Gündem

İliç faciasında 4'üncü gün | Kanadalı şirket yetkilisi de dahil 6 kişi tutuklandı, işçilerden hala haber yok!

Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen 10 milyon metreküplük heyelanda, toprak altında kalan 9 işçiden 3’ünün, "manganez ocağı"nda olduğu ihtimali üzerinde duruluyor

16 Şubat 2024 23:30

T24 Haber Merkezi 

Erzincan'a bağlı İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nde göçük altında kalan 9 işçiden hâlâ haber yok. Anagold'un işlettiği madendeki faciayla ilgili yürütülen adli soruşturma kapsamında, mahkemeye sevk edilen 8 kişiden 6 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Kanadalı şirket yetkilisi de bulunuyor. AMadende kayıp 3 işçinin "manganez ocağı"nda olduğu ihtimali üzerinde durulurken, ocakta araçlara ait bazı parçalar bulunduğu bildirildi. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, göçük altında kalan 9 işçiyle ilgili, "Kardeşlerimizin 3'ünün bir lokasyonda 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik" dedi. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu'nda, asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü

Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin 2010 yılı Aralık ayından beri altın üretimi yaptığı Çöpler Maden Sahası'nda çıkarılıp istiflenen toprak, 13 Şubat saat 14.28'de kaydı. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan bir su gibi vadiye doğru aktı. 9 işçi, geniş bir alana yayılan toprağın altında kaldı. Toprak altında kalan işçileri kurtarmak için Erzincan başta olmak üzere, Erzurum, Sivas, Rize, Malatya, Giresin, Diyarbakır, Tokat ve Tunceli'nden gelen AFAD ekipleri de görev aldı. Birçok gönüllü yardım kuruluşu da kurtarma çalışmalarına katıldı.

 

AFAD, JAK, TSK, Emniyet Genel Müdürlüğü, madenciler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 1000 kişi, alanda görev yapıyor. Kayma sonucu geniş bir alana yayılan toprak kütlesinin altındaki işçilerin yerini tespit edebilmek için 5 dron kullanılıyor. Özellikle toprak altındaki işçilerin bulunduğu düşünülen iş makineleri ve konteynerin tespiti için kullanılan boşluk ve metal tespiti yapan dronların verdiği sinyale göre işaretleme yapılıyor. Sabah saatlerine kadar aralıksız yapılan çalışmalara rağmen 9 işçiye henüz ulaşılamadı.

9 işçiden 3’ünün, "manganez ocağı"nda olabilir

Toprak altında kalan 9 işçiden 3’ünün, "manganez ocağı"nda olduğu ihtimali üzerinde duruluyor. Ekiplerin izlediği güvenlik kamerası görüntüleri sonucu çalışma yapılan bazı noktalarda metal yoğunluğu tespit edildi.

Maden sahasında toprak kaymasının ilk yaşandığı yığın liç alanının arka kısmındaki "manganez ocağı" bölümü de çalışmalarda metal yoğunluğu belirlenen noktaların arasında bulunuyor.

Olay anında bu bölgedeki yol üzerinde hareket halinde olan iki aracın, toprak kaymasının etkisiyle yığın liç alanının arka bölümünde yer alan "manganez ocağı"na düştüğü değerlendiriliyor. Derin bir oyuk halinde ve toprak kaymasını önlemek için "şev" yapılan bu ocakta araçlara ait bazı parçalar da bulundu.

Siyanür ölçümleri yapılıyor

İzlenen güvenlik kamerası görüntüleri ve bulgulardan yola çıkan ekipler, kayıp 3 işçi ile 2 aracın bu noktada olduğu ihtimali üzerinde duruyor.

Bölgede siyanür tehlikesi nedeniyle sürekli olarak ölçümler yapıldığını söyleyen Bakan Bayraktar, şu ana kadar kirlilik tespit edilmediğini söyledi ve "Halk sağlığını veya orada çalışan personeli tehdit edecek herhangi bir şey söz konusu değildir." dedi.

