Dünya

Irak güçlerinden Sadr yanlısı eylemcilere müdahale: 8 ölü, 100’ün üzerinde yaralı

Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr'ın siyasetten 'tamamen' çekildiğini duyurmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmeye çalışan Sadr destekçileriyle polis arasında çatışma yaşandı

29 Ağustos 2022 21:01

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es Sadr'ın siyasetten 'tamamen' çekildiğini duyurmasının ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girmeye çalışan Sadr destekçileriyle polis arasında çatışma yaşandı. Irak güçlerinin Sadr yanlısı eylemcilere müdahalesinde, en az 2 kişinin hayatını kaybettiği; 19 kişinin de yaralandığı belirtildi. 

Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basan Sadr destekçileri, güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gaz ve havaya ateş ederek müdahale etmesinin ardından saraydan çıkarılırken, çıkan olaylarda en az 2 kişinin hayatını kaybettiği, 19 kişinin de yaralandığı bildirildi.
 
Sadr destekçileri ile İran destekli grupların destekçileri ise Yeşil Bölge’nin dışında karşı karşıya gelerek birbirlerine taşla saldırdılar.
 
Müdahale sırasında yaralanan eylemci hastanelere kaldırılırken, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan askeri yetkililerle olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi. 

Başbakan Kazımi, Sadr'a bağlı kişilerin Yeşil Bölge'den acilen çekilmelerini istedi.

Cumhurbaşkanı Salih’ten 'itidal' çağrısı

Yaptığı yazılı açıklama ile tüm tarafları itidale çağıran Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, barışçıl protestonun meşru bir hak olduğunu ancak devlet kurumlarını sekteye uğratmanın tehlikeli bir gelişme olduğunu dile getirerek, Sadr Grubu destekçilerinin devlet kurumlarından çekilmesini istedi.

ABD Büyükelçiliği personelinin binadan tahliye edildiği iddia edildi 

Haşdi Şabi Güvenlik Birimi'ne bağlı kişiler de Yeşil Bölge'de Sadr destekçilerine silahla müdahale etmeye başladı. Irak güçleri, Yeşil Bölge'deki Sadr'a bağlı eylemcileri dağıtmak için havaya ateş açmayı sürdürüyor. 

Yeşil Bölge'nin merkezinde bulunan ABD Büyükelçiliği personelinin binadan tahliyesinin başladığı iddia edildi.

Ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı

Irak'ın güneyinde de sokakları dolduran Sadr yanlıları eylemlere başlarken, ülke genelinde süresiz sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı, daha önce Bağdat için ilan edilen sokağa çıkma yasağının ülkenin tamamında 19.00'dan itibaren süresiz biçimde uygulanacağını duyurdu.

ABD, Bağdat Büyükelçiliği'nin 'tahliye edildiği' iddialarını yalanladı

 
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin boşaltıldığı iddialarına ilişkin olarak,"Bu yöndeki haberler doğru değildir. ABD hükümeti personelinin, ABD vatandaşlarının güvenliğini ve tesislerimizin emniyetini sağlamak en büyük önceliğimizdir" ifadelerini kullandı. (AA) 

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, açlık grevine başladı

Irak'ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı.

Sadr'ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, "Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı" dedi.

Azari, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.

ABD'den, Irak'taki olayların 'yatıştırılması'na yönelik çağrı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Irak'taki olayların bir an önce yatıştırılması ve tarafların diyalog kurması çağrısında bulundu.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta yaşanan çatışmaları "rahatsız edici" olarak nitelendiren Kirby, "Şimdi gerginlik değil, diyalog zamanı. Bu şiddet olaylarının yatıştırılması ve barışçıl göstericilere saygı duyulması çağrısı yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Kirby, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nin boşaltıldığı iddialarını da yalanlayarak, bu aşamada böyle bir şeye gerek olmadığını söyledi. 

ABD ve Birleşmiş Milletler (BM), Irak'ta yaşanan gelişmelerden endişe duyduğunu açıkladı ve siyasi çevrelere anlaşmazlıkları çözmek için diyalog çağrısı yaptı.

BM'den açıklama

Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) da yazılı açıklamasında, göstericileri Yeşil Bölge'yi terk etme ve hükümet binalarını boşaltmaya çağırdı.

Bugünkü gelişmelerin çok tehlikeli olduğu belirtilen açıklamada, göstericilerden barışçıl olmayı sürdürmeleri ve önü alınamaz sonuçlar doğuracak eylemlerden kaçınmaları istendi.

UNAMI, siyasi çevreleri de tansiyonu düşürmek için çalışmaya ve anlaşmazlıkların tek çözüm yolu olarak diyalogu benimsemeye çağırdı.

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden çağrı

Öte yandan, ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Bugün Irak'ın pek çok kentinde yaşanan ve devlet kurumlarının çalışmasına engel olan olaylar endişe verici" ifadesi kullanıldı.

Tüm taraflara sükuneti koruma ve ülkeyi şiddet sarmalına sürükleyecek eylemlerden kaçınma çağrısı yapılan açıklamada, "Irak'ın güvenlik, istikrar ve egemenliğini tehlikeye atmaya gerek yok. Anlaşmazlıkların çözümü için diyalog masasına oturmanın zamanı geldi" vurgusu yapıldı.

Açıklamada ayrıca, barışçıl gösteri hakkı teyit edilmekle birlikte göstericilere kamu kurumlarının çalışmasına izin verme çağrısı yapıldı. 

Bağdat'taki Yeşil Bölge’ye havan topu düştü

TIKLAYIN: Irak'ta aylarca devam eden gerilim ardından Sadr siyasetten tamamen çekildi