Yaşam

Kartal'da çöken 8 katlı binada ölü sayısı 11'e yükseldi, kurtarma çalışmaları devam ediyor

Çöken binada 43 kişinin kaydının bulunduğu belirtildi

06 Şubat 2019 16:16

İstanbul Kartal'da Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema sokak üzerinde bulunan 8 katlı 14 daireli bina dün (6 Şubat 2019) çöktü. Arama kurtarma çalışmalarında 11 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. 13 kişi de enkazdan yaralı olarak kurtarıldı. Çökme nedeni henüz belirlenemeyen binada 43 kişinin kayıtlı bulunduğu bildirildi. AFAD koordinesinde çalışan ekiplerin arama kurtarma çalışmaları sürüyor. 

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlatırken İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği de binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi. 

Öte yandan İstanbul Valiliği, Kartal'da çöken binanın enkazından kurtarılan 13 kişinin ve hayatını kaybeden 11 kişinden kimliği tespit edilen 10'unun isimlerini ve yaralıların durumuna ilişkin bilgileri paylaştı. 

Yaralıların isimleri ve genel durumlarına ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

1- Hilal Tuana Alemdar, 13 yaşında, genel durumu iyi, Bezmialem Dragos Hastanesi

2- Halil İbrahim Alemdar, 23 yaşında, genel durumu iyi, Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi (Kartal EAH)

3- Adem Alemdar 47 yaşında, ameliyat oldu, yoğun bakımda, Kartal EAH

4- Hatice Aliefendioğlu 81 yaşında, yoğun bakımda Kartal EAH

5- Adile Oral 77 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

6- Nazan Tekgöz 37 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

7- Güler Yılmaz 56 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

8- Bahriye Aktar 75 yaşında, yoğun bakımda, Kartal EAH

9- Tayyip Mahmut Alemdar 9 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

10- Ali Alemdar 75 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

11- Hüsniye Yaman 59 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

12- Leyla Yaman 63 yaşında, genel durumu iyi, Kartal EAH

13- Azra Havva Tekgöz, 6 yaşında, yoğun bakımda, Kartal EAH

Olayda hayatını kaybedenlerden kimlikleri tespit edilenler ise şöyle:

1- Ayşe Alemdar

2- Yıldız Gündüzoğlu

3- Fatma Karaman

4- Mustafa Alemdar

5- Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar'ın annesi)

6- Safiye Alemdar (Mustafa Alemdar'ın eşi)

7- Erdoğan Alemdar

8- Saime Alemdar

9- Ecrin Alemdar

10- Eslem Alemdar

Arama-kurtarma çalışmalarında 31. saat: Ölü sayısı 11'e yükseldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kartal'daki çöken bina enkazından bir kişinin daha cansız bedeni çıkarıldı, ölü sayısı 11'e yükseldi" açıklamasında bulundu.

Arama-kurtarma çalışmalarında 27. saat: Ölü sayısı 10'a yükseldi

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Kartal'da çöken binanın enkazında yapılan arama kurtarma çalışmalarında son olarak 4 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldığını, böylelikle yaşamını yitirenlerin sayısının 10'a yükseldiğini bildirdi.

Arama-kurtarma çalışmalarında 21. saat; Bakan Kurum kameralar karşısına geçti

Bakan Kurum, arama kurtarma çalışmalarının 21. saatinde bir kez daha kameralar karşısına geçerek güncel bilgileri aktardı. Kurum, "Arkadaşlarımız cihazlarla dinleme yapıyorlar. Yaşam belirtisi gördükleri noktalara ulaşmaya çalışıyorlar. Ekiplerimiz seferber olmuş durumda. Hepsine çok teşekkür ediyorum. Neredeyse 24 saattir yoğun bir şekilde çalışıyorlar. Akşam hava kararmadan enkaz altındaki diğer yaralılara da ulaşmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Aram kurtarma çalışmalarında 19. saat

Enkazdan çıkarılan yaralıların çoğunluğunun Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildiğini belirten Yerlikaya, arama kurtarma çalışmalarının 19. saatinde kameralar karşısında yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"3’ü ağır olmak üzere 12 yaralımız başta kartal eğitim araştırma hastanemiz olmak üzere tedavileri devam ediyor. 3 ölen vatandaşımızın kimlikleri belli oldu. Komşu 7 bina boşaltıldı. Bunlardan birinin durumu farklı. Hemen enkazın yanındaki 10 katlı Yunus apartmanı. Bunun durumu risk arz ediyor. Çevre ve Şehircilik bakanlığımızın mühendisleri lazer ile bu binanın durumunu an be an kontrol altında tutuyorlar. Çünkü arama kurtarma ekibindeki arkadaşlarımızın güvenliği, etraftaki insanların güvenliği için bunu yapıyoruz. Üç kere bu durumu netleştirmek için de arama kurtarma çalışmalarına ara verdik. Ancak risk tahlili yapar yapmaz çalışmaya devam edildi.

