Dünya

İsrail-Elon Musk anlaşması: Starlink, Gazze Şeridi de dahil olmak üzere bölgede yalnızca İsrail İletişim Bakanlığı'nın onayıyla çalıştırılabilecek

Musk'ın bugün İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve rehine yakınları ile görüşmek üzere İsrail'e bir ziyaret gerçekleştireceği açıklanmıştı

27 Kasım 2023 12:01

T24 Dış Haberler

İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi, milyardar Elon Musk ile Starlink uydu birimlerinin, Gazze Şeridi de dahil olmak üzere yalnızca İsrail İletişim Bakanlığı'nın onayıyla çalıştırılabileceğini içeren bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Musk'ın bugün İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve rehine yakınları ile görüşmek üzere İsrail'e bir ziyaret gerçekleştireceği açıklanmıştı. 

TIKLAYIN | Elon Musk, İsrail'e gidiyor: Gündemde X'e yönelik antisemitizm iddiaları var

İsrail İletişim Bakanı Karhi, X platformundan yaptığı açıklamada, "Elon Musk, liderliğimdeki İletişim Bakanlığı ile prensip anlaşmasına vardığınız için sizi tebrik ediyorum" dedi ve Starlink uydu birimlerinin yalnızca İsrail İletişim Bakanlığı onayıyla çalıştırılabileceğini içeren bir anlaşmaya vardıklarını açıkladı. Karhi, "Starlink uydu üniteleri Gazze Şeridi de dahil olmak üzere İsrail'de yalnızca İsrail İletişim Bakanlığı'nın onayıyla işletilebilecek" ifadelerini kullandı. 

"İsrail Devleti, Hamas-IŞİD'e karşı savaşırken, bu anlayış, çocuklarımızın iyiliği için kötülükten ve antisemitizmden arınmış daha iyi bir dünya isteyen herkes için olduğu gibi hayati önem taşımaktadır" diyen Karhi, şu ifadeleri kullandı: 

"İsrail'de geçireceğiniz süre zarfında değerli bilgiler edineceğinizi ve bu bilgilerin gelecekteki çalışmalarınız için bir sıçrama tahtası görevi göreceğini, ayrıca Yahudi halkı ve tüm dünyayla paylaştığımız değerlerle olan ilişkinizi geliştireceğini umuyorum"

Elon Musk, Starlink'in Gazze'de bağlantıyı destekleyeceğini duyurmuştu

SpaceX'in sahibi Elon Musk, "Starlink, Gazze'deki uluslararası kabul görmüş yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyecek" demişti. 

ABD'de Demokrat Kongre üyesi Alexandria Ocasio-Cortez'in X platformundaki "Yaklaşık 2,2 milyonluk bir nüfusla tüm iletişimin kesilmesi kabul edilemez. Gazeteciler, sağlık çalışanları, insani yardım çabaları ve masumlar tehlike altındadır. Böyle bir eylemin nasıl savunulabileceğini bilmiyorum. Amerika Birleşik Devletleri tarihsel olarak bu uygulamayı kınamıştır" mesajının altına yorum yapan Musk, Starlink'in Gazze'deki bağlantıyı destekleyeceğini duyurmuştu.

TIKLAYIN | Elon Musk: Starlink, Gazze'deki uluslararası kabul görmüş yardım kuruluşlarına bağlantıyı destekleyecek

Karhi tepki göstermişti

İletişim Bakanı Karhi, X sosyal medya platformu hesabından Elon Musk'ın uluslararası yardım kuruluşlarına Gazze'de internet sağlama mesajını alıntılayarak şu mesajı paylaşmıştı:

"İsrail her yolu kullanarak bununla mücadele edecektir. Hamas bunu terörist faaliyetleri için kullanacak. Bunda şüphe yok, biz bunu biliyoruz, Musk bunu biliyor"

TIKLAYIN | İsrail İletişim Bakanı Karhi, "Musk'ın Gazze'ye internet sağlama girişimiyle mücadele edeceklerini" açıkladı

Musk'ın İsrailli "kaçırılan bebekler, çocuklar ve yaşlıların salıverilmesi karşılığında" internet sağlama girişimini yapmış olabileceğini belirten Karhi, "Öyleyse, ofisim (uydu internet sistemi) Starlink ile tüm bağlantıları kesecek" ifadelerini kullanmıştı.