başlayan müfettişlerimiz, hem yerel gurmeleri hem de uluslararası gezginleri memnun edecek gizli hazineleri ve benzersiz adresleri yavaş yavaş keşfediyor. 2025 seçkisi, her bölgenin kendi kişiliği ve kimliğiyle parladığı mutfak dinamizmine ve çeşitliliğine gerçek bir övgüdür" dedi.

Casa Lavanda ve Narımor ilk MICHELIN Yıldızlarını aldı

İstanbul şehir merkezine 40 kilometre uzaklıkta bulunan Casa Lavanda başında bulunan şef Emre Şen, Türk repertuarının klasik lezzetlerinin yanında, özellikle İtalyan olmak üzere daha Akdeniz esintili dokunuşlarla ustaca birleştiriyor. Casa Lavanda ayrıca MICHELIN Yeşil Yıldız ödülüne de layık görüldü.

İzmir'de, Narımor restoranının mutfağından, şef Atilla Heilbronn, yerel mutfak geleneklerinin rafine bir şekilde yorumluyor ve Alman köklerini Türk mutfak zenginliğiyle birleştiriyor.

Yıldızlarını yeni alan bu iki restorana ek olarak Müfettişler, MICHELIN Rehberinin 2024 seçkisinde Yıldız alan veya tavsiye edilen restoranların gösterdiği tutarlılıktan etkilendi.

Önceki seçkide Bir Yıldızla derecelendirile restoranlarının tümü, olağanüstü mutfak deneyimi sunmaya devam etmeleri sayesinde 2025 seçkisinde de ayrıcalıklarını koruyarak üç ilde toplam Bir Yıldızlı restoran sayısını 13'e yükseltti: İstanbul'da Araka, Arkestra, Casa Lavanda, Mikla, Neolokal, Nicole ve Sankai by Nagaya; Bodrum'da Kitchen by Osman Sezener ve Maçakızı; İzmir'de Narımor, OD Urla, Teruar Urla ve Vino Locale.

Ayrıca, yerel mutfak sahnesinin zirvesinde yer alan İstanbul'daki TURK FATİH TUTAK, "rota değiştirmeye değer olağanüstü mutfağı" nedeniyle iki MICHELIN Yıldızı ile tavsiye edilmeye devam ediyor.

MICHELIN Rehberi seçkisinde çevreye duyarlı gastronomi konusunda en kararlı restoranlara verilen Yeşil Yıldız, yeni seçkide 6 yeni restoranı ödüllendiriyor.

İstanbul’da Casa Lavanda’nın yanında The Barn ve Telezzüz de çevreye olan bağlılıkları sayesinde Yeşil Yıldızla ödüllendirildi. Muğla’da, Mezra Yalıkavak (Bodrum) ve Agora Pansiyon (Milas) ve İzmir’deki Asma Yaprağı da çevreye olan taahhütlerini kanıtladı.

Bu restoranlar, MICHELIN Guide İstanbul, İzmir, Muğla'nın 2025 seçkisinde Yeşil Yıldızlı restoranların sayısını 10’a yükseltti.

Dokuz yeni restoran Bib Gourmand ile ödüllendirildi

Özellikle gurmeler ve gezginler tarafından takdir edilen bir derecelendirme olan Bib Gourmand, iyi bir fiyat aralığında kesinlikle olağanüstü mutfak deneyimleri sunan restoran seçkisini sunuyor. MICHELIN Rehberi Müfettişleri, Bib Gourmand ödülüne layık görülen 9 yeni adresi açıkladı : Bunların 4’ü İstanbul’da, 2’si İzmir’de ve 3’ü Muğla’da.

Bodrum'da bulunan ve İtalyan lezzetleri sunan Arka Ristorante Pizzeria, Ali Ocakbaşı'nda (İstanbul) ve Aslında Meyhane (Urla -İzmir).

Şimdiye kadar Müfettişler tarafından tavsiye edilen ve bu yıl Bib Gourmand rütbesine yükseltilen daha erişilebilir Tatbak, İstanbul’un Anadolu yakasında yer alan Araf İstanbul, Nazende Cadde (İstanbul), Beynel (Bodrum), Alaçatı'da (İzmir) bulunan Yeşil Yıldız ödüllü Asma Yaprağı ve Agora Pansiyon (aynı zamanda bir Yeşil Yıldız sahibi).

Seçkiye yeni eklenen restoranlarla birlikte yanı sıra, derecelerini bir yıl daha koruyan restoranlarla birlikte 2025 seçkisinde yer alan Bib Gourmand restoran sayısı İstanbul'da 14, İzmir'de 8, Muğla'da 5 olmak üzere toplam 27'ye yükseldi.

MICHELIN Rehberi seçkisine 22 yüksek kaliteli restoran eklendi

Rehbere yeni eklenen 2 MICHELIN yıldızlı ve 9 BIB Gourmand restorana ek olarak Müfettişler bu yıl tavsiye ettikleri 22 yeni restoranın sunduğu lezzetleri tattı. MICHELIN Rehberi Müfettişleri'nin İstanbul, İzmir ve Muğla illerine yaptıkları ziyaretler sırasında yıldan yıla genişleyen araştırmalarını yansıtıyor.

Tüm trendlerin bir araya geldiği kozmopolit bir şehir olan İstanbul'da 6 yeni restoran rehberin tavsiye edilen restoranlar listesine seçildi. Çok Çok Pera, Lokanta by Divan, Herise İstanbul ve Apartıman Yeniköy. BARN ve Telezzüz ise MICHELIN Yeşil Yıldızı ile de derecelendirildi.

