Dünya

İsrail İletişim Bakanı, Haaretz'e kamunun duyuru ilanlarının verilmemesi için teklif sundu: Savaş zamanında İsrail'i sabote ediyor

Haaretz, 7 Ekim'den iki gün sonra yayımladığı başyazıda saldırının sorumlusunun Başbakan Netanyahu olduğunu ifade etmiş; "İsrail'in başına gelen felaketin sorumlusu Binyamin Netanyahu'dur" demişti

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

24 Kasım 2023 10:18

T24 Dış Haberler

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, kamu duyuru ilanlarının İsrail'in önde gelen gazetelerinden biri olan Haaretz'de yayımlanmasına son verilmesi için teklif sundu. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Likud partisinin bir üyesi olan Karhi, gazetenin "savaş zamanında İsrail'i sabote ettiğini" ve "İsrail düşmanları için kışkırtıcı bir sözcülük" yaptığını söyledi. 

İletişim Bakanı Karhi'nin sunduğu teklif, Haaretz'e herhangi bir devlet kurumundan yapılan ödemelerin derhal durdurulmasını öngörüyor. Ayrıca IDF, polis, cezaevi servisi, bakanlıklar ve devlet şirketlerinin Haaretz aboneliklerinin de iptal edilmesi isteniyor. 

"Haaretz okumanın tam zamanıdır"

Haaretz yayıncısı Amos Schocken, Karhi'nin önerisine "Hükümet Haaretz'i kapatmak istiyorsa, Haaretz okumanın tam zamanıdır" diyerek yanıt verdi.

Karhi'nin Haaretz'de resmi hükümet bildirilerinin yayınlanmasını yasaklayan ve IDF, polis, cezaevi servisi, devlet bakanlıkları ve devlet şirketleri mensupları da dahil olmak üzere tüm devlet çalışanlarının Haaretz aboneliklerini iptal eden önerisi Kabine Sekreteri Yossi Fuchs'a gönderildi.

Haaretz, 7 Ekim'den iki gün sonra "İsrail'in başına gelen felaketin sorumlusu Binyamin Netanyahu'dur" demişti

Haaretz, 7 Ekim'den iki gün sonra yayımladığı başyazıda saldırının sorumlusunun Başbakan Netanyahu olduğunu ifade etmişti. 

TIKLAYIN | İsrail'in en etkili gazetelerinden Haaretz'in başyazısı: İsrail'in başına gelen felaketin sorumlusu Binyamin Netanyahu'dur

İsrail'de anaakım medyanın en eski ve etkili yayınlarından olan Haaretz gazetesinin başyazısında Hamas-IDF arasındaki kanlı çatışmaların "tek sorumlusunun" İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğu ifadelerine yer verilmişti. 

"Düşmanı ve onun saldırgan askeri yeteneklerini küçümsediler" denilen başyazıda, "Netanyahu kesinlikle kendi sorumluluğundan kaçmaya çalışacak ve suçu, Yom Kippur Savaşı arifesindeki selefleri gibi, Hamas saldırısına yönelik hazırlıklarının hatalı olduğunu kanıtlayarak savaş olasılığını düşük gören ordu, Askeri İstihbarat ve Shin Bet güvenlik servisi başkanlarına atacaktır" iddiaları yer almıştı. 

"Yalan ve bozguncu propaganda"

Karhi'nin Fuchs'a yazdığı "Yalan ve bozguncu propaganda yaptığı için Haaretz gazetesine karşı harekete geçilmesi" başlıklı mektupta şu ifadelere yer verildi: 

"Savaşın başından bu yana Haaretz'in savaşın hedeflerini baltalayan, askeri çabaları ve toplumsal metaneti küçümseyen saldırgan bir çizgi izlediğine dair çok sayıda şikayet aldım. Gazetenin bazı yayınlarının ceza kanununun sadece savaş zamanı için ayrılmış bölümlerinde belirlenen suç standardını aşması bile mümkündür"

Karhi, "İsrail Devleti Haaretz'in müşterilerinden biridir ve hükümet, savaş zamanında İsrail'i sabote eden ve düşman karşısında İsrailli asker ve sivillerin ruhunu baltalayan bir gazetenin müşterisi olmakla ilgilenmediğine karar verme gücüne sahiptir"  ifadelerini kullandı. 

Yabancı basın vurgusu

Karhi mektubunda, hükümetin "ülkeye zarar veren yabancı medya kuruluşlarına karşı harekete geçmesine" olanak tanıyan ve kısa süre önce onaylanan acil durum düzenlemelerine atıfta bulundu.

Karhi, "Yabancı kanallara karşı harekete geçtiğimiz bir dönemde, bir İsrail gazetesinin İsrail'in düşmanlarının kışkırtıcı sözcüsü olarak hizmet verirken, finansmanının önemli bir kısmını İsrail halkından almaya devam etmesi düşünülemez" diye yazdı.

Gazeteciler sendikasından açıklama 

İsrailli gazeteciler sendikası da "İletişim bakanı yolunu kaybetti" başlıklı bir açıklama yayımlayarak Karhi'nin kısa görev süresinin çoğunu kamu yayın kuruluşunu kapatmaya yönelik başarısız girişimlerle geçirdiğini kaydetti.

Açıklamada, "Hükümetin Haaretz'le olan tüm işlerini sona erdirmeye yönelik yeni önerisi, herhangi bir fizibilite ya da mantıktan yoksun popülist bir öneridir ve tüm amacı, şu anda savaşı haberleştirmek için gece gündüz çalışan adanmış gazeteciler pahasına siyasi tabanı arasında beğeni toplamaktır" denildi.