Acil Müdahale Ünitesi kuruldu

Erzincan'ın İliç ilçesinde toprak kayması meydana gelen maden ocağı sahasında Acil Müdahale Ünitesi kuruldu. 

Sağlık Bakanlığınca, afet durumlarında yaralılara ilk tıbbi müdahalenin yapılmasına olanak veren UMKE bünyesindeki "Acil Müdahale Ünitesi"nin, maden ocağı sahasında kurulumu tamamlandı.

Ünitede, 15 UMKE personeli, 5 UMKE aracı, 10 ambulans ile 30 kişilik 112 Acil Sağlık personeli hazır bulunuyor.

8 kişiden 6'sı tutuklandı

İliç'teki maden ocağında yaşanan toprak kaymasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J.R.G'nin yanı sıra A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K'nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı.

Şüpheliler, sağlık kontrolünün ardından İliç Adliyesi'ne götürüldü. Cumhuriyet savcılığında ifadeleri alınan zanlılardan aralarında Kanadalı şirtket yetkisilisi J.R.G'nin de yer aldığı 6'sı sevk edildikleri mahkemece tutuklandı. 

Erzincan Baro Başkanı: Şüphelilerden 5'i asli kusurlu 

Erzincan Baro Başkanı Avukat Adem Aktürk, bilirkişi raporunun çıktığını söyledi. Aktürk, rapora göre şüphelilerden 5’inin asli, 2’sinin tali ve 1’inin ise kusursuz olduğunu söyledi. 

Bakan Bayraktar'tan İliç'te göçük altında kalan işçilerle ilgili açıklama: Lokasyonlarını tespit ettik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İliç maden faciasına ilişkin olarak, "9 kardeşimizi arıyoruz. Kardeşlerimizin 3'ünün bir lokasyonda 6'sının diğer lokasyonda olduğunu tespit ettik" dedi.

TIKLAYIN - Bakan Bayraktar'tan İliç'te göçük altında kalan işçilerle ilgili açıklama: Lokasyonlarını tespit ettik

Murat Kurum hakkında suç duyurusu 

İstanbul Barosu, Erzincan’daki maden faciasının ardından maden şirketi Anagold Madencilik ve eski Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Cumhur İttifakı’nın İBB Adayı Murat Kurum hakkında suç duyurusunda bulundu.

TIKLAYIN - İstanbul Barosu'ndan Murat Kurum hakkında suç duyurusu

Ön bilirkişi raporu çıktı, Anagold asli kusurlu bulunmadı

Erzincan İliç’te Anagold şirketinin işlettiği altın madeninde 9 işçinin göçük altında kalmasına ilişkin Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlatılan Bilirkişi Ön Raporu'nda, asıl işveren Anagold Madencilik asli kusurlu bulunmadı, alt işveren şirketlere denetim yapmadığı gerekçesiyle tali kusurlu olduğu ileri sürüldü.

Aralarında A ve C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı 27 sayfalık ön raporda, olayın iş kazası olarak nitelendirildiği, asıl işveren şirketin 4 farklı alt işveren firmayla çalıştığının tespit edildiği bilgisine yer verildi.

Raporda, oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanarak, asli kusurlu bulundu.  

Raporda ayrıca, Hibliç bölge sorumlusu iş güvenliği uzmanının, yığın liçinde meydana gelen çatlaklarla ilgili üretim mühendislerini uyardığı, sorumluluklarını yerine getirdiği, risk analizi yaparak işverene önerilerde bulunduğuna değinilerek, kazada bir kusurunun olmadığı kanaatine ulaşıldı.

TIKLAYIN - Ön bilirkişi raporu çıktı, Anagold asli kusurlu bulunmadı: "Sabah yığın liçinde oluşan çatlakları hiçe saymışlar, solüsyona devam edilmiş, iş güvenliği uzmanı işvereni uyarmış"

Dün neler yaşandı? 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Erzincan İliç'te çökme yaşanan bölgede heyelan riskinin sürdüğünü söyledi.

