Kültür-Sanat

İranlı Sanatçılar, “Cannot Unsee” başlıklı sergi ile Kadıköy Sineması’nda

Filozof Andy Clark tarafından kullanılan “Cannot Unsee” kavramı ile yola çıkan bu sergi, bazı deneyimlerin bir kez tanık olduktan sonra, zihinlerimizden silinemeyecek olduğu anlayışına dayanıyor

03 Ağustos 2023 14:15

İran'da başlayan “Kadın, Yaşam, Özgürlük” hareketi muazzam bir mücadele, cesaret ve direnç örneği olarak son 1 yıla damgasını vurdu. Washington DC’de yaşayan İranlı sanatçılar Esha Sadr ve Ramin Etemadi Bozorg, Mahsa Amini’nin ölümü ardından İran halkının ortak acısını dile getirmeye ve toplumu güçlendirmeye nasıl katkı sunabileceklerini araştırdıkları üç farklı performansla dünyanın farklı köşelerinden seyircilere ulaştı.

Filozof Andy Clark tarafından kullanılan “Cannot Unsee” kavramı ile yola çıkan bu sergi, bazı deneyimlerin bir kez tanık olduktan sonra, zihinlerimizden silinemeyecek olduğu anlayışına dayanıyor.

Bizler, bakış açılarımızı yeniden şekillendiren, algılarımızı değiştiren ve kaçınılmaz olarak yaptığımız seçimleri etkileyen anılar ve duygularla karşı karşıyayız. Bu cesur ve düşündürücü yaklaşım, bizi rahatsız edici gerçeklerle yüzleşmeye, savunmasızlığın güzelliğini ve varlığımızı sonsuza dek şekillendiren değiştirilemez anları kucaklamaya davet ediyor.

Bu sergide sanatçılar Esha Sadr ve Ramin Etemadi Bozorg, İranlı Mahsa’nın ölümüyle başlayan Kadın, Yaşam, Özgürlük devrimi, halkın maruz kaldığı baskı hakkında daha ayrıntılı bilgiler sunulmasına, facianın daha iyi idrakı için zihnimizden asla silinmeyecek anlatılara vesile oluyor.

mezopArt tarafından, Kadıköy Sineması iş birliği ve İlkay Bilgiç’in kürasyonu ile 4-11 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşecek “Cannot Unsee” başlıklı sergide, sinema perdesinde performanslar izlenebilecek ve fuaye alanında yer alan sergi gezilebilecek.

5 Ağustos Cumartesi günü saat 19:00’da ise, Kadıköy Sineması ev sahipliğinde, Itır Erhart’ın moderasyonunda sanatçılar Esha Sadr ve Ramin Etemadi Bozorg ile dili Türkçe ve Farsça olan söyleşi gerçekleştirilecek.