Gündem

Türk Yahudi Toplumu: Hasköy Mezarlığı'nda 36 tane mezar taşımız tahrip edildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıya ilişkin iki kişinin gözaltına alındığını açıkladı

15 Temmuz 2022 09:56

Türk Yahudi Toplumu, Hasköy Mezarlığı'na gece yarısı girilerek mezarların tahrip edildiğini duyurdu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, iki kişinin gözaltına alındığını ve soruşturmanın sürdürüldüğünü açıkladı. İstanbul Valiliği ise yaptığı açıklamada 81 mezarın tahrip edildiğini aktardı. 

Türk Yahudi Toplumu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda İstanbul Valiliği'ne ve İçişleri Bakanlığı'na mezarların tahrip eden faillerin bir an önce yakalanması için çağrı yaptı.

Paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Hasköy Mezarlığımıza gece yarısı girilmiş, 36 tane mezar taşımız tahrip edilmiştir. Konu tüm resim ve gece kayıtları ile ilgili makamlara iletilmiş olup, bu vandalizmi yapanların bir an evvel yakalanmasını beklemekteyiz." 

Süleyman Soylu'dan açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hasköy Yahudi Mezarlığı'ndaki saldırıyla ilgili 2 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Soylu yaptığı açıklamada, "İstanbul Hasköy Mezarlığı'ndaki menfur saldırıyı kınıyorum. İstanbul Emniyetimizin titiz çalışmasıyla faillerin 2'si gözaltına alındı, olayla ilgili soruşturma devam ediyor. Bu tür provokatif saldırılarla birlik ve beraberliğimizi bozmaya çalışanlara asla müsaade edilmeyecektir" dedi.

Bakan Bozdağ: Adli soruşturma başlatmıştır

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hasköy Yahudi Mezarlığı'nda mezar taşlarının kırılmasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığını açıkladı.

Bozdağ sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'da Yahudi vatandaşlarımıza ait Hasköy Mezarlığı’ndaki bazı mezar taşlarının tahribini ve bu tahribi yapan saldırganları kınıyorum. Yahudi vatandaşlarımıza geçmiş olsun,dileklerimi iletiyorum. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konuyla ilgili adlî soruşturma başlatmıştır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Valiliği: 81 mezar taşı tahrip edildi 

İstanbul Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada da "Beyoğlu ilçemiz Fetihtepe Mahallesinde bulunan Hasköy Kamanda Musevi Cemiyeti mezarlığında 13 Temmuz 2022 tarihinde meydana gelen tahribatın araştırılmasına ilişkin yapılan çalışmalarda; Mezarlıkta 81 adet mezar taşının tahrip edildiği, güvenlik kamera görüntülerini, incelenmesi neticesinde olayın mezarlık çevresinde ikamet eden Y.Y, Y.B.G, K.G., H.S.Ç. ve H.R.E. isimli 11-13 yaşlarındaki çocuklar tarafından gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Adı geçen şüpheliler yakalanmış olup, konuyla ilgili başlatılan tahkikat devam etmektedir. Musevi vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" denildi. (DHA)