Yaşam

Incel hareketi: "Tarihte ilk kez sadece erkeklik üzerinden terör eylemleri düzenleniyor"

"Bunu ABD'ye özgü yeni bir manyaklık biçimi diye küçümseyemeyiz"

15 Kasım 2019 17:58

Akademisyen Alev Özkazanç, ABD'de yükselen yeni bir terör dalgasına dikkat çekerek "Tarihsel olarak yeni bir olayla karşı karşıyayız. Tarihte ilk kez sadece erkeklik üzerinden terör eylemleri düzenlenebiliyor. Bunu ABD'ye özgü yeni bir manyaklık biçimi diye küçümseyemeyiz" dedi.

Özkazanç, Kısa Dalga Podcast platformunda yayınlanan podcastinde Joker filminden sonra yükselen şiddet tartışmalarına farklı bir açıdan değerlendirmelerde bulundu. ABD'de giderek büyüyen Incel isimli oluşumun darkweb'deki kökenlerine ve son dönemde bu grup üyelerinden bazılarının yaptığı toplu öldürme eylemlerine ilişkin bilgiler veren Özkazanç "erkek düşmanlığının yaygınlaştığını öne süren ve hakkı olmayan şeyi erkeklere vermeyen kadınların nasıl dize getireceğini öne süren fikirlerin tartışıldığını" söyledi. Kadın nefreti ve anti-feminizmin aşırı sağın argümanlarıyla örtüştüğünü anlatan Özkazanç, solcu ve liberel çevrelere karşı bir kültür savaşı yürütüldüğünü anlattı. Bu grupların göçmenler. Feministler, liberaller ve solcuları "politik doğruculuk adına baskı yaratmakla suçladıkları" sık sık online taciz kampanyası yürüttüklerini ifade eden Özkazanç, bu grupların fenomenlerinden olan Milo Yiannopoulos'dan ABD Başkanı Trump'a uzanan ilişkiler ağını anlattı.

Özkazanç "Tarihsel olarak yeni bir olayla karşı karşıyayız. Tarihte ilk kez sadece erkeklik üzerinden terör eylemleri düzenlenebiliyor. Bunu ABD'ye özgü yeni bir manyaklık biçimi diye küçümseyemeyiz. Mesele sadece ABD'ye özgü bir mesele değil, dünyanın dört bir yanında yükselen otoriter popülist dalga var. Erkeklik hareketleri de bunun bir parçası olarak yükseliyor ve çok geniş bir alanı kapsıyor" dedi.

Detayları, "Erkeklik, şiddet ve yükselen sağ popülizm" başlıklı Kısa Dalga podcastinde dinleyebilirsiniz.

 

Listen to "Kısa Dalga - Erkeklik, şiddet ve yükselen sağ popülizm" on Spreaker.