Kanadalı yetkili de gözaltında

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı, Kanada-ABD ortaklığındaki Anagold Madencilik ile Çalık Holding'in ortağı olduğu İliç'teki Çöpler Altın Madeni'nde yaşanan facia ile ilgili gözaltına alınan 8 kişi arasında firmanın Kanadalı yetkilinin de olduğunu bildirdi. Bugün bölgeye giden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar da, sürecin hukuki boyuna ilişkin olarak, "Buradaki şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz. Müfettişlerimiz çalışmalarını sürdürüyor" demişti.

Komisyon kuruldu 

 Erzincan İliç’te meydan gelen maden faciasının araştırılmasına ilişkin komisyon kurulmasına dair TBMM Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Erzincan İliç'teki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması 

Erzincan'ın İliç ilçesinde Anagold şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nin bulunduğu geniş bir alanda, 13 Şubat saat 14.28'te toprak kayması meydana geldi. Yaklaşık 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağı doğru aktı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, söz konusu toprağın 800 metre hareket ettiğini belirtti. En az 9 işçi bu kayan toprağın altında kaldı. İhbarı üzerine bölgeye Erzincan Jandarma, AFAD ve sağlık ekipleri yönlendirildi. Fırat Nehri’ne doğru kayan devasa toprak yığınının, siyanür ve sülfürik asit ile yıkanmış malzemelerden oluştuğuna yönelik açıklamalar yapıldı. 

Anagold Maden'de (İliç'te) çalışan bir işçi, T24'e aktardığı bilgilerde her vardiyada 400 işçi çalıştığını belirterek, "Gördüğünüz topraklar siyanürlü" dedi. Şirketin, tüm itirazlara rağmen Murat Kurum’un Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olduğu dönemde kapasite artırımına gittiği ve maden hakkında “ÇED raporuna gerek yok” kararı verildiği ortaya çıktı.  

 

TIKLAYIN - Erzincan'da Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması: "Arka tarafta da kayma var; her vardiyada 400 işçi çalışıyor"

TIKLAYIN - İliç'te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi; vergi borçları silindi, parasını katladı

TIKLAYIN - Çöpler Madeni'ndeki "kapasite artırımı izni" Murat Kurum'un bakanlığı döneminde verilmiş!

TIKLAYIN - Yerlikaya: Cevherin konumlandırıldığı yığın liç alanında kayan kütlenin hacmi 10 milyon metreküp, 9 işçimiz bu kütlenin altında kaldı

GALERİ - Çöpler Altın Madeni'nde siyanürlü toprak kaydı | "Maden patronları ve onları koruyup koruyan yargı, bugünkü felaketin faili"

TIKLAYIN - TMMOB Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - TTB'den Çöpler Altın Madeni hakkında açıklama: Siyanür sızıntısı ile gündeme gelen madenin ruhsatı iptal edilmediği gibi, kâr hırsıyla kapasitesinin artırılması faciaya davetiye çıkardı

TIKLAYIN - TİP avukatı Özgür Urfa'dan Çöpler Altın Madeni açıklaması: Suç duyuruları İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından örtbas edildi

TIKLAYIN - TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası Başkanı Türkkolu: "Göçük altında kalan madenciler, resmi rakamın 5 katı"

TIKLAYIN - CHP Erzincan Milletvekili Sarıgül: Bu maden sahasının büyük risklere yol açabileceğini hep söyledik; ihmali olanlar hesap vermelidir!

TIKLAYIN - Bakanlık maden faciası açıklamasında "siyanür"e yer vermedi: "Malzeme"nin Fırat Nehri'ne akmaması için kapakları kapattık

TIKLAYIN - CHP'den Bakan Tunç'a maden tepkisi: Soruşturmaya önce Murat Kurum'dan ve kendinizden başlayın

TIKLAYIN - 'Siyanür sızıntısını' Meclis'te taşıyan Yeneroğlu aşama aşama anlattı: İliç felaketi nasıl bağıra bağıra geldi?