Politika

Erdoğan: Sigarada ve suluda vergiyi devamlı artırıyoruz, çok rahatsızlar; aç sefil geziyor; rakı, bira almaktan geri durmuyor

Erdoğan, nargilenin de zararlı olduğunu belirterek "Buna yönelik hazırlıklar yapıyoruz" dedi

31 Mayıs 2022 15:21

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması'nda stajyer bir doktorun sigaralardaki vergilerin artırılmasının, bırakma yolunda etkili olduğunu söylemesi üzerine, hem içkide hem sigarada vergilerin devamlı artıldığını söylerken, "Bundan çok rahatsızlar. Aç sefil geziyor, rakıyı, birayı almaktan geri durmuyor" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü Gençlik Buluşması'nda konuştu. Erdoğan, sigaradaki vergiler hakkında konuşurken, "Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, ünlü milyarder Elon Musk'ı gördüğünde "Bu sigara tüketimine karşı mücadeleye de biraz para harca" diyeceğini söyledi. 

Erdoğan, stadyumda sigara içilmeye devam edildiğini belirtirken, "İşte bu kurusu… Sulusu da var. Buralarda yanında şişeleri ile gelip bütün polislere rağmen içeriye girip orada uygun yerlerde ne yazık ki biraysa bira, farklı farklı onları da içenler var. Yani hem kuru hem sulu… Bunların hepsi kime zarar o stadyuma geleyim ben sporcuları seyredeyim diye oraya gelen benim vatandaşlarımın hepsine zararlı oluyor" dedi. 

Erdoğan, nargilenin de sigara kadar zararlı olduğunu belirterek, "Buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz" dedi. 

"Herkesi ikaz ediyor, hatta varsa sigara paketine el koyuyoruz"

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Dünyada her yıl 7 milyon, ülkemizde 100 bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklardan öldüğü gerçeğine rağmen maalesef bu salgınla mücadelede henüz arzu ettiğimiz yerde değiliz. Biz gençlik yıllarımızdan beri bu mücadelenin en ön safında olduk. Kendi yakın çevremizden başlayarak karşılaştığımız herkesi tütün ürünlerinin zararlarına karşı ikaz ediyor, hatta varsa sigara paketine el koyuyoruz.

"Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca"

Elektronik sigara falan söylüyorlar, bunların hepsi aldatmaca. Hepsi nasıl para kazanırız, bunun yolları. Elektronik sigara denilen öbüründen farklı değil. Hem keseye hem vücuda zarar veriyor. Fırsat vermeyeceğiz, elimizden geleni yapacağız. Son zamanlarda nargile olayı ortada. Nargile sigaradan daha az zararlı değil, çok daha fazla zararı var. Zarardan da milletimizi kurtarmak içi buna yönelik de bazı hazırlıklar yapıyoruz. 

"Arabadan 'şunu at' diye işaret ediyorum, ama hiç umurunda değil"

Araçta falan aslında sigara kullanmak yasak ama bu yasağa herkes uyuyor mu? Maalesef… Bazen araçla giderken bakıyorum, hem arabayı kullanıyor bir elinde de sigara içmeye devam ediyor. Ben tabii arabadan işaret ediyorum ‘şunu at at’ diye. Ama hiç umurunda değil. O yine o şekilde devam ediyor.

"Elon Musk'a 'sigarayla mücadeleye de para harca' diyeceğim"

Elon Musk'la ilk görüşmemde diyeceğim ki bu sigara tüketimine karşı mücadeleye de biraz para harca. Buna da harcarlarsa bu işi çok daha çabuk başarırız. Dijitalle propaganda işimizi zor sokuyor. 

