Dünya

Çatışmaların 21. günü | Gazze'de internet dahil iletişim hatları kesildi; İsrail bu gece kara harekatını genişleteceğini duyurdu

27 Ekim 2023 23:30

T24 Dış Haberler

ABD ordusu, Suriye'deki iki noktayı vurduğunu açıkladı. ABD, hedef alınan tesislerin İran ve onunla bağlantılı gruplar tarafından kullanıldığını söyledi. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, son zamanlarda Irak ve Suriye'deki ABD üslerine yapılan saldırıları hatırlatarak, hedeflere yaptıkları saldırıların "meşru müdafaa" olduğunu söyledi. 

Akşam saatlerinde basın toplantısı yapan İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın toplantısında "Hamas, Şifa Hastanesi'ni terör altyapısına kalkan olarak kullanıyor. Hamas hastanelerden saldırı düzenliyor" diyerek, bir de ses kaydı paylaştı.

İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddialarını reddeden Hamas ise, "Saldırıların durdurulması için BM ile Arap ve İslam ülkelerini acil müdahaleye çağırıyoruz" dedi.

Gazze'deki tüm iletişim ağlarının kesildiği duyuruldu, İsrail ise geceden itibaren karar harekatının sınırlarını genişleteceğini bildirdi.

TIKLAYIN | Hamas-İsrail savaşında gün gün, dakika dakika tüm gelişmeler

Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, günlerdir yakıtın tükendiğine dair çağrılar yapılmasına rağmen Gazze'ye yardımın "damladığını bile söylemenin zor olduğunu" ifade etti.

Gazze'deki yardım kurumları, yakıt rezervleri tükendiği için bölgedeki faaliyetlerini ciddi anlamda azalttıklarını duyurdu. 

Gazze için insani yardım taşıyan 10 tır bölgeye ulaştı, yardım tırlarının sayısı 84'e yükseldi.

Hamas, İsrail'in 7 Ekim'den sonra yaptığı hava saldırılarında 50 kadar rehinenin öldürüldüğünü söyledi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, savaşın başından bu yana 7 bin Filistinlinin öldürüldüğünü söylüyor. 7 Ekim saldırılarında bin 400 kişinin Hamas tarafından öldürüldüğünü söylerken, militan grubun elinde 220 tane rehine bulunduğunu savunuyor. 

İşte savaşın 21. gününden dakika dakika öne çıkanlar...*

07.00 | T24 canlı blogu sona erdi. 22. günden gelişmeleri takip etmek için tıklayın

03.07 | İsrail, Gazze'ye gece yarısı saldırısında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresini hedef aldı

AA'da yer alan habere göre İsrail'in, bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze'deki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı bildirildi.

Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonunun Telegram platformundaki hesabında yayınlanan haberde, İsrail'in bu gece yarısı düzenlediği hava saldırılarında Şifa ve Endonezya hastanelerinin çevresi ile Gazze Şeridi'ndeki Bureyc Mülteci Kampı'nı hedef aldığı belirtildi.

Gazze Şeridi'nin kuzeydoğusunda İsrail ordusuna ait bir tankın, anti-zırh füzeleri ile hedef alındığı ifade edilen haberde, Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerinde Filistin direniş güçleri ile İsrail güçleri arasında silahlı çatışmaların yaşandığı kaydedildi.

02.31 | Amerikalı Yahudiler "ateşkes" çağrısı yaptı, Grand Central'in ana yolcu salonunu işgal etti

"Barış için Yahudi Sesi" (JVP) adlı organizasyonun, sosyal medya platformundan yaptığı duyuru ile toplanan gruplar, New York'un en büyük tren istasyonu Grand Central'in ana yolcu salonunu işgal etti.

Siyah tişört giyen yüzlerce Yahudi, "Filistin özgür olmalı", "Ateşkes, hemen şimdi", "Hemen ateşkes talebiyle Grand Central'i ele geçir", "Tarihin doğru tarafında bizimle olun" yazan dövizler taşıdı.

Yahudiler, Gazze için "acil ateşkes" talebiyle düzenledikleri protesto eyleminde "Adımıza soykırım yapılmasına izin vermiyoruz", "Hemen ateşkes" şeklinde slogan attı.

IfNotNow grubunun X platformundaki paylaşımında da, "İsrail hükümeti Gazze halkını karanlıkta açlıktan öldürürken, bombalarken ve işgal ederken, önümüzdeki günlerde ve haftalarda gerçekleştireceğimiz eylemler yaşamlarımızı belirleyecek" ifadelerine yer verildi.




01.36 | İsrail ordusu, Gazze sınırındaki operasyonların "resmi bir kara harekatı" olmadığını açıkladı

Kanal 12 televizyonunun, Beyaz Saray'dan ismi açıklanmayan bir yetkiliye dayandırdığı haberde, "İsrail güçlerinin, Gazze'ye karadan sınırlı bir şekilde girdiği" kaydedildi.

AA'da yer alan habere göre, Ordu kaynaklarından aktarılan bilgide ise Gazze sınırındaki operasyonun resmi bir kara harekatı olmadığı ifade edildi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırılarını artırdıklarını ve geceleyin kara operasyonlarını genişleteceklerini açıklamıştı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi de sosyal medya hesabından, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşı başlattığını" belirterek, savaşın "gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felakete" yol açacağını açıklamıştı.

