Gündem

İstanbul Dostları Platformu'ndan Hasköy Musevi Mezarlığı'ndaki saldırıya tepki

16 Temmuz 2022 19:26

İstanbul Dostları Platformu, Hasköy Musevi Mezarlığı'nda 81 mezar taşının 5 çocuk tarafından tahrip edilmesine tepki göstererek, "Çocukları kim ya da kimlerin yönlendirip Yahudi Mezarlığı’na gönderip, mezar taşlarını kırdırdıklarının da açığa çıkartılmasının ve benzeri saldırının tekrarlanmaması için asıl suçlu olan azmettiricilerin bulunup cezalandırılmasının, ülkemizin toplumsal barışı için yaşamsal değerde olduğunu düşünüyoruz." ifadelerini kullandı. 

 Hasköy Mezarlığı'na gece yarısı girilerek mezarların tahrip olduğu ortaya çıkmış, İstanbul Valiliği 81 mezarın saldırıya uğradığını duyurmuştu. Ayrıca Valilik, Beyoğlu Hasköy Musevi Mezarlığı'nda tahrip edilen mezar taşlarının yeniden yapılması için çalışma başlattığını açıklamıştı. 

Mezarlığı tahrip ettikleri nedeniyle gözaltına alınan çocuklardan 3’ü 12 yaşından küçük oldukları için serbest bırakılırken 2 çocuk ise adliyeye sevk edildi.

İstanbul Dostları Platformu, saldırıyı kınayarak benzer saldırıların yaşanmaması için azmettiricilerin cezalandırılmasını isteyerek şu açıklamaları yaptı: 

"Bizler farklılıklarımızı zenginlik olarak gören, birlikte eşit ve kardeşçe yaşamayı toplumsal yaşama hakim kılmak için çaba sarf eden İstanbul Dostları Platformu olarak, bir süredir farklı inançların mabed, mezarlık, kültürel miras gibi manevi değerlerine yapılan çirkin saldırıları kınıyoruz.

Bunun bir devamı olarak 15 Temmuz 2022 günü, Hasköy Yahudi Mezarlığı’na yapılan saldırıyı üzülerek takip ettik. Faillerin çocuk olması durumu hafifletmediği gibi aksine ağırlaştırmaktadır. Bu çocuklar birileri tarafından azmettirildiyse bu çirkin işlere çocukların alet edilmesi açısından durum çok vahimdir. Yok eğer birkaç çocuk gece yarısı mezarlığa gidip 81 mezar taşını tahrip edecek kadar şiddet ve nefret ortamında büyüyorsa bu daha da vahim bir durumdur. Saldırı, görünürde çocuklar tarafından yapılmış olsa da, çocukları yönlendirenler olduğu açıktır. Çocukları kim ya da kimlerin yönlendirip Yahudi Mezarlığı’na gönderip, mezar taşlarını kırdırdıklarının da açığa çıkartılmasının ve benzeri saldırının tekrarlanmaması için asıl suçlu olan azmettiricilerin bulunup cezalandırılmasının, ülkemizin toplumsal barışı için yaşamsal değerde olduğunu düşünüyoruz.

Nefret söylemi ve şiddet ortamına dikkat çekildi 

Saldırıların sistematik olarak devam etmesi ve her seferinde bireysel saldırılarmış gibi geçiştirilmesi bizi derin bir endişeye sevk etmektedir. Bu açıdan, son zamanlarda tırmandırılan nefret söylemi ve şiddet ortamının giderilmesi için uzun vadeli olarak toplumsal barışı inşa edecek çalışmaların yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz gücümüzün yettiğince bu tür çalışmalara aktif katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Yaşanan çirkin saldırıdan ötürü Türk Yahudi Toplumu’na geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor ve bu nefreti üreten aktörleri en sert biçimde kınıyoruz. Binlerce yıl bu topraklarda birlikte yaşamış Mezopotamya milletlerinin, Anadolu irfanının ve kadim medeniyetimizin özünde barış, kardeşlik ve dayanışma olduğuna olan inancımızın verdiği güçle, birlikte, kardeşçe yaşamaya kararlı olduğumuzu bildiriyoruz."

TIKLAYIN - Türk Yahudi Toplumu: Hasköy Mezarlığı'nda 36 tane mezar taşımız tahrip edildi

TIKLAYIN - HDP'li Paylan, Yahudi mezarlarına yapılan saldırıyı Fuat Oktay'a sordu: Nefret siyasetinin, nefret suçlarına yol açtığının farkında mısınız?

TIKLAYIN | İstanbul Valiliği, Hasköy Musevi Mezarlığı'nda tahrip edilen mezar taşlarını yaptıracak