Yaşam

İklim aktivisti Rüya Aygüneş'ten Milli Eğitim Bakanı'na mektup: İklim krizi okullarda ders olsun

24 Eylül 2019 10:56

9 yaşındaki iklim aktivisti Rüya Aygüneş, 20 Eylül Küresel İklim Grevi'nin ardından Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'a mektup yazdı. Aygüneş mektupta, Bakan Selçuk'tan iklim krizinin okullarda ders olarak okutulmasını talep etti. 

Birgün'ün paylaştığı mektupta çocuk iklim aktivisti Rüya Aygüneş, "İklim krizi bana evim yanıyormuş gibi, bir geleceğim olmayacakmış, canlıların sonu gelecekmiş gibi hissettiriyor. Bu beni çok korkutuyor ve hemen insanlara duyurmam gerektiğini hissediyorum." ifadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanı'ndan okullarda iklim krizi dersinin olmasını isteyen Aygüneş Bakan Selçuk'la görüşme talep etti.

Rüya Aygüneş'in mektubunun tamamı şöyle:

"Sevgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Amca,

Benim adım Rüya Aygüneş, dokuz buçuk yaşındayım ve Tarhan köyünde dördüncü sınıfa gidiyorum. Size bu mektubu yazmamın nedeni iklim krizini çok önemsemem ve bu sorunla ilgili bir şeyler yapmanızı istememdir.

Belki iklim krizi sorununun ne olduğunu bilmiyor olabilirsiniz. Size kısaca iklim krizi nedir anlatayım. İklim krizi dünyayı yok edebilecek ve biz çocukların geleceğini etkileyen bir şeydir. Peki nasıl etkiliyor?

Bizim her zaman yaptığımız araba kullanmak, doğalgaz kullanmak ve kömür yakmak gibi şeyler dünyaya sera gazı, metan gazı ve karbondioksit salıyor. Bunun sonucunda dünya ısınıyor. Isınma sonucunda tarım alanlarında su azalıyor, kuraklık oluşuyor ve buzullar çok hızlı eriyor. Hortum gibi şeylerin çıkmayacağı yerlerde hortum gibi şeyler ortaya çıkıyor. Yani doğal afet değil, doğal insan afeti ortaya çıkıyor.

Bu arada bunları düşünmemin bir sebebi var. Bunları bana Greta Thunberg düşündürdü. Greta da benim gibi iklim kriziyle baş etmeye çalışıyor. İklim krizini okulda derslerde gördüğü için biliyor. Ama Türkiye’de böyle bir ders yok. Bu nedenle insanlar konuyu bilmiyor ve duyarsız davranıyorlar.

İklim krizi bana evim yanıyormuş gibi, bir geleceğim olmayacakmış, canlıların sonu gelecekmiş gibi hissettiriyor. Bu beni çok korkutuyor ve hemen insanlara duyurmam gerektiğini hissediyorum. İnsanlara derdimi anlatmam için sizden yardım almam gerek. Bu korkumdan harekete geçerek Açık Radyo’ya çıktım ve “Sen iklimin resmini çizebilir misin Greta” adlı kampanyayı başlattım. Daha sonra iklim kriziyle ilgili bir sunum hazırlayıp okulumda sundum. Sonra Bebek Parkı’ndaki eyleme katıldım.

Ziya Selçuk Amca,

Sizden istediğim iklim krizi okullarda ders olarak anlatılsın. Çünkü bu konu çok önemli. Bu konuyla ilgili sizinle bir gün görüşmek ve sunumumu sunmak istiyorum. Sizinle görüştüğümde sizi ikna edeceğimden eminim. Son olarak da mektubumu şu sözümle bitirmek istiyorum: Dünya yok olmuyor, biz yok ediyoruz ve yok oluyoruz.

Görüşmek dileğiyle…"