Dünya

Irak'ta aylarca devam eden gerilim ardından Sadr siyasetten tamamen çekildi

Kararın, Sadr yanlılarının protestolarını daha da ateşleyeceği konuşuluyor

29 Ağustos 2022 14:41

T24 Dış Haberler

Irak’ta Sadr Hareketi'nin lideri Mukteda es-Sadr, destekçilerinin aylarca sürdürdüğü protestoların ardından siyasetten çekildiğini ve tüm siyasi ofislerini kapatma kararı aldığını duyurdu. 

Şii dini ve siyasi lider Sadr, pazartesi günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Tamamen çekildiğimi bildiriyorum" dedi. 

Sadr'ın siyasetten çekilme kararı, destekçileri aylardır parlamentonun dağıtılması için protestolar gerçekleştirdiği sırada açıklandı. Sadr'ın kararının ardından protestoların daha da alevleneceği düşünülüyor.

Twitter'dan yaptığı açıklamada Sadr, siyasi rakiplerini hedef aldı ve reform çağrılarının dinlenmediğini ifade etti. 

Açıklamasında, İran'da ikamet eden ve dün "mercilik görevine son verdiğini" duyuran Iraklı Şii dini mercilerden Ayetullah Kazım el-Hairi'yi de eleştiren Sadr, Hairi'nin mercilikten çekilme kararını kendi iradesiyle almadığın savundu.

Sadr'ın destekçileri temmuz sonunda Şii liderin rakiplerinin başbakan atamasını parlamentoyu basarak engellemişti. Sadr yanlıları o tarihten bu yana parlamentonun çevresinde oturma eylemi düzenliyor. 

Şii lider siyasetten çekilme kararını duyduktan sonra destekçilerinin bir bölümü güvenlik bariyerlerini yıkmaya çalışarak Sadr karşıtlarının oturma eylemi düzenlediği bölüme geçmeye çalıştı. 

Irak'ta Sadr'a bağlı politbüro başta olmak üzere siyasi, ekonomik ve askeri kurumlar bulunuyor.