Politika

İbrahim Kiras: İktidarın aklına, Gezi olayları benzeri bir ortamın yeniden ortaya çıkmasından başka bir çıkış yolu gelmiyor

"Seçmen aklıyla değil duygularıyla oy verir"

02 Haziran 2022 10:59

Karar Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Kiras, iktidarın Gezi Parkı eylemleri üzerinden muhalifleri hedef almasını ve "Aç geziyor, rakı, bira içmekten geri durmuyor" ifadelerine göndermede bulunarak, "Siyasi tutum alışlarda ve oy verme davranışlarında da bizi yönlendiren aklımızdan ziyade duygularımız. Duygularımız ise içinde yer aldığımız toplumsal gruplarla ilişkimizden, aidiyetimizden, kimlik algımızdan bağımsız teşekkül etmiyor. Bilhassa siyasi alanda. Bugünlerde yeniden Gezi Parkı olaylarının tartışma gündemine getirilmiş olması boşuna değil. Gezi olayları bu toplumda bir yarılmanın sembolü. Yine bugünlerde 'rakı bira' içenlere yönelik söylenen sözler de herhalde dil sürçmesi olamaz" dedi. 

Kiras, "Hatırlayacak olursanız, Gezi olaylarının patladığı atmosfer de büyük ölçüde böylesi açıklamaların eseriydi. O sırada ne olmuşsa olmuş ve 'Hiç kimseyi ötekileştirmeyeceğiz' söyleminin yerini aniden 'Çatlasanız da patlasanız da...', 'Tıksırıncaya kadar için…' ve 'Bunlar...' retoriği almıştı. Giyim kuşama ilişkin tepki çeken açıklamalar da sıklıkla yapılmaya başlanmıştı" ifadesini kullandı. 

Kiras, "İşler iyi gitmiyor, devlet yönetilemiyor, halk öfkeli. Bir iktidar değişikliği ihtimali her zamankinden daha güçlü artık. İktidarın seçmen tabanında ise hem erime var hem de kafa karışıklığı. Bu durumda dağılmanın önlenmesi için konsolidasyon hamlelerine ihtiyaç duyuluyor. Çünkü başka türlü bir siyaset yöntemi bilinmiyor. Gezi olayları benzeri bir ortamın yeniden ortaya çıkmasından başka bir çıkış yolu akla gelmiyor" yorumunu yaptı. 

Yazının tamamı için tıklayın.

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Gezi eylemleri açıklaması: Bezmialem Camii içinde bu teröristler bira şişeleriyle caminin içini pislemişti, bunlar böyle, bunlar çürük, sürtük!

TIKAYIN - Erdoğan: Sigarada ve suluda vergiyi devamlı artırıyoruz, çok rahatsızlar; aç sefil geziyor; rakı, bira almaktan geri durmuyor