01.13 | İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen'den BM'ye tepki: Alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda alınan kararla 120 ülkenin Gazze'de acil, kalıcı ve sürekli bir insani ateşkes çağrısında bulunmasıyla ilgili olarak "alçakça çağrı" ifadesi kullanarak, "BM Genel Kurulu'nun alçakça ateşkes çağrısını açıkça reddediyoruz. Dünyanın Naziler ve IŞİD ile uğraştığı gibi İsrail de Hamas'ı ortadan kaldırmayı planlıyor" dedi.

01.00 | Hamas: İsrail ordusuyla şiddetli çatışmalar yaşanıyor

Hamas, İsrail ordusuyla çatışmalar yaşandığını açıkladı. İsrail'in, Gazze Şeridi'yle sınırında bulunan Sderot kentindeki AA muhabiri de İsrail ordusunun Gazze'ye karadan bombardımanını artırdığını, zırhlıların hareketliliğinde artış yaşandığını aktardı.

İsrail ordusu ayrıca bölgeye sürekli aydınlatma fişekleri atıyor. İsrail ordusunun akşam saatlerinde yoğun bombardımana tuttuğu Gazze Şeridi'nin kuzeyinde güçlü patlaması sesleri duyuluyor.

Hamas ise saldırıların yoğunlaşması sonrasında İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'un yanı sıra İsrailli Arapları da kast ederek '1948 sınırları'nda ve diasporada yaşayan tüm Filistinlilere İsrail'e karşı 'teyakkuza geçme' çağrısı yaptı.

00.20 | Sınır Tanımayan Doktorlar'dan açıklama

"Gazze'deki bazı Filistinli meslektaşlarımızla irtibatı kaybettik. Şifa Hastanesi'ne sığınan hastalar, sağlık personeli ve binlerce aile için endişeliyiz"

00.09 | Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'deki personelimizle bağlantımızı kaybettik

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki personelleriyle bağlantılarını kaybettiklerini bildirdi.

"Gazze'deki personelimiz, sağlık tesisleri, sağlık çalışanları ve sahadaki diğer insani yardım ortaklarımızla bağlantımızı kaybettik." ifadesini kullanan Ghebreyesus, bu kuşatmanın, çalışanların güvenliği ve savunmasız hastaların acil sağlık riskleri konusunda endişe verici olduğunu vurguladı.

23.49 | Ürdün Dışişleri Bakanı Safedi: "İsrail Gazze'ye kara savaşı başlattı"

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik "kara savaşı başlattığını" belirterek, savaşın "gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felakete" yol açacağını söyledi.

Safedi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail Gazze'ye kara savaşı başlattı. Gazze Şeridi’ne yönelik kara savaşının sonucu, gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felaket olacaktır." ifadelerini kullandı.

Arap ülkelerinin Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna sunduğu tasarının oylanacağını belirten Safedi, "Bu karara karşı oy vermek bu anlamsız savaşı kabul etmektir. Milyonlar her oyu izleyecek. Tarih yargılayacak." şeklinde açıklamada bulundu.

SON DURUM

Gazze'de yoğun saldırılar nedeniyle bölgedeki sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi.

İsrail ordusu, hava saldırılarını artırdığını ve kara operasyonlarını genişleteceğini duyurdu.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.


23.00 | BM Genel Kurulu'nda Gazze'de insani ateşkesin ilanı için sunulan karar tasarısı kabul edildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze’de insani ateşkes ilanını öngören karar tasarısını onayladı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısında Ürdün liderliğinde Arap grubunun sunduğu ve Gazze’de bir an önce insani ateşkesin ilan edilmesini öngören karar tasarısı oy çokluğuyla onaylandı.

Ürdün liderliğinde sunulan taslak Filistinli ve İsrailli vatandaşlara uygulanan her türlü şiddetin kınanmasını da içeriyor.

Taslak, sivillerin korunmasını ve hiçbir engel olmadan yardıma erişmelerini talep ediyor.

120 ülke taslak lehinde, 14 ülke aleyhinde oy verirken 45 ülke oylamaya katılmadı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, oylamadan önce X’ten yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’ye kara operasyonu düzenlemesinin “çok büyük boyutlarda bir felaketin” yaşanmasına yol açacağını söylemişti.

TIKLAYIN - BM Genel Kurulu, Gazze'de acil insani ateşkes istenilen karar tasarısını kabul etti

22.56 | "Filistinliler İçin Tıbbi Yardım" (MAP) adlı kurulu Gazze'deki ekibiyle bağlantısını kaybettiğini duyurdu

İngiltere merkezli MAP Başkanı Melanie Ward, MAP'in X hesabından yaptığı açıklamada, "İsrail'in ayrım gözetmeyen bombardımanı yoğunlaşmaya devam ederken ve geniş çaplı kara operasyonu yakın görünürken bu akşam Gazze'deki ekibimizle tüm bağlantımızı kaybettik." ifadesini kullandı.

22.40 | İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan: İsrail durdurulmazsa bölgede her ihtimal mümkün

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail'in Gazze'ye saldırılarının devam etmesi halinde bölgede her ihtimalin mümkün olacağını söyledi.

ABD'nin Ulusal Halk Radyosu'na (NPR) konuşan Abdullahiyan, "Bu çatışmanın yayılmasını gerçekten istemiyoruz. Aslında herkese İsrail'in işlediği savaş suçlarının bir an önce durdurulması yönünde harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz." dedi.

