İklim krizi, böceklerin cinsel yaşamlarını etkileyebilir çünkü sıcak havanın etkisiyle renkleri değişiyor ve birbirlerini bulmakta güçlük çekiyorlar.
Sidney'deki Macquarie Üniversitesi'nde davranışsal ekolog Mariella Herberstein, bilim insanları arasındaki hakim teorinin, sıcaklıklar arttığında böceklerin büyük ölçüde renk tonlarını düzenleyen melanin pigmentini daha az üretecek şekilde evrimleşerek daha açık ve parlak renkli hale geldikleri yönünde olduğunu söylüyor.
Bunun nedeni, koyu renkli nesnelerin daha fazla ısı emmesi ve daha çabuk ısınması, açık renkli nesnelerin ise gelen ışınımı daha fazla yansıtması ve daha uzun süre daha serin kalabilmesi.
Renk aynı zamanda eşleri cezbetme, yırtıcılardan veya avlardan kamufle olma ve bir türün bir üyesinin diğerlerini kolayca tanımasını sağlama gibi işlevlere de sahip. Herberstein, "Eğer üremelerini etkiliyorsak, popülasyonlarının yaşayabilirliğini ciddi şekilde etkiliyoruz demektir. Bu, çözmemiz gereken parçalardan sadece biri" dedi.
Colorado Denver Üniversitesi'nden bütünleştirici biyolog Michael Moore, bu muammanın çözülmesinin, böceklerin iklimdeki bozulmayı tam olarak nasıl atlatabileceklerini anlamada çok önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Moore, 2021 yılında iklimin daha sıcak olduğu yerlerde erkek yusufçukların kanat renk desenlerini kaybettiğini tespit etmişti ve şimdi de bunun yusufçukların eşlerini bulmalarını zorlaştırıp zorlaştırmadığını belirlemeye çalışıyor.