Politika

İsrail-Filistin çatışması AKP, CHP ve TİP’i buluşturdu; İsrail’le normalleşme iktidarın söylemine yansıdı, Akşener 'terör' şerhi koydu

08 Ekim 2023 01:00

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırının ardından Türkiye’den siyasetçiler ve siyasi partilerden açıklamalar geldi. Kısa sürece İsrail-Filistin çatışmasına dönüşen gerilime dair AKP, CHP ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) benzer açıklamalarda bulunurken Türkiye-İsrail arası normalleşme, iktidarın diline yansıdı. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise yaptığı açıklamada terör vurgusu yaptı.

Hamas’ın İsrail’e “Aksa Tufanı” adlı operasyon başlatmasının ardından İsrail-Filistin çatışmasına dair  siyasetçiler ve siyasi partilerden “barış” çağrısı geldi.

Kılıçdaroğlu: Filistin öteden beri hak arayan bir ülke, Filistin halkının yanındayız

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP resmi Twitter (X) hesabından yapılan paylaşımda, "Filistin öteden beri hak arayan bir ülkedir. Filistin halkının her zaman yanındayız. Savaş olmasını asla istemeyiz. Demokratik ölçüler içerisinde uluslararası kuruluşların da devreye girerek hem barış sağlaması hem de Filistin'in hakkının teslim edilmesi lazım" dedi.

TIKLAYIN | Filistin halkının her zaman yanındayız

Erdoğan'dan Hamas-İsrail açıklaması: Tarafları itidalle hareket etmeye çağırıyoruz

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in düzenlediği saldırılarda yaşanan Filistinli sivil can kayıpları nedeniyle, Hamas liderliğinde Filistin'deki silahlı grupların İsrail'e son yılların en kapsamlı operasyonunu başlatmasıyla ilgili taraflara "itidal" çağrısı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP'nin 4. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde İsrail'de yaşananlara ilişkin olarak konuştu.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"İlk kıblemiz Mescid-i Aksa'nın tarihi ve dini statüsünü aşındırmaya yönelik her türlü girişimin, işgalin karşısında durmaya devam edeceğiz.

Bu sabah İsrail'de meydana gelen hadiseler ışığında tüm tarafları itidalle hareket etmeye, gerilimi daha tırmandıracak fevri adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz."

TIKLAYIN | Erdoğan: Tarafları itidalle hareket etmeye ve gerilimi tırmandıracak adımlardan uzak durmaya çağırıyoruz

Akşener: Filistin halkının meşru talebinin terör eylemleri ile kirletilmesi kabul edilebilir değil

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise Filistin-İsrail çatışmasına ilişkin terör vurgusunda bulundu.

Akşener, çatışmalara ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Filistin halkının meşru ve haklı talebinin terör eylemleri ile kirletilmesi kabul edilebilir değildir.

Bu tür eylemler, bugüne kadar maalesef Filistin halkının acısını artırmaktan başka bir işe yaramamıştır.

Filistin halkının her zaman yanında olduğumuzu bir kere daha belirtirken;

İsrail hükûmetini de sağduyu ile hareket etmeye davet ediyor ve şiddet ortamından bir an önce uzaklaşılmasını temenni ediyorum."

Türkiye İşçi Partisi: Barış yerine savaşı tercih eden tarafın siyonistler olduğunu biliyoruz

Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Hamas’ın İsrail’e “Aksa Tufanı” adlı operasyon başlatmasının ardından açıklamalarda bulundu.

TİP, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Filistin'in halkının ve kendini savunma hakkının yanındayız. Barış yerine savaşı tercih eden tarafın siyonistler olduğunu biliyoruz. Öte yandan savaş koşullarında dahi sivillerin hedef alınmasını, işkence edilmesini, çocukların “esir alınmasını” hiçbir şartta kabul edilemez buluyoruz."

Doğu Perinçek: Filistin Devleti'nin kuruluşu, bütün insanlığın mücadelesidir

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ise İsrail-Filistin saldırılarına ilişkin, "Bu harekat, Filistin Devleti'nin kuruluşu, Filistin Halkının tarihi ve meşru haklarına kavuşma mücadelesinde dönüm noktasıdır" yorumunda bulundu.

Perinçek, şunları söyledi:

"Aksa Tufanı harekatını, bütün yüreğimizle ve bilincimizle destekliyoruz.