22.19 | Hamas, Gazze sınırı yakınındaki Aşkelon, Aşdod ve Sedrot'a roket saldırısı düzenlediğini duyurdu. 

22.07 | Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen Safedi: Gazze Şeridi’ne yönelik kara savaşının sonucu, gelecek yıllar için büyük boyutlarda insani felaket olacaktır

Gazze'de iletişim tamamen koptu, İsrail kara harekatının sınırlarını genişleteceğini duyurdu

23.15 | WhatsApp mesajları Gazze’de yaşayanlara ulaşmıyor

Bölgede bulunan BBC muhabirleri, Gazze’deki kaynaklarına ve tanıdıklarına attıkları WhatsApp mesajlarının ulaşmadığını aktardı.

Gazze’de internet, telefon ve iletişim kesilmiş durumda.

Kudüs’te bulunan BBC muhabiri Tom Bateman 18:40’ta gönderdiği WhatsApp mesajının halen ulaşmadığını aktardı. Cep telefonlarıyla yapılan aramaların ise “aranılan kişiye ulaşılamadığı” mesajını verdiğini belirtti.

İsrail ordusu henüz bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı. Gazze’den gelen görüntülerde de bölgenin tamamen karanlığa gömüldüğü görülüyor.

22.00 | Filistin Kızılayı: Savaş suçları işlemeye devam edeceği anlamına geliyor

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, "İşgal yetkililerinin sabit hatları, cep telefonlarını ve internet iletişim ağlarını tamamen kesmesi nedeniyle Gazze'de çalışan tüm ekiplerimizle iletişim tamamen koptu" ifadeleri kullanıldı.

"Bu adım, işgalcilerin, Gazze'yi dış dünyadan izole ederken savaş suçları işlemeye devam edeceği anlamına geliyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, uluslararası topluma, savunmasız sivillere, sağlık ekiplerine acil koruma sağlanması için İsrail'e baskı yapma çağrısında bulunuldu.

21.50 | Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam: "Gazze'de iletişim tamamen kesildi"

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Gazze'de karadan ve havadan saldırıların yoğunlaştığını ve iletişimin tamamen kesildiğini belirterek, masum hayatların korunması için "derhal ateşkes" çağrısında bulundu.

Oxfam'ın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Karadan ve havadan saldırıların yoğunlaştığı Gazze'de iletişim tamamen kesildi. Oxfam bu durumdan, özellikle de Gazze ile iletişimin tamamen kesilmesinden derin endişe duymaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Uluslararası yardım kuruluşunun paylaşımında, masum hayatların korunması için Gazze'de "derhal ateşkes" çağrısı yapıldı.​​​​​​​

20.32 | İsrail bu gece kara harekatını genişleteceğini duyurdu

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'ye yönelik kara operasyonunun bu gece genişletileceğini duyurdu.

Bölgedeki BBC ekibi ise Gazze’ye ağır bir bombardımanın düzenlediğini kaydetti.

İsrail’in güneyinde ve Gazze’ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan Aşkelon’daki BBC ekibi, saldırıların öncekilerden daha ağır olduğunu ve çoğunlukla havadan gerçekleştirilen bir saldırının olduğunu kaydetti.

20.25 | İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf'dan açıklama

"Gazze yoğun bombardıman altında. Telekomünikasyon kesildi. Ailemize ulaşamıyoruz. Dünyanın yeter demesi için daha kaç çocuğun ölmesi gerekiyor?"

20.24 | Filistin Telekomünikasyon Şirketi: Sabit hat, cep telefonu ve internet iletişim hizmetleri tamamen kesildi

Filistin telekomünikasyon şirketi "Jawwal", sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Gazze'deki tüm telefon ve internet hizmetlerinin sona erdiğini duyurdu.

Paylaşımda, İsrail'in düzenlediği yoğun bombardıman nedeniyle bölgedeki altyapının zarar gördüğü ve "Gazze'nin dünya ile bağlantısının kesildiği" belirtildi.

20.16 | BM Genel Sekreteri Guterres'den açıklama

"Köklü bir değişiklik olmadığı takdirde, Gazze halkı eşi benzeri görülmemiş bir çığ gibi büyüyen insani acıyla karşı karşıya kalacaktır."

20.14 | Gazze'ye 7 Ekim’den bu yanaki en şiddetli hava saldırıları düzenleniyor

Gazze’nin her bölgesini hedef alan İsrail saldırıları, bu akşam bölgenin kuzeyinde yoğunlaştı.

İsrail ordusu, ilk olarak akşam saatlerinde obüs saldırılarıyla Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun Mahallesi’ne yoğun saldırılar gerçekleştirdi. Obüs saldırılarının ardından İsrail ordusu, Beyt Hanun başta olmak üzere Gazze’nin kuzeyine yoğun hava saldırısı başlattı.

Patlama sesleri, İsrail tarafındaki Sderot şehrine kadar ulaşırken, bölge sakinleri, İsrail’in bu akşam başlattığı saldırıların 7 Ekim’den bu yana düzenlenen en yoğun bombardıman olduğunu ifade ediyor.

İsrail ordusu, bölgeyi hava saldırılarının yanı sıra obüsle de vurmaya devam ediyor.

