Sağlık

İPA raporu, İstanbul'un sağlık karnesindeki çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı

"Türkiye’nin sağlık göstergeleri dünyanın kıskanacağı durumda değil"

11 Eylül 2024 07:08

İstanbul Planlama Ajansı'nın (İPA) son sağlık istatistikleri, AKP'nin sağlık politikalarının etkinliğini sorgulatıyor. Sağlık hizmetlerine erişimdeki zorluklar, İstanbulluları özel hastanelere yönlendirirken, aile hekimliği birimlerinin sayısının yetersizliği dikkat çekiyor. 3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası için yayımlanan raporda, aşı reddi ve çocukluk aşılarının zamanında yapılmaması gibi ciddi sorunlar, hükümetin sağlık programındaki eksiklikleri gözler önüne serdi.

TIKLAYIN - İstanbul Planlama Ajansı'nın Genel Sağlık İstatistikleri raporu

İstanbul'da yaşam süresinin OECD ve AB ortalamalarının altında kalması, ortalama hekim sayısının ise OECD ortalamasının gerisinde olması, sağlık hizmetlerinin kalitesindeki düşüşü işaret ediyor. İstanbul'daki özel hastane sayısının kamu hastanelerini üçe katlaması, yurttaşların büyük ölçüde maliyetli özel sağlık hizmetlerine mahkûm olmasına neden oluyor.

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin aktardığına göre, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, durumu şöyle değerlendirdi: "Ortalamanın altında olma durumu pek çok kriterde söz konusuydu. Ortalama yaşam süresi, beklenen yaşam süresi, bebek ölüm hızı gibi kriterlerde, bin kişiye düşen hekim sayısı ve sağlık çalışanı sayısında da bir gerileme durumu var.

AKP, 22 yıldır iktidarda. Sağlıkta ‘Devrim yaptık, her şeyi düzelttik, çok iyiyiz, Avrupa bizi kıskanıyor’ değerlendirmesinin doğru olmadığını bu veriler gösteriyor. Mevcudu koruyamadığımız işler de var. Bunlar isteğe bağlı kürtaj olanaklarının gerilemesi, aşılama oranlarında düşmesi gibi...

Bunlar bizim için kayıp. Sağlığın tek kriteri hastane, yatak ve doktor sayısı değil ki. Okul çocuklarındaki beslenme problemi, sınıfların kalabalık olması gibi şeyler de aslında sağlığın kriterleri arasında. Türkiye’nin sağlık göstergeleri dünyanın kıskanacağı durumda değil.

Ortalamanın altındayız. Aşı, AKP hükümetinin tereddütlü davrandığı veya bilerek geri durduğu konu. Çocukluk çağı aşılarının yüksek oranlardan alt düzeye düşmesi ürkütücü bir tablo. Tüm bu göstergeler aslında AKP’nin Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın başarısızlığının göstergesidir."