Politika

İmamoğlu: Anadolu’yu, Türkiye’yi ayağa kaldıran Atatürk’tü; biz de hep birlikte İstanbul’u ayağa kaldıracağız

Kılıçdaroğlu: Milletin iradesi varsa, elimizden alınan o iradeyi 23 Haziran’da yeniden alacağız

17 Mayıs 2019 00:39

T24 İstanbul / Gonca Tokyol

YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini iptal etmesinin ardından mazbatası elinden alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, iftarını Bakırköy’de İstanbullularla birlikte yaptı. İmamoğlu’na, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra binlerce İstanbullu da eşlik etti.

İftarın ardından yaptığı konuşmada, 16 Mayıs’ın Bandırma Vapuru’nun Samsun’a gitmek için İstanbul’dan ayrıldığı tarih olduğunu hatırlatan İmamoğlu, “O vapurda Mustafa Kemal’e eşlik eden gençlik vardı, “Tam bağımsız bir Türkiye” diyen bir ruh vardı, özgürlük ateşi vardı. Aynı inançla yol yürüyoruz. O günün koşullarında çok kötü durumda olan Anadolu’yu, Türkiyemizin insanını ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk’tü, 19 Mayıs ruhunun 100. yılında biz de hep birlikte İstanbul’u ayağa kaldıracağız” dedi.

Programın sonunda bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu da Kurtuluş Savaşı sırasında verilen mücadeleyi hatırlatarak, “Hak mücadelesi vereceğiz, milli irade mücadelesi vereceğiz. “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” dediler; eğer milletin iradesi varsa elimizden alınan o iradeyi 23 Haziran’da yeniden alacağız” ifadelerini kullandı.

İlk olarak Maltepe’de gerçekleştirilmesi planlanan ancak valiliğin son anda izin vermesi sebebiyle Bakırköy’e alınan iftar programı için İstanbul’un dört bir yanından insan belirlenen alana geldi. CHP ilçe örgütlerinin de gruplar halinde katıldığı iftar için İstanbul’daki CHP’li belediyelerin desteğiyle 20 bin kişilik yemek hazırlanırken; programın geç duyurulması sebebiyle katılım beklenenin altında kaldı.

Saat 20:00 sıralarında alana varan İmamoğlu, vatandaşların büyük ilgisiyle karşılaştı. “Başkan İmamoğlu” sloganları arasında iftarın düzenlendiği alana giren İmamoğlu, ön taraftaki vatandaşlarla tek tek tokalaştı ve kendisini bekleyenlerle fotoğraf çektirdi. Kılıçdaroğlu ve Kaftancıoğlu’nun alana gelmesiyle masaya geçilirken; iftardan önce sahneden dua ve ezan okundu. 

Kılıçdaroğlu: İrademiz 7 çete mensubu tarafından elimizden alınmışsa; biz o iradeyi, o gücü söke söke alacağız

İftar sonrasında Sunay Akın’ın anlatımı ve Çocuk Kalpler Kumpanyası’nın şarkılarıyla ‘Uğurlar Olsun Bandırma, 100 Yılın Hikâyesi’ gösterimi gerçekleştirildi. Gösterimin ardından ilk olarak sahneye Kılıçdaroğlu çıktı. Sözlerine, “Biz bugün bir demokrasi, hak mücadelesi veriyoruz. Hafızalarımız yenilendi, güzel şeyler yaptı atalarımız ve biz de güzellerini yapmak zorundayız onlara layık olmak için. Biz de güzel şeyler yapacağız, İstanbul’da yapacağız, Ekrem İmamoğlu ile yapacağız” diye başlayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Hak mücadelesi vereceğiz, milli irade mücadelesi vereceğiz. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ dediler; eğer milletin iradesi varsa elimizden alınan o iradeyi 23 Haziran’da yeniden alacağız. Bu bizim görevimiz, İstanbulluların görevi. Vicdanımızın sesini dinleyeceğiz ve sandığa öyle gideceğiz. İrademize bir saldırı yapılmışsa ve irademiz 7 çete mensubu tarafından elimizden alınmışsa; biz o iradeyi, o gücü söke söke alacağız."

“Ekrem İmamoğlu, CHP’nin adayı olmaktan çoktan çıktı. O artık 16 milyon İstanbullunun adayı. Sizden sadece bir şey bekliyorum; komşunuz, yakınınız, akrabanız, dayınız, teyzeniz, kim olursa olsun… 23 Haziran’da bir kişiyi daha ikna edeceksiniz ve beraber sandığa gideceksiniz. Diyeceksiniz ki; biz zalimden ve zulümden yana değiliz, biz haktan, adaletten yanayız, ‘Elimizden alınan hakkı geri istiyoruz’ diyeceksiniz.”

İmamoğlu: Hem İstanbul’u kurtaracağız hem de demokrasiyi sıkıntıya uğratmayacağız

Kılıçdaroğlu’nun ardından söz alan ve sözleri sık sık sloganlar ve tezahuratlarla kesilen İmamoğlu da yaptığı kısa konuşmada şunları söyledi:

“Bugün çok özel bir akşamda, 16 Mayıs’ta, Bandırma’nın İstanbul’dan Samsun’a doğru yola çıkışında buluştuk. 16 Mayıs’ta buradan ayrılan ve Samsun’a giden Bandırma vapurunda Mustafa Kemal’e eşlik eden gençlik vardı, ‘Tam bağımsız bir Türkiye’ diyen bir ruh vardı, özgürlük ateşi vardı. Aynı inançla yol yürüyoruz. O günün koşullarında çok kötü durumda olan Anadolu’yu, Türkiyemizin insanını ayağa kaldıran Mustafa Kemal Atatürk’tü, 19 Mayıs ruhunun 100. yılında biz de hep birlikte İstanbul’u ayağa kaldıracağız. 16 milyon insanı kucaklayarak, hiç kimseyi dışarıda bırakmayarak Türkiye’nin demokrasi mücadelesini de birlikte vereceğiz. Hem İstanbul’u kurtaracağız hem de demokrasiyi sıkıntıya uğratmayacağız. Yaşasın cumhuriyet, yaşasın demokrasi! Her şey çok güzel olacak.