 

21.38 | Hizbullah: İsrail’in 42 noktadaki iletişim ağını vurduk

İsrail ile Lübnan'ın güney sınırında çatışma halinde olan Hizbullah, 8 Ekim’den bu yana İsrail’e ait 42 askeri bölgedeki “iletişim ağı ekipmanlarının” hedef alındığını duyurdu.

Hizbullah, İsrail ile devam eden çatışmaların bilançosunu duyurmak amacıyla Telegram hesabında bir video paylaştı. İsrail’in sınırdaki askeri noktalarında bulunan gözetleme kulelerindeki ekipmanların hedef alındığı aktarılan açıklamada, "termal, gece görüş ve gözetleme kameralarıyla insansız hava aracı tespit eden ekipmanların vurulduğu" kaydedildi.




20.33 | UNRWA, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son 24 saatte 14 çalışanının daha öldürüldüğünü duyurdu

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında son 24 saatte 14 çalışanının daha öldürüldüğünü bildirdi.

Açıklamada, "Son 24 saat içinde 14 UNRWA personeli daha öldürüldü ve 7 Ekim'den bu yana öldürülen toplam personel sayısı 53'e ulaştı." ifadesine yer verildi.

20.20 | Gazze'deki iletişim koptu

El Cezire muhabiri Safwat Kahlout, internet ve cep telefonu ağlarının çökmesi nedeniyle Gazze'deki insanların tüm iletişimlerini kaybettiğini söyledi. 

“Gazze Şeridi'ndeki farklı bölgelerle ve dış dünyayla tamamen bağlantımız kopmuş durumda. Gazze Şeridi'nin her yeri neredeyse kesik, birbirimize ulaşamıyoruz. Yerel radyo istasyonları bile halka uyarılar gönderen İsrail ordusu sözcüleri tarafından dinleniyor."

20.10 | İsrail'den Gazze'ye yoğun hava saldırısı

Son iki saatte bombardımanın yoğunlaştığını söyleyen El Cezire muhabiri Safwat Kahlout, şunları söyledi:

“Son iki saatte yoğun hava saldırıları ve yoğun top mermilerini aynı anda duyabiliyorduk ki bu alışılmadık bir durum. Bu da saldırıların önceki günlere göre çok daha fazla olduğu anlamına geliyor. Kuzeyde hava saldırıları ve top atışları yoğunlaşıyor."

SON DURUM | Gazze'deki Şifa Hastanesi'yle ilgili İsrail ve Hamas açıklamaları

20.04 | BM: "(İsrail'in Şifa Hastanesini hedef göstermesi) Sağlık tesislerine yönelik herhangi bir saldırı uluslararası insancıl hukukun ihlali olacaktır"

19.52 | Gazze'deki hükümet: İsrail'in Şifa Hastanesi'ne yönelik tehdidi, binlerce hasta ve yaralı için idam cezası verilmesi anlamına gelir

Gazze'deki hükümet: İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddiaları ve grafikleri düzmecedir, Gazze'nin en büyük sağlık kompleksini tehdit etme noktasına gelmesini beklemiyorduk

19.30 | El Şifa Hastanesi'ndeki basın toplantısında İsrail'in iddiaları yalanlandı

Gazze'deki Basın Ofisi başkanı Salama Maruf, İsrail'in Hamas'ın "saldırı üssü" olarak kullandığında dair iddialarına yanıt olarak El Şifa Hastanesi'nde konuştu.

Marouf, İsrail'in "ses kayıtları uydurduğunu",  hastanenin altında tünel veya komuta merkezi olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmadığını söyledi. Marouf, "Bunlar İsraillilerin ortaya attığı asılsız, uydurma iddialardır" dedi.

18.18 | Hamas: İsrail'in Şifa Hastanesi'ne ilişkin iddialarını reddediyor, saldırıların durdurulması için BM ile Arap ve İslam ülkelerini acil müdahaleye çağırıyoruz

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in, Hamas'ın Şifa Hastanesi'ni askeri amaçlarla kullandığı yönündeki açıklamaları asılsız iddialardır, bunları kesinlikle reddediyor ve hastanenin hedef alınmasına zemin hazırladığı konusunda uyarıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Hastanenin kesinlikle askeri amaçlarla kullanılmadığı ve bünyesinde Hamas yöneticilerinden kimsenin bulunmadığı vurguladığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İsrail'in sağlık sistemini bombalama ve yok etme çılgınlığını, halkımıza yönelik saldırganlığını ve insanlığı utandıran bu suçlarını durdurmak için BM ile Arap ve İslam ülkelerini acil müdahaleye çağırıyoruz."

İsrail'in söylemlerinin Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'nin bombalanması suçunu doğruladığını ve bu yönde daha önceki iddialarını yalanladığı belirtilen açıklamada, "İşgal ordusunun açıklamalarında yer alan bu asılsız iddialar, suç ve tehlikeli iddialar olup, binlerce hasta ve yaralının bulunduğu, 40 binden fazla kişinin barındığı merkez hastanenin hedef alınmasına zemin hazırlamaktadır" ifadeleri kullanıldı.

Reuters'a göre bir üst düzey Hamas yetkilisi, İsrail'in bu iddiaları "halkımıza karşı yeni bir katliamın başlangıcı" olarak öne sürdüğünü söyledi.

