Dünya

İsrail kabinesi, Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru'nda işgalin devam etmesini onayladı; Savunma Bakanı Gallant 'hayır' oyu verdi

Toplantıda, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koridordaki işgalin devam etmesinin gerekliliğini savunduğu aktarıldı

30 Ağustos 2024 08:52

İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Mısır-Gazze Şeridi sınırındaki Philadelphi Koridoru'nda İsrail askerlerinin işgalinin devam etmesini onayladığı bildirildi.

Yerel basında çıkan haberlerde, İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'nda işgalin sürmesine ilişkin çizilen haritaları Güvenlik Kabinesi'ne sunduğu belirtildi. Yapılan oylamada, Güvenlik Kabinesi'nin 10 üyesinden 8'inin İsrail ordusunun Philadelphi Koridoru'ndaki işgalinin devam etmesinden yana oy kullanmasıyla önerinin kabul edildiği ifade edildi.

TIKLAYIN | İsrail'in ateşkes koşullarında yer alan Philadelphi ve Netzarim koridorları neden önemli?

AA'nın aktardığına göre; Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın öneriye "hayır" oyu verdiği, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir'in ise toplantıya katılmadığı kaydedildi.

Toplantıda, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koridordaki işgalin devam etmesinin gerekliliğini savunduğu aktarıldı.

Netanyahu'nun ayrıca bu adımın İsrail ile Hamas arasında "rehine takasını zora sokmayacağı" aksine olası bir mutabakatı "daha da mümkün hale getireceği" iddiasında bulunduğu belirtildi.

Adı açıklanmayan İsrailli bir yetkilinin İsrail ordusunca Philadelphi Koridoru'ndaki işgalin devam etmesine yönelik hazırladığı ve Güvenlik Kabinesine sunduğu haritaları ABD'nin "onayladığını" iddia ettiği ifade edildi.

Rehine takası önündeki en büyük engellerden biriydi

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun İsrail ile Hamas arasında rehine takası mutabakatına varılmasını engellemeye çalıştığı ifade ediliyor.

Netanyahu, rehine takası müzakerelerinin yeniden gündeme gelmesinin ardından olası bir mutabakat için Philadelphi Koridoru'nun İsrail ordusunca kontrol edilmesinin de aralarında bulunduğu bazı yeni şartlar istemişti.

Katar'ın başkenti Doha'da 15-16 Ağustos'ta yeniden başlanan ve ara ara devam eden rehine takası müzakerelerinin Netanyahu'nun getirdiği yeni şartlar nedeniyle zorlaştığı belirtiliyor.

Güvenlik Kabinesinin Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail ordusunun işgalinin devam etmesini onaylamasının rehine takası müzakerelerini çıkmaza sokacağı ifade ediliyor.