Gece basın açıklaması yaptığımızdan beri maalesef bir cana ulaşmadık. Az süre önce Havva isimli bir kızımız da Afet Kurtarma ekiplerimiz konuşuyorlar şu anda. İnşallah bu kızımızı da tıpkı dünkü Mahmut Tayyip Alemdar gibi ona da ulaşacağız. AFAD Başkanlığımızın koordinesinde bütün takımlar büyük bir uyum ve azim içerisinde gayret gösteriyor. Cumhurbaşkanımız devamla bize desteklerini ve takiplerini her fırsatta eksik etmiyor. Herkesin duası burada. Sizler aracılığıyla başta İstanbul olmak üzere tüm ülkemize güzel haberler vermek için arama kurtarma çalışmalarına devam ediyoruz."

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul Valisi Yerlikaya'nın açıklamaları ardından enkazın altından sesler duydukları bilgisini aktardı.

Arama kurtarma çalışmalarında dün neler yaşandı?

Kartal'da çöken binada arama kurtarma çalışmalarında yaklaşık 9 saat sonra 10 yaşındaki bir çocuk yaralı olarak çıkarıldı. Yaralı çocuk hastaneye kaldırıldı. 

İstanbul Valisi 7 yaralının kurtarıldığını duyurmuştu

Kazanın hemen ardından Vali Yerlikaya açıklama yapmış, biri ağır olmak üzere 7 vatandaşın enkazdan çıkarıldığını belirterek, "Başta Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi olmak üzere yaralılarımız oralarda, doktorlarımız, tüm sağlık çalışanlarımız gereken ihtimamı gösteriyor" açıklamasında bulundu.

Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Sevincimiz böyle büyük bir enkazdan bu kadar kısa süre içerisinde olay yerine arama kurtarma ekiplerimiz başta AFAD olmak üzere itfaiyemiz, 112'miz ve sivil toplum kuruluşlarımızdan arama kurtarma ekiplerimizle beraber, Jandarma Genel Komutanlığımızdan da geldiler. Daha da güçlendik. İnşallah çok kısa zamanda bütün enkazı arama kurtarma noktasında tamamlamış olmak istiyoruz. Başta komşularımız, mahallemiz ve tüm ilçemiz ve tüm İstanbul'umuz büyük bir heyecanla bu isimlerin ve bunların sağlıkla ilgili tedavi süreçlerinin ne olduğunu bekliyor. Yine sevindirici bir haber vereyim. AFAD Başkanımız Mehmet Güllüoğlu, güzel bir haber getirdi. Muhammet Alemdar'ımız 9 yaşında kendisiyle devamlı görüşüyoruz. Dua edelim onu oradan sağlıkla sıhhatle kurtaracağız. Yine ismini henüz bilmediğimiz, yine AFAD Başkanımız müjdeli, güzel haberi bize getirdi. Enkazın altındaki 2 hemşehrimiz ve komşumuzla da konuşuyoruz. İsimlerini de bilmiyoruz ama onları da inşallah kurtaracağız."

Öte yandan İstanbul Valiliği, enkazdan çıkarılan yaralıların kimliğini kamuoyu ile paylaştı. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklama şöyle:

 

 

TBMM Başkanı Yıldırım: 4 vatandaşla temas kuruldu

TBMM Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, Kartal'da çöken 8 katlı binanın enkazında 4 vatandaşla temas kurulduğunu söyledi.

TBMM Başkanı Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kartal'da çöken binanın olduğu yerde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklama yapan Yıldırım binanın bilinmeyen bir nedenden çöktüğünü söyleyerek, "Şu ana kadar 6 vatandaşımız yaralı kurtarıldı. İki vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Ekipler zamanla yarışarak büyük bir fedakarlıkla çalışıyor.Bana verilen bilgiye göre dört vatandaşımızla temas kurulmuş. Sağ salim çıkarılması için olağanüstü gayret içerisindeyiz. Çok üzücü bir hadise. Şu anda bu neden çöktü nasıl çöktü niye çöktü şeklinde bir meseleyle uğraşma yerine, bir an önce içeride bulunanları sağ salim çıkarma gayreti içerisinde olmalıyız. Adli soruşturma başladı. Sonuç ortaya çıkacaktır" dedi.

