Bilim / Teknoloji

İşitme engelliler için akıllı gözlük geliştirildi

21 Mayıs 2023 18:22

ABD'de XRAI Glass adlı şirket, işitme engellilerin çevresindeki konuşmaları dinleyerek deşifre yapan ve görüntüye dökerek okunmasını saylayan akıllı gözlük geliştirdi.

VOA Türkçe'de yer alan habere göre, çevresindeki konuşmaları gerçek zamanda işitme engellilerin okuyabilmesini sağlayan gözlükteki yazılım, gözlüğü takanın çevresindeki konuşmaları dinlemesini sağlıyor ve deşifresini ya AR gözlüklerinde ya da akıllı telefon uygulamasında gösteriyor. 

XRAI Glass’ın kurucularından Paul Mealy, babasının engelli insanlara iş bulma çabalarını izleyerek büyüdüğünü belirtiyor. Mealy, “Benim dikkate aldığım her zaman, bilgisayar ya da teknoloji kullanarak insanların kabiliyetlerinin arttırılmasına yardımcı olunacağına bahse girerim. Teknolojiyle bir nevi eşitleniyorlar. Teknoloji güzel eşitleyici” diyor.

Mealy, gözlüklerin sadece işitme engelliler için olmadığını belirtiyor. Bazı yabancı dillerin çevrilmesinde de kullanılabilir. Kalabalık restoranlarda olanlar ya da sinema izlemek isteyenler için ya da çeşitli uygulamaları izlemek için de AR gözlüklerinin kullanışlı olduğu belirtiliyor.