Çevre

İklim değişikliği 2050'de Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

Dünya şehirlerinin 2050 yılı için öngörülen sıcaklıklarını bugünün şehirleriyle kıyaslayan infografik yayımlandı

11 Temmuz 2019 16:24

Yayımlanan 2050 dünya sıcaklık haritasına göre 30 yıl sonra İstanbul’un iklimi Roma’ya benzerken, İzmir’de günümüzün Adana iklim şartları görülecek.

İsviçre’de ekolojik araştırmalar yapan ETH Zurich Üniversitesi temelli Crowtherlab 2050 yılı için dünya şehirlerinde ön görülen sıcaklık haritasını paylaştı.

Buna göre, 2050 yılında İstanbul’un sıcaklığı yıllık ortalama 2.1 derece artarak bugünkü Roma gibi olacak. Adana’nın yıllık ortalama sıcaklığı da 2.8 derece artarak bugünkü Lefkoşa iklimine yaklaşacak.

Adana’nın günümüzdeki iklimine yaklaşacak olan İzmir’de en sıcak ayın en yüksek sıcaklığı 4.9 derece artarken, Ankara’da en sıcak ayın maksimum sıcaklığı 6.4 derece artarak Taşkent’e benzeyecek.

İklim değişikliğinde geri dönülemez noktaya gelmemize sadece 11 yıl kaldığının altını çizen araştırmacılar, karbon emisyonunu azaltma konusunda kitlesel çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Dünyanın 520 büyük şehrinin 30 yıl sonrası için ön görülen sıcaklıklarını gösteren infografik, kitlelere iklim değişikliğinin sonuçlarını daha somut bir şekilde yansıtmayı amaçlıyor.