TIKLAYIN -TBMM Başkanı Yıldırım: Kartal'da çöken binan enkazındaki 4 vatandaşla temas kuruldu

Kurum ve Soylu da olay yerine geldi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da bugün kentsel dönüşümle ilgili Türkiye'nin vizyonunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın manifestoda açıkladığı kentsel dönüşümü konuştuklarını ve buna ilişkin yıllık belli adetlerde dönüşümü öngören bir projeksiyonu ortaya koyduklarını söyledi.

Şu an göçük altında kalan vatandaşların hayatlarının söz konusu olduğunu ifade eden Kurum, şunları söyledi:

"Bütün Bakanlığımızın ilgili birimleri buradalar, Valiliğimiz koordinasyonunda çalışmayı yürütüyorlar. Önceliğimiz vatandaşlarımı göçük altından çıkarmak. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın yakınlarına başsağlığı diliyorum. Emniyet amacıyla 2 binayı boşalttık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ilgili birimleri olayın tespitlerini yapacaklar ama önceliğimiz göçük altındaki vatandaşlarımızın hayatını kurtarmak. Türk milletinin başı sağ olsun. Geçmiş olsun."

"Tek gayretimiz göçük altındaki vatandaşlarımızı salimen çıkarabilmektir"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise vefat edenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı diledi.

Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın birer saat arayla olayın gelişimi hakkında basını bilgilendirdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"İlk dakikadan itibaren İstanbul'daki bütün arkadaşlarımız, hem AFAD olsun Sayın Valimizin başkanlığında, hem Çevre ve Şehircilik birimleri, hem emniyetimiz olsun, jandarmamız herkes diğer civar illerden de gerekli takviyelerle gelen arama kurtarma ekipleriyle birlikte de gerekli müdahaleleri yapmaya çalışıyoruz. Elbette ki bu olaylardan da çıkaracağımız, adım atmamız gereken adımları millet olarak, ülke olarak hep birlikte atmaya çalışacağız. Şu andaki tek gayretimiz ve tek gayemiz göçük altındaki vatandaşlarımızı inşallah salimen çıkarabilmektir. Hem ailelerine geçmiş olsun diyorum hem ülkemize geçmiş olsun diyorum."

Yıldırım, Soylu, Kurum, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, enkazda incelemelerde bulunduktan sonra Küçükalioğlu Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Vakfı'na geçerek, burada yıkılan binada yakınları olan vatandaşlarla görüştü.

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz açıklama yaptı

Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, TGRT Haber'de yaptığı açıklamada, binadaki kaçak konfeksiyon atölyesinin belediyelerinin zabıta ekiplerince tespit edilerek kapatıldığını bildirdi.  "Binanın taşıyıcı kolonlarına hasar verilmiş mi?" şeklindeki soru üzerine ise Altınöz, "Bu Yeşilyurt Apartmanı. Bizim Başkan Yardımcımızın da ailesinden... Aileden aldığımız bilgiler doğrultusunda şunu rahatlıkla söylüyorum, kolon kesilmesi söz konusu değil." dedi.

Kaçak üç katın nasıl yapıldığı konusunda ise Altınöz, "Bu başkan yardımcımız, 2014 seçiminden sonraki yardımcımız. Bu binanın kaçak yapımı 1992'den sonraki dönem. Dolayısıyla Başkan Yardımcımızla bağlantısı olmayan bir şey" ifadelerini kullandı.

"Çevredeki birkaç bina için bu bina da dahil yıkım kararı var ama bazı vatandaşlar buna direndiler ve yıkım gerçekleşmedi' iddiası doğru mu?" şeklindeki soruya, Belediye Başkanı Öz, "Yanlış. Hemen o çöken binanın karşısında iki tane bina, riskli yapıya başvurdular ve Kartal Belediyesi tarafından yıkılmıştır: Kartal Belediyesinde yıkım kararı olan hiçbir bina ayakta değildir. Bunu net söylüyorum. Dolayısıyla bu binanın da riskli raporu söz konusu değil. Yıkım isteği söz konusu değil ama imar barışına başvuru söz konusu. İmar parasını yatırsalardı, imar barışına başvursalardı o zaman da iskanını almış olacaklardı. Konu bu" diye yanıt verdi.