İzmir'de ise 6 yeni restoran MICHELIN Guide denetim ekiplerini etkiledi. Ortaya Alaçatı, Hus Şarapçılık ve Kasap Fuat Çeşme.

Müfettişlerin Bodrum'un ötesinde keşfetmeye başladığı Muğla ilinde, seçkiye 10 yeni restoran eklendi. Divia by Maksut Aşkar, Fethiye'de bulunan Mori öne çıkıyor. Bodrum'da tavsiye edilen 8 yeni restoran arasında Oi Filoi ve Oro by Alfredo Russo ve şef Zişan Altıncaba'nın yeni mekanı Kornel öne çıkıyor.

İstanbul, İzmir ve Muğla illerinde toplamda 91 restoran, kaliteli sunumları ve gelişen Türk mutfak kültürünün ana hatlarını vurgulayarak Michelin tarafında tavsiye ediliyor.

Yetenekli profesyoneller için üç Özel Ödül

2025 MICHELIN Sommelier Ödülü, Yıldızlı OD Urla restoranının sahibi Yunus Öztürk'e gidiyor.

2025 MICHELIN Servis Ödülü, Michelin yıldızlı restoran Nicole’un servis ekibi tarafından gerçekleştirilen iş birliğine dayalı mükemmel çalışmayı onurlandırıyor.

Son olarak, genç bir yeteneğin zaten çok başarılı ve gelecek vaat eden mutfak imzasını selamlamayı amaçlayan 2025 MICHELIN Genç Şef Ödülü, Bodrum'daki Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak restorandan Serhat Doğramacı'nın oldu.


MICHELIN Rehberi Istanbul, Izmir, Muğla 2025 seçkisi aşağıdaki gibi:

1 adet İki MICHELIN Yıldızlı restoran
13 adet Bir MICHELIN Yıldızlı restoran (yeni eklenen 2 restoranla birlikte)
27 Bib Gourmand restoran (yeni eklenen 8 adet ve yükseltilen 1 adet)
91 adet tavsiye edilen restoran (yeni eklenen 22 adet)
10 adet MICHELIN Yeşil Yıldız restoran (6 yeni)

2025 Michelin Rehberi listesinde yer alan restoranlar şöyle:

İstanbul

The Barn
Telezzüz
Apartıman Yeniköy
Çok Çok Pera
Herise İstanbul
Lokanta by Divan

İzmir

Birinic Kordon Balık Restoran
Gula Urla
Hus Şarapçılık
Kasap Fuat Çeşme
Ortaya Alaçatı
Scappi

Muğla

Divia by Maksut Akşar
Barbarossa
Karnas Vineyards
Kornel
Lucca by the Sea
Oi Filoi
Oro by Alfredo Russo
Mori
The Red Balloon Yalıkavak
Mezra Yalıkavak

Bib Gourmand Restoranları

(Müfettişlerin en iyi fiyat/performans dengesini öne çıkaran derecelendirme)

Ali Ocakbaşı - İstanbul
Arka Ristorante Pizzeria - Muğla
Aslında Meyhane - İzmir
Araf İstanbul
Beynel Muğla
Asma Yaprağı - İzmir
Nazende Cadde - İstanbul
Agora Pansiyon - Muğla
Tatbak - İstanbul

Gastronomi alanında çevreye duyarlılık konusunda değerlendirme yapılarak verilen Yeşil Yıldız alan restoranlar

Asma Yaprağı - Ayşe Nur Mıhçı - İzmir
Telezzüz - Bahtiyar Büyülduman - İstanbul
Agora Pansiyon - Özgün Serçin - Muğla
Casa Lavanda - Emre Şen - İstanbul
Mezra Yalıkavak - Serhat Doğramacı - Muğla
The Barn - Buğra Özdemir - İstanbul

“Müthiş incelikli bir mutfak, uğramaya değer” anlamına gelen bir Michelin Yıldızı alan restoranlar

-Casa Lavanda - Emre Şen - İstanbul
-Narimor - Atilla Heilbronn - İzmir

Böylece Türkiye’de 13 Michelin Yıldızı alan restoran olmuş oldu. “Olağanüstü/sıra dışı mutfak, rotanızı değiştirmeye değer” anlamına gelen iki Michelin Yıldızı alan restoran, geçen yılki gibi Turk Fatih Tutak - Fatih Tutak (İstanbul) oldu.



 

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Suriye ordusu iki gün sonra geri çekildi; HTŞ liderliğindeki silahlı gruplar, Hama’ya girdi

TIKLAYIN - Kalp kriziyle hastaneye gelen ve beklemesi söylenen hastanın sandalyede ölümü görüntülere yansıdı: “Büyük ihmal" iddiası

TIKLAYIN - Süleyman Soylu: Devletime ve milletime hizmetimi tamamladım, bu son dönemim

TIKLAYIN - Fatih Altaylı, rahatsızlanan Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın hastaneye kaldırıldığını duyurdu: Kaçamasın diye özel bir şekilde tutuluyor

TIKLAYIN - DEM Parti'den "İmralı" açıklaması: Öcalan ile görüşmeye kim gidecek?

TIKLAYIN - Büyük GDO skandalı: Rusya ve Ukrayna’dan gelen mısır ve kanola sahte belge düzenlenerek ülkeye sokuldu

TIKLAYIN - Galatasaray'da ayrılık kararı alan Kerem Demirbay'ın alternatifi bulundu

TIKLAYIN - Time dergisi açıkladı: 2024 yılının en iyi 10 filmi