Politika

İçişleri Bakanı Yerlikaya, Bursa'da: Göçmen organizatörlerinin nefesini kesme sözü aldık, bu işi yapamaz hale gelip hapishaneyi görecekler

26 Ekim 2023 21:25

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Bu 3 saati aşkın toplantıda hem emniyetim hem jandarmamdan göçmen organizatörlerinin nefesini kesme sözü aldık. Dosyaları savcımızla beraber öyle bir hale getirilecek ki çıkarıldıkları mahkemede tamamı bu işi yapamaz hale gelip hapishaneyi görecekler" dedi.

Bakan Yerlikaya, Bursa'da Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Türkiye'nin Huzuru Toplantısı"nın ardından yaptığı açıklamada, terör, organize suçlar, uyuşturucu, göçmen kaçakçılığı, siber suçlar ve asayiş başta olmak üzere operasyonları ülkenin dört bir yanında aralıksız sürdürdüklerini vurguladı.

"Bizim için terörist neyse zehir taciri de odur"

Öncelikli hedeflerinden birinin, ülkeyi organize suç örgütlerinden temizlemek olduğunu aktaran Yerlikaya, şöyle devam etti:

"81 ilimizin tamamında organize suç örgütlerinden sokak çetelerine kadar bu illegal yapılara karşı 'Kafes' operasyonları düzenliyoruz, düzenlemeye de kesintisiz devam edeceğiz. . 7'si hakkında adli kontrol kararı verildi, 3 mafya tipi organize suç örgütü hamdolsun çökertildi. Bizim için terörist neyse zehir taciri de odur. Terör örgütlerine ve işbirlikçilerine finansal kaynak sağlayan başta gençlerimiz olmak üzere, toplumumuzu zehirlemeye çalışan zehir tacirlerine, hayatı zehir etmek için gece gündüz demeden operasyonlar düzenliyoruz. Düzenlemeye de devam edeceğiz."

Son 120 günde Bursa'da zehir tacirlerine yönelik 3 bin 11 operasyon düzenlendiğini belirten Yerlikaya, gözaltına alınan 3 bin 462 şüpheliden 445'inin tutuklandığını, 143'ü hakkında adli kontrol kararı verildiğini dile getirdi.

"Mücadelemizin odağında düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleri bulunuyor"

Yerlikaya, Bursa'da kayıtlı 225 bin 114 göçmenin bulunduğu bilgisini vererek, "Bizim mücadelemizin odağında düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleri bulunuyor. Bu amaçla son 120 günde ilimizde 13 operasyon düzenledik ve bu operasyonlarda 21 göçmen kaçakçılığı organizatörlerini yakaladık. 6'sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Bu 3 saati aşkın toplantıda hem emniyetim hem jandarmamdan göçmen organizatörlerinin nefesini kesme sözü aldık. Dosyaları savcımızla beraber öyle bir hale getirilecek ki çıkarıldıkları mahkemede tamamı bu işi yapamaz hale gelip hapishaneyi görecekler." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde düzensiz göçle mücadele ederken medeniyet değerlerine bağlı kaldıklarını, yabancı düşmanlığına ve ırkçılığa geçit vermediklerini vurgulayan Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kara vatan ve mavi vatanda olduğu gibi siber vatanda da suç odaklarıyla mücadele ediyoruz. Hiç şüpheniz olmasın sanal devriyelerimiz 7/24 görevlerinin başında. Son 120 günde Bursa'da 17 bin 423 sosyal medya hesabı üzerinde çalışma yapmışız. Siber suçlarla mücadele kapsamında, terör, bilişim sistemleri, ödeme sistemleri, çocuk istismarına yönelik düzenlenen 9 operasyonda 24 şüpheli gözaltına alındı. Bunlardan 3'ü tutuklandı. Bursa'da Siber Suçlar Şubemiz, Bakanlığımızda da Siber Suçlar Dairemiz her yerde tüm sosyal medya mercilerinde, paylaşımlarında bu hususiyete dikkat ediyor."

"Biz gücümüzü milletimizden alıyoruz"

Bakan Yerlikaya, kaçakçılıkla mücadeleye değinerek, son 4 ayda Bursa'da 132 operasyon gerçekleştirildiğini, gözaltına alınan 230 şüpheliden 22'sinin tutuklandığını belirtti.

Bakanlık olarak halkın huzur ve güvenliği için suç ve suçlularla mücadeleyi aralıksız sürdürdüklerine işaret eden Yerlikaya, şunları anlattı:

"Son 120 günde Bursa'mızda kişilere, mal varlığına, millete, devlete, topluma karşı işlenen suçlarda ve takibi gereken olaylarda aydınlatma oranımız yüzde 86,9. Sahaya iyi basacağız, basıyoruz, basacağız. Suç işlenmesini yani önleyici hizmetimizi çok daha fonksiyonel hale getireceğiz. Bunun karşılığında kişilere ve mallara karşı işlenen suç olaylarında ve diğer olaylarda olay sayısını düşürmek birinci hedefimiz. İkinci hedefimiz, eğer artık suç var, suç işlenmişse işte orada jandarmam, emniyetim, sahil güvenliğim bu işi dert edinecek, aydınlatma oranlarımız pik yapacak."

Yerlikaya, son 4 aylık dönemde haklarında yakalama kararı olan 12 bin 370 kişinin yakalanıp adalete teslim edildiğini söyledi.

Toplantıda, İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Emniyet Genel Müdürü Erol Ayyıldız, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin, Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve diğer ilgililer hazır bulundu.