Kültür-Sanat

İkinci Dünya Savaşı'nda cepheden müzikal ölümsüzlüğe uzanan hayat: Tony Bennett, 96 yaşında hayatını kaybetti

21 Temmuz 2023 15:45

T24 Dış Haberler

Klasik Amerikan şarkılarına hayranlığı ile müzik sektörüne giriş yapan ve "Büyük Amerikan Müzik Kitabı"na  “I Left My Heart In San Francisco” gibi kendi standartlarını sokan; önce caz sonra da pop müziğe damgasını vuran Tony Bennett, 96 yaşında hayatını kaybetti. 

Bennett'in menajeri Sylvia Weiner, ABD'li müzik efsanesinin memleketi New York'ta hayatını kaybettiğini Associated Press'e doğruladı.

Bennett'in ölüm nedeni açıklanmazken, müzisyenin 2016'dan bu yana Alzheimer hastası olduğunu biliniyordu.

3 Ağustos 1926'da New York'ta dünyaya gelen Bennett, 2. Dünya Savaşı'nda ABD ordusunda görev alarak Avrupa'da savaştı. Genç yaşlarda başlayan müziğe merakı ve kendine özgü şarkı söyleme tekniğiyle dikkat çeken Bennett, savaştan döndükten sonra Columbia Records ile kontrat yaptı ve 1951'de "Because of You" adlı ilk listelerde bir numaraya ulaşan şarkısını çıkardı. 

"20. yüzyılın salon şarkıcılarının sonuncusu" olarak tanınan Bennett, "amacının hit albümler yaratmak değil, hitlerden bir katalog oluşturmak olduğunu" söylemişti. Kariyeri boyunca çıkardığı 70'den fazla albüm, ona 19 rekabetçi Grammy Ödülü kazandırdı. Bu ödüllerin 17'sini 60 yaşına gelmeden önce aldı. Bennett, seslendirdiği klasikler ve yarattığı hit parçalar ile sadece ABD'de değil, tüm dünyada en çok dinlenen sanatçılardan biri haline geldi.

Zamana ayak uydurmayı başaran Bennett, caz ile özdeşleşmiş bir isim olsa da pop müziğe de damga vurdu. Hem Lady Gaga hem de Amy Winehouse ile çalışmalarıyla genç jenerasyonlara da ulaşmaya başardı. Yaptığı müzik türünün en büyük sembollerinden olan Frank Sinatra bile Bennett'a hayranlığını dile getirmişti. 

Bennett, rock müziğin yükselişinden popun altın çağına ayakta kalmakla yetinmedi, 2014 yılında 88 yaşındayken, Lady Gaga ile yaptığı "Cheek to Cheek" albümüyle Billboard 200'de 1. sıraya hayattayken yükselen en yaşlı sanatçı oldu. 

Bennett, "Love for Sale" isimli son albümünü 2021 yılında yayımladı. 

2006'da Associated Press'e verdiği söyleşide Bennett, "İnsanları eğlendirmeyi, onlara dertlerini unutturmayı seviyorum.  İçten, dürüst hatta biraz da mizah içeren şeyler insanlara dokunmayı başarıyor. Sahnede olduğumda insanların iyi hissetmesini istiyorum" demişti. 

17 Temmuz 2012; Bennett, kızı Antonia ile İstanbul Küçükçiftlik Park'ta sahnede

Dünya çapında 50 milyonluk albüm satışı elde eden Bennett ayrıca başarılı bir ressamdı ve eserlerinde "Benedetto" imzasını kullanıyordu.