Kültür-Sanat

İranlı Ressam Bahar Faris'in resim sergisi Gîsû-dâr, sanatseverlere kapısını açtı!

10 Mart 2023 18:05

"Şimdi kuyruklu yıldızlarımızın düştüğü yerden yeni bir gîsû-dâr çıkıyor her gün, yeniden. Tüm kuyruklu yıldızlar için bu sergi."

İranlı ressam Bahar Faris'in yeni dönem yağlıboya eserlerinden oluşan solo resim sergisi Gîsû-dâr,  İstanbul Edebiyat Evi'nde sanatseverlere açıldı.

Faris, yeni dönem eserlerinden oluşan "gîsû-dâr" sergisini tüm "kuyruklu yıldızlara" armağan ediyor. 

Bahar Faris'in Gîsû-dâr sergisini 14 Nisan 2023'e kadar Pazar hariç her gün 11:00-19:00 saatleri arasında Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi binasında ziyaret edebilirsiniz. 

Gîsû yok edilemeyen bir şey...

Tarihte birçok kadın saçlarını kesip ya da kazıtıp dertlerini anlatmışlar geçmişten bugüne. İsyankâr ruhları onların darağacı olagelmiş. Fakat bir yandan da, hayat ağacının köklerine benzeyen bu “gîsû” yok edilemeyen, kestikçe uzayan bir şey. Hep başka bir çatlak buluyor, başka bir yerden fışkırıyor, yeniden örülüyor...

Gîsû, önemli ve tehlikeli bir şey...

İran foklorunda veya halk edebiyatında da kadınların birçok özelliği, aldıkları sıfat ve tanımlandıkları mevki ya da eylemleri saçlarıyla ölçülüp, ifade edilirmiş. Anlayacağınız gîsû, önemli ve tehlikeli bir şey... Ayıpmışçasına saklanması gereken bir şey… Gîsû saklansın ki, kadının her eylemi ve sıfatı saklı kalsın.

Farsça sözlükte “gîsû”nun karşılığı kadının uzun saçı anlamına gelirken, Gîsû-dâr ise uzun saçı olan birine sesleniş anlamına geliyor. Gîsû-dâr uzun saçlı kimseler için kullanılıyor. “Necm-i gîsû-dâr” da kuyruklu yıldız anlamına geliyor. Faris'in eserlerini kuyruklu yıldızlara armağan etmesi bundan... 

Bahar Faris kimdir?

Bahar Faris 17 Mayıs 1978, Tahran doğumlu. Multidisipliner sanatçı ve şair. 2003 yılında Tahran Soureh Güzel Sanatlar Üniversitesi resim bölümünden mezun oldu. Görsel sanatlarla ilgili çalışmalarına, üniversite öğrencilik yıllarında, sanat galerilerinde sanat danışmanı olarak başladı ve 2001 yılından bu yana İran’da ve İran dışında bir çok kişisel ve karma sergide yer aldı. Görsel sanatlar ve edebiyat odaklı workshoplar yaptı. Bugüne kadar Tahran, İstanbul, Beyrut, Londra, Paris ve Atina'da pek çok karma sergiye katıldı ve kişisel sergiler açtı.

2001 ve 2002 yıllarında başka genç şairlerle birlikte iki şiir kitabı yayımladı. Kendi şiir kitabı 2007'de yayımlandı, 2009’da ikinci baskısını yaptı. Daha sonraki şiir çalışmaları, kardeşi ile birlikte yazdığı ortak şiirler ve Savaş Şiirleri adını verdiği kitabı ise İran'da yayın izni alamadı. 2014'te, bir şiiri Türkiye’de Gard dergisinde yayımlandı. 2015’te İranlı çağdaş kadın şairleri Türkiye’ye tanıtan, Dolunayda Kızıl Tef Çalan Kadınlar (Totem, 2015, İstanbul) adlı kitapta yer alan şairler arasındaydı. Şiirleri aynı zamanda Anthology of Persian Poetry adlı kitapta yayımlandı (2017 / The Samuel Jordan Center for Persian Studies and Culture, university of California Irvine)