Kültür-Sanat

İlber Ortaylı'nın anlatımıyla herkesten önce görün; ‘Tutankhamun, Çocuk Firavun’un Hazineleri’ sergisi Ankara’ya geliyor

"Mısır'dan bize ne falan denemez, çünkü Mısırla ilgili eserler, topraklarımızda da var"

21 Mart 2024 12:39

T24 Kültür Sanat

'Tutankhamun, Çocuk Firavun’un Hazineleri' sergisi İstanbul’dan sonra şimdi de 1 Nisan 2024'te Panora AVM Ankara’da açılıyor.

Geçtiğimiz sene İstanbul'a misafir olan serginin basın ön izlemesine konuk konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İlber Ortaylı şunları söylemişti:

"Ne olursak olalım, istesek de istemesek de, bilsek de bilmesek de hepimiz Mısırlıyız çünkü bu bir medeniyet meselesi.

Medeniyet Yunanla başlamıyor. Mezopotamya'yla başlıyor ama galiba devamlılık ve tutarlılık açısında Nil Deltası'nın zenginliği böyle bir medeniyeti yaratmış. Mısır'dan bize ne falan denemez çünkü Mısırla ilgili eserler, topraklarımızda da var.

Mısır'a, Mezopotamya'ya falan ilgi duymak demek, Osmanlı devrinde, Osman Hamdi Bey'in Mezopotamya'da, Lübnan'da yaptığı kazılar… Bunu iyi bilmek zorundayız.”

Açılıştan önce görün

İstanbul'daki sergiyi basın mensupları ile birlikte gezen Ortaylı, gördüğü bir heykeli göstererek şu ifadeleri kulanmıştı:

“Bakın bu hatunların kılığı saraydaki kılık; tangayla geziyorlar, setriavret yerleri kapalı. Çok ilginç.”

Serginin Ankara açılışından önce gizemli eserlere göz atmak isteyenler, Ortaylı'nın İstanbul'daki sergi anlatımını aşağıdaki videodan izleyebilir.

20. yüzyılın en önemli arkeolojik keşfi ve aynı zamanda tarihte keşfedilen en zengin ve en ilham verici antik kral hazinelerinden biri olan firavun Tutankhamun'un hazineleri için düzenlenen sergi, 1 Nisan- 1 Haziran arası Panora AVM Ankara’da görülebilir.