Dünya

İsrail'in en etkili gazetelerinden Haaretz'in başyazısı: İsrail'in başına gelen felaketin sorumlusu Binyamin Netanyahu'dur

Başyazıda Netanyahu'nun "Filistinlilerin varlığını ve haklarını açıkça görmezden gelen bir dış politikayı benimserken" İsrail'i bilinçli olarak tehlikeye attığı yorumuna yer verildi.

09 Ekim 2023 10:40

T24 Dış Haberler

İsrail'de anaakım medyanın en eski ve etkili yayınlarından olan Haaretz gazetesinin başyazısında Hamas-IDF arasındaki kanlı çatışmaların "tek sorumlusunun" İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğu ifadelerine yer verildi. 

"Netanyahu, İsrail-Gazze savaşının sorumluluğunu taşıyor" başlıklı başyazıda, geçen Cumartesi günü başlayan Hamas-IDF çatışmasının ilişkin çarpıcı yorumlar dikkat çekti.

"Felaketin tek sorumlusu Netanyahu'dur"

"Simchat Torah bayramında İsrail'in başına gelen felaketin sorumlusu tek bir kişidir: Benjamin Netanyahu" cümlesiyle başlayan yazıda Netanyahu'nun "Filistinlilerin varlığını ve haklarını açıkça görmezden gelen bir dış politikayı benimserken" İsrail'i bilinçli olarak tehlikeye attığı yorumuna yer verildi. 

"Düşmanı ve onun saldırgan askeri yeteneklerini küçümsediler" denilen başyazıda, "Netanyahu kesinlikle kendi sorumluluğundan kaçmaya çalışacak ve suçu, Yom Kippur Savaşı arifesindeki selefleri gibi, Hamas saldırısına yönelik hazırlıklarının hatalı olduğunu kanıtlayarak savaş olasılığını düşük gören ordu, Askeri İstihbarat ve Shin Bet güvenlik servisi başkanlarına atacaktır" iddiaları yer aldı. 

Yaşananları bir "askeri ve istihbari başarısızlık" olarak gören Haaretz editöryası, bu durumun Netanyahu'nun krizdeki genel sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını yazdı: "Zira Netanyahu İsrail'in dışişleri ve güvenlik konularında nihai söz sahibi"

"Etnik temizlik için adımlar attı"

Netanyahu'nun geçmişte kendisini "savaşlardan ve İsrail'in çok sayıda kayıp vermesinden kaçınan temkinli bir lider" olarak sunduğunu ifade eden Haaretz, bu durumun son seçimlerden sonra değiştiğini ve Netanyahu'nun etnik temizlik için adımlar attığını yazdı.

Gazete, konuyla ilgili "Son seçimlerdeki zaferinden sonra bu ihtiyatın yerini 'tamamen sağcı bir hükümet' politikası aldı ve Batı Şeria'yı ilhak etmek, El Halil Tepeleri ve Ürdün Vadisi de dahil olmak üzere Oslo'da tanımlanan C Bölgesi'nin bazı kısımlarında etnik temizlik yapmak için açık adımlar attı" ifadelerini kullandı. 

"Üç yolsuzluk davasıyla suçlanan bir başbakan devlet işleriyle ilgilenemez"

"Üç yolsuzluk davasıyla suçlanan bir başbakan devlet işleriyle ilgilenemez" denilen yazıda bunun sebebi "Çünkü ulusal çıkarlar onu olası bir mahkumiyetten ve hapis cezasından kurtarmaya tabi olacaktır" ifadeleriyle açıklandı. 

Yazı, "Bu korkunç koalisyonun kurulmasının; Netanyahu tarafından geliştirilen yargı darbesinin ve siyasi muhalif olarak algılanan üst düzey ordu ve istihbarat yetkililerinin güçsüzleştirilmesinin nedeni buydu" ifadeleriyle sona erdi. 

İsrail'in en eski günlük gazetesi Haaretz, ülkenin en etkili gazetesi olma özelliğini taşıyor. Gazetede yayımlanan başyazıların, İsrail hükümet liderleri üzerinde etkisi olduğu savunuluyor.