Çevre

Ilısu Barajı'nın su tutmasıyla yaban atları da etkilenecek

Ilısu Barajı ile 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf’in yanı sıra 199 yerleşim yeri daha sular altında kalacak

02 Ekim 2019 11:12

12 bin yıllık geçmişe sahip Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı’ndan bölgedeki yaban atları da etkilenecek.

Fırat Nehri ile birlikte Mezopotamya coğrafyasının can damarlarından biri olan Dicle Nehri’nin üzerine inşa edilen ve su tutma işlemine başlanan Ilısu Barajı ile 12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Hasankeyf’in yanı sıra 199 yerleşim yeri daha sular altında kalacak. Bölge sakinlerini yerinden yurdundan eden baraj, uzmanların işaret ettiği gibi Dicle Vadisi eko sisteminde de tahribatlara yol açacak. 
 
Bu tahribattan etkilenip, doğal yaşam alanları sular altında kalacak olan canlılar arasında yaban atları da var. Vadi boyunca sürüler halinde dolaşan yaban atları her gün gün doğumu ve batımında nehre gelerek su içiyor. 
 
Geçtiğimiz yıllarda çoğunlukla Mava Dağı yamaçlarında yaşayan yaban atları, Hasankeyf çevresine gelmişti. Koruma altına alınmalarına dair bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmayan yaban atlarının yaşam alanlarının büyük bir bölümü sular altında kalacak. (MA)