17.44 | İsrail, Şifa Hastanesi'nin "terör" amaçlı kullanıldığını iddia etti: Hamas hastanelerden saldırıyor, Gazzeliler canlı kalkan olarak kullanılıyor

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze’deki hastaneleri "kalkan" olarak kullandığını ileri sürerek, Gazze’nin kuzeyindeki hastanelerin boşaltılmasını istedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı basın toplantısında "Hamas, Şifa Hastanesi'ni terör altyapısına kalkan olarak kullanıyor. Hamas hastanelerden saldırı düzenliyor. Tıbbi kurumlar terör amacıyla kullanıldığı zaman uluslararası hukuka göre saldırılardan korunma statülerini kaybetmekle yükümlüdürler. Biz dünyaya kırmızı bayrak sallıyoruz. Bu, hastanelerin uluslararası hukuka aykırı biçimde terör altyapısı olarak kullanılmasına ve Gazzelilerin canlı kalkan olarak kullanılmasına karşı bir kırmızı bayraktır" dedi. Ordu Sözcüsü, şöyle devam etti:

"İsrail ordusu, Gazze’nin kuzeyindeki ve şehir merkezindeki sivillere, iki haftadan uzun süredir, kendi güvenlikleri için geçici olarak Gazze vadisinin güneyine gitmeleri çağrısı yapmış ve çağrı yapmaya devam etmektedir."

Hagari ayrıca, Hamas'ın, hastanelerin envaterindeki yakıtı kendi amaçları için kullandığına delil olduğunu ileri sürdüğü bir telefon konuşmasının ses kaydını dinletti. Hagari, İsrail’in daha önce boşatılması için uyardığı hastanelerin bunu kabul etmediğinin hatırlatıldığı bir soruya, şu yanıtı verdi:

“Biz dünyaya kırmızı bayrak sallıyoruz. Bu, hastanelerin uluslararası hukuka aykırı biçimde terör altyapısı olarak kullanılmasına ve Gazzelilerin canlı kalkan olarak kullanılmasına karşı bir kırmızı bayraktır.”


19.20 | İsrail kabinesi 'sivillere' ateş açılabilmesi yasasını oylayacak

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben Gvir'in polisin ateş açma protokolünü değiştirecek bir yasa tasarısını Pazar günü kabinede oylamaya sunmayı planladığını açıklandı.

Önerilen yasa tasarısında polisin angajman kurallarında bir değişiklik teşkil edilirken hükümet tarafından olağanüstü hal ilan edildiğinde polis şefinin emri altındaki polis bölgesi komutanlarına, olağanüstü hal ilan edildiğinde isyancı olarak nitelendirilen ve sivillerden oluştuğu bilinen gruplara karşı ateş açma izin verilmesi isteniyor.

19.19 |  Katar, derhal ateşkes ve Gazze savaşındaki tüm mahkumların serbest bırakılması çağrısında bulundu

“İsrail'in masum sivillere yönelik saldırıları felaket boyutuna ulaştı ve bölgeyi ve dünyayı tehdit edecek boyutlara ulaşabilir" diyen Katar'ın BM Büyükelçisi Şeyha Alya Ahmed Saif Al Thani, BM Güvenlik Konseyi'nin kendi tüzüğü kapsamında sorumluluk almamasından derin üzüntü duyduğunu ifade etti ve şöyle dedi:

"Gerginliğin azaltılması, tam ateşkes ve başta siviller olmak üzere tüm tutukluların serbest bırakılması çağrımızı yineliyoruz. Başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere sivillerin her türlü hedef alınmasını kınadığımızı bir kez daha bildiriyoruz."

17.59 | ABD, Hamas'a yönelik yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu

ABD, bugün Hamas'a yönelik ikinci tur yaptırım uygulayacağını duyurdu. Yaptırımların hedefleri arasında İran'daki bir Hamas yetkilisi ve İran'ın İslam Devrim Muhafızları bulunuyor.

BBC'de yer alan habere göre, ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaya göre tedbirler, Hamas'ın yatırım portföyündeki ek varlıkları ve Hamas'a bağlı şirketlerin yaptırımlardan kaçmasını kolaylaştıran kişileri hedef alıyor.

Bakanlık, İran'dan Hamas'a yasa dışı fon aktarma aracı olarak hizmet ettiği iddia edilen Gazze merkezli bir kuruluşun ve Filistin İslami Cihad'ın da hedef alındığını söyledi.

Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, "Hamas'ın mali faaliyetlerini ve finansman akışlarını durmaksızın hedef alarak korkunç terörist saldırılar gerçekleştirme kabiliyetini daha da zayıflatmak için harekete geçmekte tereddüt etmeyeceğiz" dedi.

Adeyemo yaptırımların "Hamas'ın uluslararası finans sistemini sömürme kabiliyetine izin vermemeyi amaçladığını" ekledi.

17.18 | Fidan: Hamas'ı terör örgütü olarak tanımıyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Danimarka Dışişleri Bakanı Lars Lökke Rasmussen ile ortak basın toplantısında konuştu. Fidan, "İsrail bir tercih yapmak zorunda. Filistinlilerin varlığını yok saymak, haklarını göz ardı etmek, baskı ve zulüm uygulamak, İsrail'e barış getirmedi, getirmeyecek. Gazze'de tüm insanlık bir rol ayrımında. Burada ya tüm dünyaya yayılacak büyük bir savaş çıkacak ya da büyük bir barış çıkacak. Filistin devletinin bir parçası ve devlet sisteminde siyasal parti olan Hamas'ı terör örgütü olarak tanımadığımızı kendilerine (Rasmussen) söyledik" dedi.

