Dünya

İsrail Dışişleri Bakanı, BM'deki 120 ülkenin insani ateşkes talebi için "alçakça çağrı" dedi

28 Ekim 2023 01:32

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ifadesi kullandı.

Cohen, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, BM Genel Kurulu'nun İsrail-Hamas savaşına karşı yapılan insani ateşkes çağrısına tepki gösterdi.

"BM Genel Kurulu'nun alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz. Dünyanın Naziler ve IŞİD ile uğraştığı gibi İsrail de Hamas'ı ortadan kaldırmayı planlıyor" ifadesini kullanan Cohen, Hamas'ı ortadan kaldırmayı planladıklarını söyledi.

BM Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülke, Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmuştu.

TIKLAYIN - BM Genel Kurulu, Gazze'de acil insani ateşkes istenilen karar tasarısını kabul etti

CANLI BLOG | Gazze'de internet dahil iletişim hatları kesildi; İsrail bu gece kara harekatını genişleteceğini duyurdu

Gazze'de iletişim tamamen koptu, İsrail kara harekatının sınırlarını genişleteceğini duyurdu: Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş insani acıyla karşı karşıya kalacak

Gazze’nin her bölgesini hedef alan İsrail saldırıları, bu akşam bölgenin kuzeyinde yoğunlaştı.

İsrail ordusu, ilk olarak akşam saatlerinde obüs saldırılarıyla Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi’ne yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Obüs saldırılarının ardından İsrail ordusu, Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze’nin kuzeyine yoğun hava saldırısı başlattı.

Patlama sesleri, İsrail tarafındaki Sderot şehrine kadar ulaşırken, bölge sakinleri, İsrail’in bu akşam başlattığı saldırıların 7 Ekim’den bu yana düzenlenen en yoğun bombardıman olduğunu ifade ediyor.

İsrail ordusu, bölgeyi hava saldırılarının yanı sıra obüsle de vurmaya devam ediyor.

İsrail bu gece kara harekatını genişleteceğini duyurdu

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'ye yönelik kara operasyonunun bu gece genişletileceğini duyurdu.

Bölgedeki BBC ekibi ise Gazze’ye ağır bir bombardımanın düzenlediğini kaydetti.

İsrail’in güneyinde ve Gazze’ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Aşkelon’daki BBC ekibi, saldırıların öncekilerden daha ağır olduğunu ve çoğunlukla havadan gerçekleştirilen bir saldırının olduğunu kaydetti.

Bölgedeki gazeteciler ve telekomünikasyon şirketi duyurdu: Saldırılar büyüdü, iletişim koptu

Son iki saatte bombardımanın yoğunlaştığını söyleyen El Cezire muhabiri Safwat Kahlout, şunları söyledi:

“Son iki saatte yoğun hava saldırıları ve yoğun top mermilerini aynı anda duyabiliyorduk ki bu alışılmadık bir durum. Bu da saldırıların önceki günlere göre çok daha fazla olduğu anlamına geliyor. Kuzeyde hava saldırıları ve top atışları yoğunlaşıyor."

El Cezire muhabiri Safwat Kahlout, internet ve cep telefonu ağlarının çökmesi nedeniyle Gazze'deki insanların tüm iletişimlerini kaybettiğini de söyleyerek, “Gazze Şeridi'ndeki farklı bölgelerle ve dış dünyayla tamamen bağlantımız kopmuş durumda. Gazze Şeridi'nin her yeri neredeyse kesik, birbirimize ulaşamıyoruz. Yerel radyo istasyonları bile halka uyarılar gönderen İsrail ordusu sözcüleri tarafından dinleniyor" dedi.

TIKLAYIN - Gazze'de iletişim tamamen koptu, İsrail kara harekatının sınırlarını genişleteceğini duyurdu: Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş insani acıyla karşı karşıya kalacak

Filistin Telekomünikasyon Şirketi ise Gazze Şeridi'nde sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetlerinin tamamen kesildiğini duyurdu.

Filistin telekomünikasyon şirketi "Jawwal", sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki tüm telefon ve internet hizmetlerinin sona erdiğini duyurdu.

Paylaşımda, İsrail'in düzenlediği yoğun bombardıman nedeniyle bölgedeki altyapının zarar gördüğü ve "Gazze'nin dünya ile bağlantısının kesildiği" belirtildi.

BM Genel Sekreteri Guterres ise, "Köklü bir değişiklik olmadığı takdirde, Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş bir çığ gibi büyüyen insani acıyla karşı karşıya kalacaktır" dedi.

Filistin Kızılayı: Gazze'yi dış dünyadan izole ederken savaş suçları işlemeye devam edeceği anlamına geliyor

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, "İşgal yetkililerinin sabit hatları, cep telefonlarını ve internet iletişim ağlarını tamamen kesmesi nedeniyle Gazze'de çalışan tüm ekiplerimizle iletişim tamamen koptu" ifadeleri kullanıldı.

"Bu adım, işgalcilerin, Gazze'yi dış dünyadan izole ederken savaş suçları işlemeye devam edeceği anlamına geliyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, uluslararası topluma, savunmasız sivillere, sağlık ekiplerine acil koruma sağlanması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

İskoçya Başbakanı: Ailelerimize ulaşamıyoruz, daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf da, "Gazze yoğun bombardıman altında. Telekomünikasyon kesildi. Ailemize ulaşamıyoruz. Dünyanın yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?" dedi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler