İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, avukat Esma Yaşar'ın itirazı üzerine, 8 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Feminist Gece Yürüyüşü'nün engellenmesine ve toplu taşıma hizmetlerinin durdurulmasına yönelik İstanbul Valiliği ve Beyoğlu Kaymakamlığı kararlarını iptal etti. Mahkeme, aldığı kararla, söz konusu yasakların "toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlali" anlamına geldiğini vurguladı.
TIKLAYIN - 20. Feminist Gece Yürüyüşü için kadınlar polis ablukasında yine bir araya geldi: "Eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek!"
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 10. İdari Dava Dairesi, yürüyüş öncesi uygulanan engelleme ve ulaşım kısıtlaması kararlarının iptali talebini değerlendirerek, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının önemine dikkat çekti. Mahkeme kararında, "Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının tanımı, amacı ve mahiyeti göz önünde bulundurulduğunda, bu hakkın önemli unsurlarından birinin de toplantı veya gösteri yürüyüşünün yapılacağı mekanı veya güzergahı seçme serbestisi olduğu" ifadesine yer verdi.
"Soyut ve kategorik olarak yasaklanması kabul edilemez"
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden (MLSA) Elif Akgül'ün haberine göre mahkeme, "Toplantı ve gösteri yürüyüşünün yapılacağı mekânın seçiminin kural olarak düzenleyicilerin takdirinde olması gerekmektedir” diyen mahkeme, "tercih edilen mekânın salt önceden belirlenen toplantı alanlarında olmadığı gerekçesiyle soyut ve kategorik olarak yasaklanması kabul edilemez" olduğunu kaydetti.
Kısıtlamanın zorunlu bir sosyal ihtiyacın varlığı ortaya konulmadıkça "orantısız müdahale" olacağını vurgulayan mahkeme, yürüyüşün yasaklanmasını gerektirecek "gerçek bir tehlikenin varlığını, alınabilecek önlemleri" ortaya koymaksızın, Beyoğlu ilçesinde önceden belirlenmiş başka bir toplantı alanının olmadığı gerekçesiyle tercih edilen mekânda toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasının yasaklaması kararının hukuka aykırı olduğunu bildirdi.
“Karar emsal sayılabilir”
Kararı değerlendiren avukat Esma Yaşar "Daha önce 1 Mayıs ve 8 Mart gibi tarihlerdeki toplantı ve gösteri yürüyüşlerini engellemek için benzer kararlar alınıyordu. Bunun üzerine yasaklama ve ulaşımın engellenmesi kararlarını idare mahkemesine taşıdık" dedi.
"İstanbul 2. İdare Mahkemesi davayı reddetti, bunun üzerine biz davayı bölge idare mahkemesine taşıdık. Bölge idare mahkemesi yasaklama kararını iptal ederek davamızı kabul etti" diyen Avukat Yaşar, kararın "emsal sayılabileceğini" ifade etti. Yaşar, kararın geçmişe yönelik olmakla beraber gelecekte toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının kullanımına ilişkin ihlaller açısından önemli olduğunu vurguladı.