17.09 | Hamas: İsrail'in denizden düzenlediği operasyonu püskürttük

Hamas, Gazze Şeridi'nin güneyinde İsrail güçlerinin denizden düzenlediği operasyon girişimini püskürttüklerini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada, "Cuma sabahı düşman (İsrail) Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kenti sahiline çıkarma operasyonu girişiminde bulundu" denildi.

16.54 | Gazze için insani yardım taşıyan 10 tır bölgeye ulaştı, yardım tırlarının sayısı 84'e yükseldi

Filistin Kızılayı, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "Bugün Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yapan insani yardım taşıyan 10 tırı teslim aldık. Uluslararası Kızılhaç Komitesine gönderilen 6 tır, Komiteye teslim edildi." ifadesi kullanıldı.

Mısır Kızılayından gönderilen 4 tır yardımın Filistin Kızılayı tarafından teslim alındığı belirtilen açıklamada, yardım tırlarının gıda, ilaç ve tıbbi malzeme taşıdığı kaydedildi. Açıklamada ayrıca Gazze'ye yakıt girişine hala izin verilmediği vurgulanırken, bölgeye ulaşan yardım tırı sayısının 84'e ulaştığı bildirildi.

Gazze'nin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlenen saldırılar sonucu bazı binalar tamamen yıkılırken bazıları ise ağır hasar gördü. Sivil savunma ekipleri ve bölgedeki vatandaşlar, yıkılan binaların enkazında arama kurtarma çalışması yaptı

16.50 | Hizbullah İsrail’e ait 2 askeri hedefi vurdu; İsrail: Karşılık verildi 

Hizbullah, Lübnan’ın güney topraklarından İsrail sınırı üzerindeki askeri hedeflere düzenlediği saldırı hakkında Telegram hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail’in El Sadih ve Misgav askeri noktalarının güdümlü füze ve uygun silahlarla hedef alındığı ifade edildi. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise, Lübnan tarafından sınırdaki iki ayrı bölgede yer alan askeri noktalara ateş açıldığı belirtildi.

16.43 | Uluslararası Kızılhaç Komitesi, 7 Ekim'den bu yana ilk sağlık ekibinin Gazze'ye girişini duyurdu

AFP haber ajansının aktardığına göre bugün altı sağlık personeli, dört ICRC uzmanı ve altı yardım kamyonu Gazze'nin Mısır ile olan Refah sınır kapısından geçti.

ICRC bölge müdürü Fabrizio Carboni, konvoyun "küçük bir rahatlama sağlayacağını ancak yeterli olmadığını" söyledi ve devam etti:

"Cerrahi ekibimiz ve tıbbi malzemelerimiz Gazze'deki doktor ve hemşirelerin üzerindeki aşırı baskının hafifletilmesine yardımcı olacak. Ancak güvenli ve sürdürülebilir insani erişime acilen ihtiyaç var. Bu insani felaket her geçen saat derinleşiyor."

Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığına göre Gazze'de 7 Ekim'den bu yana 7 binden fazla kişi hayatını kaybetti, 18 binden fazla kişi ise yaralı.

15.50 | ABD'den İran ve Hamas'a yeni yaptırım kararı

ABD, terör örgütü olarak tanımladığı Hamas'ın mali kaynaklarını kesmek için yeni yaptırım kararı aldığını duyurdu. Yaptırım listesinde İranlı isimler de yer alıyor.

14.56 | Gazze Şeridi'nde hayatını kaybedenlerin sayısı 298 artarak 7 bin 326'ya yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana Gazze'de öldürülenlerin sayısının 3 bin 38'i çocuk, 1726'sı kadın ve 414'ü yaşlı olmak üzere 7 bin 326'ya çıktığını, 18 bin 967 kişinin de yaralandığını duyurdu.

13.54 | İsrail, cuma namazını Mescid-i Aksa'da kılmak isteyen Filistinlileri engelledi

İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'da cuma namazı kılmak isteyen Filistinli gençlere yönelik kısıtlamaları bu hafta da devam etti. Aksa'ya alınmayan Filistinli gençlerin bir çoğu, Mescid-i Aksa'yı karşıdan gören Ra's el-Amud Mahallesi'nde namazlarını kıldı. İsrail polisi bölgede yoğun güvenlik önlemleri aldı.

12.35 | BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği: İsrail, Gazze nüfusunun tamamına uyguladığı 'toplu cezalandırmaya' derhal son vermeli. Toplu cezalandırma bir savaş suçudur.

12.20 | BM: Kanalizasyonun sokaklara taştığı Gazze büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'ndan (UNRWA) Philippe Lazzarini, Gazze'deki son duruma ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bölgeye acilen daha fazla insani yardım gönderilmesi gerektiğini söyleyen Lazzarini, "Gazze'nin boğulduğunu" ve halkın "dışlanmış ve terk edilmiş hissettiğini" söyledi. "Biz burada konuşurken Gazze'de insanlar ölüyor, temel hizmetler çöküyor" diyen Lazzarini, gıda ve suyun tükendiğini, "kanalizasyonun sokaklara taştığını" söyledi. Lazzarini, "Gazze büyük bir sağlık tehlikesinin eşiğinde ve hastalık riski giderek artıyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Birkaç gün önce yakıt gönderilmemesi durumunda insani yardım operasyonumuza devam edemeyeceğimiz konusunda uyarmıştım. Uyarım halen geçerli."

