Çevre

The Guardian kullandığı çevre terminolojisini değiştirdi; “İklim kriziyle ‘şu an’ mücadele ediyor olmalıyız"

“İklim değişimi” terimi yerine “iklim buhranı" kullanılacak

21 Mayıs 2019 12:03

T24 Dış Haberler

Çeviri: Demet Kamburoğlu

İngiliz gazetesi The Guardian, gazetesinin yazım stil kılavuzunu güncelledi. Çevreye dair kullanılan terimlerin değiştirilmesiyle, güncel dünyada yaşanan çevre krizlerinin eksiksiz ve doğru ifade edilebilmesi amaçlandı.

The Guardian'da yer alan habere göre; “İklim değişimi” yerine kullanılacak terimler, “iklim buhranı, krizi veya çöküşü” olarak belirlendi. “Küresel ısınma” terimi hâlâ kullanılıyor olsa da, yerine İngilizce’de “kızıştırmak, yanmak” anlamına gelen bir kelimenin kullanılmasının daha doğru olacağı belirtildi.

Gazetenin Genel Yayın Müdürü Katharine Viner, yeni uygulamaya dair “ Okuyucularımıza böyle önemli bir konu hakkında paylaşım yaparken, bilimsel olarak doğru ve titiz bir dil kullandığımızdan emin olmak isteriz” dedi.

"Durumun ciddiyetini gösterebilmek için daha güçlü bir dil kullanmak hedefleniyor”

Viner, iklim bilimciler ve Birleşmiş Milletler’in organizasyonlarından, Büyük Britanya’nın en büyük meteoroloji kurumlarından biri olan Met Office’e kadar pek çok kurum ve kişinin çevreye dair terminolojisini değiştirdiğini söyledi. Viner, içinde bulunulan durumun ciddiyetini gösterebilmek için daha güçlü bir dil kullanılması gerektiğinin altını çizdi. 

Geçmişte 16 yıl boyunca The Guardian'da görev yapmış ve şimdi İngiliz çevre gazetesi CarbonBrief'te yer alan Leo Hickman da kişisel sosyal medya hesabından stil değişimine dair hazırlanan bilgilendirme yazısını paylaştı. 

Terminolojide değiştirilen başka terimler şunlar:

  • “ biyo-çeşitlilik “ yerine “ vahşi tabiat”
  • “balık rezervi” yerine “ balık popülasyonu”
  • “iklim değişiminde kuşkuculuk” yerine “iklim bilimini kabul etmemek”

Birleşmiş Milletler'den ve Avrupa Birliği'nden destek

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, geçtiğimiz eylül ayında yaptığı bir konuşmada “iklim krizi” terimini kullanarak çevresel sorunlara dikkati çekti.  Guterres, konuşmasında, dünyanın varoluşsal bir krizle karşı karşıya olduğunu belirtti.

“İklim krizi” terimini kullananlar arasında Avrupa Birliği üyeleri, iklim bilimci Prof. Hans Joachim Schellnhuber, Angela Merkel’in eski danışmanı ve Papa da bulunuyor.

Met Office adlı meteoroloji kurumunun yöneticisi Prof. Richard Betts, yukarıda belirtilen küresel ısınma terimindeki “ısınma” sözcüğünün “kızışma” anlamlı bir  kelimeyle değiştirilmesinin çok daha doğru bir ifade yaratacağını belirtti.

İklim krizine dikkati çekmek adına yapılan terminoloji değişikliğine destek verenler arasında İngiliz siyaset dünyasından isimler de var. İngiliz İşçi Partisi, "iklim değişimi" yerine “iklim buhranı” terimini kullanmaya başlayacağını açıkladı.

Karbon emisyonu 2030'a kadar yarıya indirilmezse insanlığı büyük tehlikeler bekliyor

İki bilim insanının hazırladığı raporlar, iklim ve vahşi yaşam krizlerinin büyüklüğüne ışık tuttu. Geçtiğimiz ekim ayında bilim insanları, karbon emisyonunun 2030’a kadar yarıya indirilmemesi durumunda insanları kuraklık, seller, aşırı ısınma ve açlık gibi pek çok büyük tehlikenin beklediğini belirtti.

Mayısta, dünya çapında birçok bilim insanı; insanlığın vahşi tabiatı imha etme ve ekosistemleri yıkmanın yarattığı sonuçlar nedeniyle dünyanın büyük bir tehlikede olduğunu söylediler.

İngiliz televizyon kanalı ve gazetesi BBC, iklim değişimini genellikle yanlış ele aldıklarını itiraf etti. BBC çalışanları, çevre konulu tartışmalar ve münazaralarda dengeyi korumak için “reddeden” bir tarafa gerek olmadığına karar verdi.

İsveçli genç aktivist: Gerçekleri dile getirelim

Dünya çapında okullarda iklim krizine dair eylemlerin yapılmasını teşvik eden Greta Thunberg adlı İsveçli genç aktivist, kendi Twitter sayfasında yaptığı paylaşımlar aracılığıyla bu konuya dikkati çekti.

Thunberg, “2019’dayız.  Artık lütfen “iklim değişimi” terimini kullanmayı bırakıp gerçekleri dile getirelim: iklim yıkımı, iklim krizi, iklim buhranı, ekolojik yok oluş, ekolojik kriz, ekolojik buhran” ifadelerini kullandı.

Günlük hava raporunda karbondioksit seviyesi ölçeği yer alacak

The Guardian, terminolojik değişimin yanı sıra, günlük hava raporunun içeriğine karbondioksit seviyesini de ekledi. Viner, nisan ayında “Atmosferdeki karbondioksit seviyesi o kadar fazla arttı ki; günlük hava raporuna karbondioksit seviyesini gösteren bir ölçeğin eklenmesi, insanlığın iklime verdiği zararı göz önüne çıkarmak adına yapılmış sembolik bir hareket” ifadesini kullandı.

Dünya’daki ekolojik buhrana dikkat çekmek için emek veren Guardian editörü, “İklim kriziyle ‘şu an’ mücadele ediyor olmalıyız ve her gün büyük bir önem taşıyor” dedi.