Eğitim

İsmail Saymaz: Devlet okullarının yetersizliği, aileleri nitelikli eğitim için özel okullara yönlendiriyor

"AKP'nin dini ağırlıklı müfredat politikaları, özel okullara olan talebi artırıyor"

09 Ağustos 2024 08:10

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, bugünkü köşesinde, Türkiye İstatistik Kurumu'nun son Tüketici Fiyat Endeksi raporunda eğitim harcamalarındaki yüzde 104,5'lik artışa dikkat çekerek, devlet okullarının yetersizliği ve özel okulların yüksek maliyetlerine vurgu yaptı.

Saymaz'a göre, aileler, nitelikli eğitim alabilmek için zorlu ekonomik fedakarlıklar yapmaya devam ediyor. Özellikle AKP'nin dinî ağırlıklı müfredat politikaları, özel okullara olan talebi artırıyor. Şu anda özel okul ücretleri 300 bin TL'den başlayıp, ek hizmetlerle 1 milyon TL'yi aşabiliyor.

Saymaz, "Özel okullar aileleri ikna ederken gösterdikleri güler yüzlülüğü bir kaza olduğunda nasıl da esirgiyorlar? Öğretim yılının astronomik ücretini yıl başında kuruşu kuruşuna tahsil ederken ki titizliğin ve özenin binde birini çocukları korurken göremiyoruz" diyerek, Çanakkale'nin Biga ilçesindeki Bahçeşehir Okulu'nda yaşanan trajik bir olayı da ele aldı. Sekiz yaşındaki K.Y.K., okul bahçesinde oynarken eğimsiz ve sivri demir çitlere tırmanırken düştü ve çenesinden ağır yaralandı. Olay, Türkiye'de nadir görülen türden bir kaza olarak kayıtlara geçti. İlk müdahaleler sonucunda çocuk, Uludağ Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı ancak yapılan iki ameliyat başarısız oldu ve çocuk uzun süre sıvı diyetiyle beslenmek zorunda kaldı.

Saymaz'ın aktardığına göre, okul yönetimi ve eğitim kadrosu, kazadan sonra yetersiz güvenlik önlemleri ve yaralanmaların önlenmesi konusundaki başarısızlıkları nedeniyle eleştirildi. İlk bilirkişi raporunda okul yöneticileri kusurlu bulunsa da, ikinci raporda sahtekarlık iddiaları gündeme geldi. Kazadan sonra değiştirilen çitlerin fotoğrafları üzerinden yapılan değerlendirmeyle, olayın "kötü bir tesadüf" olarak nitelendirilmesi tepkilere neden oldu.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.