Çevre

İddia: Sivas 15 milyon yıl önce okyanus kıyısındaydı

"Binlerce deniz canlısı fosili bulduk"

20 Temmuz 2019 18:06

Denizden 400 kilometre uzaklıkta, 1350 metre yükseklikteki Sivas Doğanşar ilçesi yakınlarında geçtiğimiz yıllarda meydana gelen erozyon Türkiye'nin coğrafi oluşumuna ilişkin fosilleri ortaya çıkardı. Fosillerden yola çıkan araştırmacılar, geçmişte Sivas'ın okyanusun tabanında yer aldığını düşünüyor.

Konuyla ilgili araştırmalar yürüten tarih öğretmeni, araştırmacı-yazar Fikri Karaman, deniz canlılarına ait fosillerin yaklaşık 15 milyon yıl önce bölgede deniz olduğunun kanıtı olduğunu belirtti. Karaman, "Bulunduğumuz alanda binlerce deniz canlısı fosilleri bulunmaktadır. Bu bölgenin koruma altına alınması gerekiyor" dedi.

"Anadolu yükseldi, sular çekildi"

Fikri Karaman, bulunan fosillere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Bulunduğumuz alanda binlerce deniz canlısı fosilleri bulunmaktadır. Burada balık fosilleri bulduk, deniz salyangozu fosilleri var, midye ve benzeri fosiller de bulunmaktadır. Bu bölgenin bilimsel araştırmalar ve gelecek nesillere taşınması açısından koruma altına alınması gerekir. Bu fosillerden yaklaşık 15 milyon yıl önce bu bölgenin deniz tabanında olduğunu anlıyoruz. Zamanla Anadolu coğrafyası yükseldi, sular çekildi ve bu fosiller buralarda kaldı. Bu fosillere bakarak geçmişte bu bölgenin okyanusun tabanında olduğunu düşünüyoruz."