Bu harekat, Filistin Devleti'nin kuruluşu, Filistin Halkının tarihi ve meşru haklarına kavuşma mücadelesinde dönüm noktasıdır.

Doğu Kudüs merkezli Filistin Devleti'nin kuruluşu bütün insanlığın mücadelesidir."

Özgür Özel: Uluslararası topluma öncülük etme görevi ülkemize düşüyor

CHP Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, "Gazze saldırılarını lanetliyorum. bir daha can kaybı yaşanmaması için uluslararası topluma öncülük etme görevi ülkemize düşmektedir" dedi.

Özel, sosyal medya platformu X'ten İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilime dair yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"İsrail'in 198 Filistinlinin yaşamını yitirmesine neden olan Gazze saldırılarını lanetliyorum. Filistin ve Orta Doğu'ya barışın gelmesi, tırmanan gerilimin sonlanması, bir daha can kaybı yaşanmaması için uluslararası topluma öncülük etme görevi ülkemize düşmektedir."

TIKLAYIN | Özgür Özel: Gazze saldırılarını lanetliyorum, uluslararası topluma öncülük etme görevi ülkemize düşüyor

TKP: Filistin halkının eylemleri meşrudur

Türkiye Komünist Partisi de İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yaptığı açıklamada Filistin'i destekledi.

TKP, resmi X hesabı üzerinde yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

"İsrail işgalden ve saldırganlıktan tamamen vazgeçmediği sürece Filistin halkının eylemleri meşrudur. Filistin devleti kurulmadan “barış” olmaz. Filistin halkının yanındayız."

Türkiye-İsrail ilişkileri

İsrail-Türkiye ilişkileri uzun yıllar boyunca özellikle Filistin'in statüsü ve İsrail'in saldırıları nedeniyle iniş-çıkışlarla devam ederken, Mavi Marmara kriziyle dibe vurmuştu. 31 Mayıs 2010'da İsrail güçleri Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın yapmış; baskında toplam 10 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Türkiye, bu baskından sonra dönemin büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u geri çekmiş ve 2016'ya kadar ilişkileri ikinci katip seviyesinde tutmuştu.

2016'da yürütülen normalleşme süreci sırasında iki ülke birbirine karşılıklı büyükelçi atamış, ancak Aralık 2017'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ilan etmesi ve ABD Büyükelçiliği'nin Tel Aviv'den Kudüs'e taşıması ilişkilerde yine kırılmaya sebep olmuştu.

Filistinlilerin tepki protestolarında sivillere yönelik saldırılar nedeniyle çok sayıda insan öldü ve yaralandı. Bunun üzerine Türkiye 15 Mayıs 2018'de Tel Aviv büyükelçisini istişareler için merkeze çağırdı. Bu seneye kadar ülkeler tekrar büyükelçi atamasında bulunmamıştı. Bu kapsamda ilk adım İsrail'den gelmiş, 20 Eylül 2022'de İsrail'in Ankara Büyükelçiliği'ne Irit Lillian getirilmişti.

 2018'den bu yana Türkiye, ilk kez İsrail'e büyükelçi yolladı

İsrail ve Türkiye 2022'de bir kez daha normalleşme sürecine girdi ve iki ülke arasında diplomatik temaslar yeniden başladı. Kasım 2022'de Şakir Özkan Torunlar, İsrail Büyükelçisi olarak atandı. İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar'ın güven mektubu sunduğu törende AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı İsrail'e davet etti.

6 Şubat depremi

İsrail ordusu Türkiye'ye, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki depremin ardından deprem bölgesinde sahra hastanesi kurmak için 230 kişilik bir acil yardım ekibi ile yüzlerce ton malzeme gönderdi.

14 Şubat'ta ise İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen Türkiye'ye gelip dönemin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelmişti. Çavuşoğlu, yapılan ortak basın toplantısında Türkiye'ye ilk destek gönderen ülkelerden biri olan İsrail'e teşekkür etmişti.

Netanyahu ve Erdoğan, New York'ta bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu'nun yapıldığı New York'ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştü. Görüşmede, uluslararası ve bölgesel meseleler,  iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkiler ile İsrail-Filistin ihtilafıyla ilgili son gelişmeler ele alınmıştı.