T24 Sağlık
İstanbul'da bir otelde Memorial Hastanesi tarafından Mucize Organ Beyin Sempozyumu gerçekleştirildi. Memorial Şişli Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Başkanı Prof. Dr. Engin Çakar öncülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Mucize Organ Beyin Sempozyumu’, alanında uzman profesyonelleri ve inme geçirmiş ve hayata tutunmuş hastaları bir araya getirdi.
İnme ve beyin hasarı nedeniyle sakatlık ve ölüm riski ile karşı karşıya kalan ancak doğru tedavi planlaması sayesinde yeniden hayata dönen hastalar bu süreçteki ilham verici hikayelerini dinleyicilerle paylaştı.
"Her yıl 15 milyon kişi inme geçiriyor"
Bu sempozyumu beyin hasarında farkındalık yaratmak için yaptıklarını vurgulayan Prof. Dr. Engin Çakar, “Beyin hasarı, inme ve travmatik beyin hasarlarını ön planda tutan, tüm beyin hasarlarını kapsayan konular hakkında bilgilendirici bir sempozyum. Bu sempozyum ile farkındalığı artırmayı amaçladık. İnme ile karşılaşma oranı dünyada çok yüksek bir rakama sahip. Her yıl 15 milyon kişi inme geçiriyor. Her 4 insandan biri hayatı boyunca en az bir kez beyindeki damar ile ilgili problem le karşılaşıyor. Toplumdaki en büyük 2 veya 4’üncü ölüm nedeni olan ve yetişkin özürlünün en büyük nedeni olan inmeye dair farkındalığı artırmak ve önlemek için bu toplantıları yapıyoruz. Biz bu sempozyumda hastalığın bilimsel tarafını anlatıyoruz.
Konusunda uzman doktorlar ise kendi yaptığı profesyonel uygulamaları anlatıyor. Hastalığı yaşamış kişiler de bu süreci nasıl atlatacaklarını anlatıyorlar. İnmelerin yüzde 80’i önlenebilir. Lütfen hayatınıza dair tedbirler alın. Tedavilerinizi düzgün yaptırın ve bu hastalığı yaşamayın, yaşamanın bedeli çok ağır olabiliyor. Travmatik beyin hasarı da dünyada çok fazla görülüyor ve bugün bu konuya da dikkat çekmek istiyoruz” dedi.
"İnsanlara verebileceğim en büyük tavsiye, her yıl düzenli olarak film çektirmeleri"
İnme yaşayan hastalardan Neşet İsmet Behzetoğlu ile toplantıya katılan babası Hakan Behzetoğlu, oğlunun yaşadığı olayı nazar olarak değerlendirerek, şunları söyledi:
“Oğlum 2022 Eylül’de bu olayı yaşadı. Oğlumla işte, oturuyorduk. Karşı karşıyayken, hiçbir şey yokken ummadığımız bir anda bu hastalığı yaşadı. Hastalığına avm deniyor. Beyninde bir baloncuk oluşmuş. Şimdiye dek de hiçbir film çektirmemiştik, bu nedenle tabii ki fark edemedik. Bu olay yaşandıktan sonra sürecimiz başladı.
İlk önce İskenderun’da beyin kanaması sebebiyle bir ameliyat geçirdi. 15 gün ardından İstanbul’a naklimiz gerçekleşti. 2,5 ay Yeditepe Koşuyolu Üniversite Hastanesi’nde kaldı. Ardından Şişli Memorial Hastanesi'ne geldik. Sürecimiz orada hala devam ediyor. Kardeşim radyolog ama o da şimdiye dek oğluma film çekmemişti. Eğer film çekmiş olsaydık, oğlumun hastalığını görebilirdik. İnsanlara verebileceğim en büyük tavsiye, her yıl düzenli olarak film çektirmeleri. Oğlum hiçbir şeyi fark etmiyordu ve anlamıyordu. Buraya geldikten sonra 2 yıllık süre zarfında çok yol katettik. Engin Hoca ve ekibi sayesinde oğlum çok iyi. Allah hepsinden razı olsun.” (DHA)