Kültür-Sanat

İki yıl önce 15 bin dolar değer biçilen tablo, ünlü ressamın eseri olduğu anlaşıldıktan sonra yaklaşık 13 milyon dolara satıldı

Sotheby's basın bültenine göre, tablo daha sonra Hollandalı ressamın "büyük öneme sahip bir eseri" olarak tanımlandı.

07 Aralık 2023 10:36

T24 Kültür Sanat

İki yıl önce 15 bin dolar değer biçilen bir tablo, Hollandalı usta Rembrandt'ın eseri olduğu tespit edildikten sonra Sotheby's müzayedesinde yaklaşık 13,8 milyon dolara satıldı. 

"Kralların Tapınması" adlı tablo, ilk kez gün ışığına çıktığı 1950'lerden bu yana neredeyse hiç görülmemişti. Koleksiyoncu J.C.H. Heldring tarafından 1955 yılında Amsterdam'da satın alındı. Heldring'in ölümünden sonra eşi tabloyu 1985 yılında Alman bir aileye sattı ve tablo iki yıl önce Christie's tarafından Amsterdam'da satılana kadar burada kaldı. 

Bu satış sırasında Christie's, İncil sahnesini "Rembrandt'ın Çevresi"ne atfederek, ünlü ressama yakın bir öğrenci veya sanatçı tarafından yapıldığını öne sürdü ve değerini 10 bin 600 ila 15 bin 900 dolar arasında tahmin etti.

Tablo, Christie's'in satışında anonim bir alıcı tarafından 910 bin dolara satın alındı; bu değer tablonun o dönemki değerinin 50 katından fazlaydı. Çarşamba günkü satıştan önce yayınlanan bir Sotheby's basın bültenine göre, daha sonra Hollandalı ressamın "büyük öneme sahip bir eseri" olarak tanımlandı.

"Kralların Tapınması"

18 aylık araştırma süreci

İsimsiz alıcının tabloyu Sotheby's'e göndermesinin ardından müzayede evi, tablonun gerçek atfına ve değerine ulaşmak için 18 aylık bir araştırma projesine başladı.

X-ışınları ve kızılötesi görüntülemenin yanı sıra önde gelen Rembrandt akademisyenleriyle yapılan yoğun görüşmeleri içeren inceleme, Sotheby's'i tablonun "Rembrandt'ın imzalı bir eseri" olduğu sonucuna götürdü. Satış öncesinde müzayede evi esere 12,6 milyon ila 18,8 milyon dolar arasında bir tahmini değer biçti.

Müzayede evi, eserin Rembrandt'ın kariyerinin başlarında, 1628 civarında, 21 ya da 22 yaşındayken ve Hollanda'nın Leiden kentinde yaşarken yapıldığına inanıyor.

Sotheby's'in Dünya Çapında Eski Ustalık Tabloları Eş Başkanı George Gordon satıştan önce CNN'e yaptığı açıklamada, Üç Bilge Adam ile bebek İsa arasındaki karşılaşmayı tasvir eden "Kralların Tapınması" tablosunun sanat dünyasında "fantastik bir fırsat" olduğunu söyledi.

CNN ile yaptığı bir telefon görüşmesinde konuşan Gordon, şöyle dedi:

"Bunun özellikle önemli olduğunu söyleyebilirim çünkü Rembrandt'ın gelişiminde ve kariyerinde çok hırslı olduğu ve bir sanatçı olarak çok hızlı geliştiği bu kritik tarihte onu anlamamıza katkıda bulunuyor"