Son günlerde UNWRA'in yakıt tüketimini "büyük ölçüde sınırladığını" söyleyen Lazzarini, "Fakat bunun bir bedeli vardı. Ekibimiz, hiçbir insani yardım çalışanının vermemesi gereken zor kararlar vermek zorunda kaldı" dedi. Lazzarini, bölgeye girişine izin verilen insani yardım kamyonlarının yetersiz olduğunu, yardım çalışmalarının başarılı olması için insani bir ateşkese ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Lazzarini ayrıca yardım çalışmalarının sürekli sorgulanmasının üzücü olduğunu belirterek, "UNRWA hiçbir insani yardımı yanlış ellere yönlendirmez ve yönlendirmeyecektir" dedi. Şimdiye kadar en az 57 UNRWA çalışanının hayatını kaybettiğini söyleyen Lazzarini, "Bunlar kendilerini Gazze'ye adayan anneler ve babalar" dedi. Kıtlıklar karşısında Lazzarini, UNRWA'in birkaç günden fazla dayanamayacağını söyledi.

10.25 | İsrail-Hamas savaşı 21. gününde dünya basınında: AB'den "insani ara" talebi, İsrail'den kara harekâtı provası

İsrail-Hamas savaşı 21. gününe girerken, Avrupa ülkelerinin gazetelerinin manşetlerinde Avrupa Birliği'nin savaşa insani ara verilmesi çağrısı yer alıyor. Birçok farklı gazete, İsrail'in Gazze'ye yaptığı kara baskınını öne çıkardı.

09.39 | İsrail ordusu Gazze’ye yeni bir "nokta operasyonu" düzenlediğini duyurdu

08.42 | İsrail, Gazze'de onlarca hedefe saldırdı

İsrail ordusu, son 24 saatte Gazze Şeridi'nin merkezinde onlarca Hamas hedefine saldırdıklarını ifade etti.

07.20 | ABD'li yetkililer: Suriye saldırı ile İsrail arasında koordinasyon yok

BBC'nin aktardığına göre ABD'li yetkililer, Suriye'ye yapılan saldırıyı İsrail ile koordine etmediklerini ve İsrail'in saldırı hakkında bilgisi olmadığını söylediler. 

06.47 | ABD'li yetkililer: Suriye'deki saldırılar İran silah depolarını vurdu

ABD'li yetkililer, vurulan hedeflerde İran güçlerinin silah depoladığını söyledi. 

05.45 | ABD ordusu, Suriye'nin doğusundaki tesisleri vurdu

ABD, Suriye'de İran ve ona bağlı gruplar tarafından kullanıldığını belirttiği iki tesisi vurdu. 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, saldırıların "meşru müdafaa" kapsamında Irak ve Suriye'deki ABD personelini korumak için yapıldığını belirtti. 

"ABD'ye yapılan İran destekli saldırılar kabul edilemez ve durmak zorunda. İran saklanıp, askerimize yapılan bu saldırılardaki rollerini reddetmek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz" diyen Austin, "İran'ın piyonları" ABD güçlerine saldırmaya devam ederse daha sıkı önlemler alacaklarını belirtti. 

Austin, "ABD'nin saldırılarının İsrail-Hamas savaşından bağımsız olduğunu" söylerken, ABD'nin konuya dair yaklaşımında bir değişim olmadığını vurguladı. 

05.20 | Mısır’da yerleşim yerine füze düştü

Mısır’ın Taba kentinde yerleşim yerine isabet eden füze nedeniyle 5 kişi yaralandı.

Mısır yerel medyasında yer alan haberlere göre, Taba Hastanesinin yönetimine tahsis edilen konuta füze isabet etti.

Haberde, 5 kişinin yaralandığı olayda can kaybının olmadığı bilgisine yer verildi.

Olay yerine güvenlik güçlerinin sevk edildiği bilgisine yer verilen haberde, füzenin nereden atıldığının henüz bilinmediği, olaya dair gerekli soruşturmaların başlatıldığı belirtildi.

Olaya ilişkin Mısır makamlarından henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

03.11 | Hamas, Tel Aviv ve Yafa'ya füze saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu

Hamas, Telegram kanalı üzerinden yaptığı yazılı açıklamayla saldırının detaylarını duyurdu. Açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki saldırılara yanıt olarak, Tel Aviv, Yafa ve işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Yahudi yerleşim birimlerine yönelik çok sayıda füze saldırısı gerçekleştirildiği belirtildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre de atılan füzeler nedeniyle Tel Aviv ve Yafa dahil olmak üzere İsrail'de bir çok noktada sirenler çaldı. Gazze'den atılan füzelerin büyük çoğunluğu İsrai'le ait "Demir Kubbe" sistemi tarafından havada imha edilse de bazıları Tel Aviv'de bazı bölgelere isabet etti.

İsrail'in Kanal 12 televizyonunun haberine göre ise Demir Kubbe, Gazze'den Tel Aviv'e fırlatılan en az 10 füzeyi imha etti.

Yedioth Ahronoth gazetesi ise Gazze'den atılan bir füzenin Tel Aviv yakınlarına düştüğünü aktardı.