"Hem kurusu, hem sulusu var"

"Stadyumlar ile ilgili kararlar aldık. Stadyumlardaki olumsuz tezahüratların ortadan kalkması için hanımları da alalım, hani hanımları görünce belki erkekler olumsuz tezahüratta bulunmazlar ama nerede! Yine aynen devam ettiler. Ara verilmedi. Sigaraya gelince. Sigara konusunda ise stadyumlarda hiç mi hiç dinlemeden, kusura bakmasın benim vatandaşlarım kadını da erkeği de sigaraya stadyumlarda da devam. Onunla kalmıyor, işte bu kurusu… Sulusu da var. Buralarda yanında şişeleri ile gelip bütün polislere rağmen içeriye girip orada uygun yerlerde ne yazık ki biraysa bira, farklı farklı onları da içenler var. Yani hem kuru hem sulu… Bunların hepsi kime zarar o stadyuma geleyim ben sporcuları seyredeyim diye oraya gelen benim vatandaşlarımın hepsine zararlı oluyor. Orada tezahüratlarda kötü tezahürata da neden oluyor ve zaman zaman stadyumlarda maalesef bakıyorsunuz kavgalar dövüşler bunlara da neden oluyor."

"Vergilerin artmasından rahatsızlar"

(Sigaralardaki vergilerin artırılması, gençleri sigaradan uzak tutmakta faydalı diyen stajyer doktora) Devamlı artırıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Hem suluda artırıyoruz, hem sigarada artırıyoruz. Ama hayret; aç sefil geziyor, rakıyı birayı almaktan geri durmuyor. 

Doktorların birinci derecede sigara içmemesi, alkol almaması lazım. Onların örnek olması lazım. 

Belediye başkanlığım dönemiydi galiba. İstanbul'da bir kalp ameliyatına girdim. Kalp ameliyatında doktor, bana bir de akciğeri gösterdi. Fakat, akciğerde siyah lekelerin olduğunu gördüm. Doktor dedi ki, bunlar hep sigaradan dedi... Ameliyat edilen bayandı üstelik. Ama ciddi manada sigara içen bir bayan... Akciğeri maalesef sigara dumanı demek ki o lekeler orada meydana geliyor. Bize düşen neydi? Doktorumuza da artık Allah yardımcınız olsun dedik... Başarılı bir ameliyatla o hanımefendi kurtuldu, şimdi ne durumda bilemiyorum... Bunun en büyük örneği akciğer ameliyatlarında bunu görmek. Bembeyaz olması gereken akciğerin ne hale düştüğünü görüyoruz. 

(Nargile) Aromatikle aldatma yoluna gidiyorlar. O şekilde vatandaşı soyuyorlar. 

İş öyle bir yere geldi ki, iş bağımlılıkla mücadeleye geldi. Tütün bir tarafa, nargile bir tarafa, elektrikli bir tarafa... 2-3 yaşında çocukların elinde telefon, bırakmıyor; annesi almaya çalışırsa annesinin üzerine gidiyor. Neredeyse annesine o elindeki telefonu atacak kadar ileri giden çocuklar var. Bağımlılık ciddi manada mücadele etmememiz gereken alanlardan biri haline geldi."


Kütahya'da 4.3 büyüklüğünde deprem

Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen Canan Kaftancıoğlu: Arkadaşlar, nerede kalmıştık?

Erzurum'da Diyanet'e bağlı Kur'an kursundaki çocuklara cinsel istismara 119 yıl 6 ay hapis cezası

Erkan Baş'tan Bakan Soylu'ya: Utanmadan polislere suç işletiyorsun; savcılığa gitmişken kol kola olduğun çetelerle ilgili ifade de vermeni bekliyoruz

Erdoğan: Sigarada ve suluda vergiyi devamlı artırıyoruz, çok rahatsızlar; aç sefil geziyor; rakı, bira almaktan geri durmuyor

"Her yer Taksim her yer direniş" sloganlarıyla Taksim'e yürüyen TİP'e polis engeli

Yargıtay, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkındaki kararı onadı

Kılıçdaroğlu’ndan Bahçeli’ye “hapis” yanıtı: Sizin feriştahınız gelse bize diz çöktüremez, sizin gibi dün tükürdüğümüzü bugün yalamayız

Pervin Buldan, Mansur Yavaş'ı "korkak siyaset" yapmakla suçladı: Kimse sizin 'inşallah'ınıza kalmadı!
" />