"Vicdani bir sorumluluk hissediyor musunuz?"

"Kartal Belediye Başkanı, bu olayla ilgili vicdani bir sorumluluk hissediyor musunuz?" şeklinde yöneltilen soruya da Öz, "Hissetmiyoruz. Çünkü kentsel dönüşüm, yerinde dönüşümü en iyi uygulayan belediyeyiz. Belediyenin sitesine girerseniz 48 bin 500 civarında insanı, bu nedenle evlerinden boşalttırdık, yeni sağlıklı binaya kavuşturduk. Dolayısıyla bu konuda Kartal Belediyesi olarak yetkinliğimizi kanıtlamış bir belediyeyiz. Öyle bir suçluluk duygusun en ufak üzerimizde taşımamız mümkün değildir" diyerek karşılık verdi.

İstanbul Valisi: Binada 43 kişinin kaydı bulunuyor

Olay yerine giden İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, çöken binayla ilgili olarak, ''Arama kurtarma çalışması çok önemli bir iş. Gece oluyor yaklaşık 45 dakika sonra burayı aydınlatıyoruz arama kurtarma tamam oluncaya kadar kesintisiz bu çalışmayı yapacağız. Duamız enkaz altında olan kardeşlerimizle. Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın zemin artı 7, 14 daire olduğu ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu kaymakamımız bana arz etti. Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler. Üzücü olan bu. Enkazın altında çeşitli rakamlar var onu şu anda ifade etmem doğru olmaz. İşletme ruhsatı olmayan bir tekstil atölyesi olduğunu söylediler. Zaman verin bize. Dakikalar saniyeler bizim için çok önemli'' açıklamasında bulundu.

Soruşturma başlatıldı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı,  Kartal'da çöken binaya ilişkin soruşturma başlattı. Savcılıktan yapılan açıklamada "Adli Yargı sınırlarında olan Kartal Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak üzerinde bulunan 8 katlı binanın çöktüğünün öğrenilmesi üzerine; derhal soruşturma başlatılarak, Başsavcılığımızca bir Cumhuriyet Başsavcı vekili ve iki Cumhuriyet Savcısı görevlendirilerek olay yerine intikal etmiş olup, olayla ilgili gerekli inceleme ve araştırmalar titizlikle yürütülmektedir" denildi.

İBB'den açıklama yapıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Kartal Orhantepe Mahallesi Sema Sokak'ta meydana gelen bina çökmesine İBB itfaiyesi (Kartal, Maltepe, Pendik, Kayışdağı, Kadıköy, Yakacık, Bakkalköy, Sultanbeyli, Şişli) 26 araç, 86 personelle müdahale etmektedir" denildi.

Yayın yasağı getirildi

İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi.

Olay yerinde bir vatandaş ' Çöken binanın yanında oturuyorum yıkım kararı vardı, 20 kez Kartal Belediyesi'nde sümen altı edildi. Şu kolonlara bakın" dedi.

Telefonla NTV canlı yayınına bağlanan Cevizli Mahallesi Muhtarı Memiş Dikilitaş, çöken binanın bodrum katında tekstil atölyesinin bulunduğunu söyledi. Dikilitaş, atölyede 20-25 kişinin çalıştığını ifade etti. Patlama iddiasını yalanlayan Dikilitaş, 24 dairede de oturanların olduğunu söyledi.

Orhantepe Mahallesi Muhtarı Zeki Dağ ise yaptığı açıklamada, binanın 8 katlı ve 14 daire bulunduğunu binada yaklaşık 27-30 kişinin yaşadığını söyledi.  Dağ, binada oturanların yakınlara göre enkaz altına 15 civarında kişinin bulunduğunu ifade ederek, altta bulunan konfeksiyon atölyenin ise boş olduğunu dile getirdi.

AFAD'ın Sakarya ve Bursa ekiplerinin, kurtarma çalışmalarına destek için yola çıktığı belirtildi.

Bina riskli kategoride değil

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kaynaklarına göre çöken binanın riskli kategoride olmadığı kaydedildi. Binanın bulunduğu alanın da kentsel dönüşüm alanı olmadığı bildirildi.