03.06 | AB, İsrail-Hamas saldırısını sonlandırmak için barış konferansı istiyor

Avrupa Birliği (AB) yönetimi, İsrail-Hamas saldırısnı sonlandıracak bir barış konferansının "yakında" düzenlenebileceğini, ancak AB'nin bulunacağı böyle bir konferansta Hamas'a bir rol görmediklerini bildirdi.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesinin ilk gününün ardından basın toplantısı düzenledi.

Her iki başkan da AB'nin terör örgütü olarak gördüğü Hamas'ın İsrail'e saldırılarını kınadı ve İsrail'in günlerdir bombalamaya devam ettiği Gazze'ye insani yardımların en hızlı şekilde ulaştırılmasının önemine vurgu yaptı.

2.25 | İsrail ile çatışan Hizbullah, bir mensubunun öldüğünü duyurdu

Hizbullah, Lübnan'ın güneyindeki sınır bölgesinde İsrail ordusu ile yaşanan çatışmalar hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, Taha Hüseyin Taha adlı bir Hizbullah mensubunun görev sırasındayken hayatını kaybettiği aktarıldı.

Lübnan-İsrail sınırında 8 Ekim'den bu yana süren çatışmalarda ölen Hizbullah mensuplarının sayısı 46'ya yükseldi.

02.13 | Hamas lideri Heniyye: "Gazze'ye yönelik saldırının devam etmesi tüm bölgeyi kontrolden çıkaracak"

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, abluka altındaki Gazze'ye yönelik saldırıların devam etmesinin sonuçları konusunda uyarıda bulunarak, bunun "tüm bölgeyi kontrolden çıkaracağını" söyledi.

Heniyye, akşam geç saatlerinde yayımladığı video kaydında, "Filistin topraklarında Hamas dahil olmak üzere tüm direniş hareketleri, halkını ve toprağını özgürleştirmeyi amaçlayan ulusal kurtuluş hareketleridir. Terör ise işgalci olan, ona destek veren ve soykırıma sessiz kalandır. Gazze'ye yönelik saldırının devam etmesi tüm bölgeyi kontrolden çıkaracak. Burası sıcak bir fay haline geldi ve kimse bunun gidişatını veya sonucunu tahmin edeme. 20 gün geçti. Kassam Tugayları öncülüğündeki direniş, sınırlarını koruyor ve mesajlarını güçlü bir şekilde gönderiyor. Savaşın 20. gününde Gazze'deki direnişin iyi durumda olduğunu vurguluyoruz" dedi.

TIKLAYIN - Heniyye'nin açıklamalarının tamamı

02.00 | İsrail: Kara operasyonu koşullar hazır olduğunda başlayacak

İsrail'in Tel Aviv kentinde basın açıklamasında konuşan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İsrail güçlerinin Hamas'a karşı savaşta bir sonraki adımlara hazırlandığını belirterek, "Gazze'deki kara operasyonu koşullar hazır olduğunda başlayacak." dedi.

00.44 | DSÖ: Gazze'de insani yardım eksikliği nedeniyle binlerce hasta ölüm riski ile karşı karşıya 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X hesabından İsrail-Hamas savaşına ilişkin paylaşımda bulundu.

"Gazze'de sağlık ve insani yardım eksikliği binlerce hastayı ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıyor" ifadelerini kullanan Ghebreyesus, DSÖ'nün, Gazze'deki insanlara dayatılan mevcut gıda, su ve yakıt kesintilerinin yerine insani bir ateşkes çağrısında bulunduğunu kaydetti.

00.38 | Heniyye: Gazze'de devam eden İsrail saldırıları tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracak  

Hamas'ın siyasi bürosu başkanı İsmail Haniyye, Gazze'de devam eden İsrail saldırılarının "tüm bölgeyi istikrarsızlaştıracağını" söyledi ve kimsenin işlerin nasıl sonuçlanacağını tahmin edemeyeceğini belirtti. 

Heniyye, Gazze'deki direnişin iyi olduğunu ve amacının sapmadığını söyledi. 

00.35 | ABD: Gazze'de sivil kayıplar var ve daha fazlasının olacağı konusunda dürüst olmak gerekiyor 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın açıklamasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kirby, İsrail ordusunun, işgal altındaki Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili, "Sivil kayıpların olduğu ve muhtemelen daha fazlasının olacağı konusunda dürüst olmak gerekiyor. Çünkü savaş budur. Acımasızdır, çirkindir, düzensizdir." diye konuştu.

Dünden (26 Ekim) öne çıkanlar

  • 17.13 | Arap ülkeleri Gazze hakkında ortak bir bildiri yayınladı
  • 17.30 | BM Genel Kurul Başkanı, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını kınayarak, kendi kendini savunma hakkının "ayrım gözetmeksizin ve orantısız intikam alma" hakkını doğurmadığını söyledi
  • 21.05 | İsrail'de 7 Ekim'den bu yana sınıra yakın bölgelerdeki 125 bin kişi tahliye edildi
  • 21.25 | Hamas heyeti Moskova'yı ziyaret etti; yetkililerle görüşüldü 
  • 22.53 | İsrail Hava Kuvvetleri: Hamas'ın Darj Tafah taburunun komutanı Rafat Abbas öldürüldü 
  • 23.34 | Hamas, Tel Aviv'e roket attı 
  • 23.39 | Filistin Kızılayı: Gazze'de 940'ı çocuk olmak üzere bin 650 kişi enkaz altında