Kültür-Sanat

İBB Şehir Tiyatroları’nın haftalık programında sekiz oyun var

Şehir Tiyatroları bu hafta Antigone, Veba, Hastalık Hastası, Geçit, Ay Carmela, Can Yeleği, Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikâyesi ve Zehir ile sahnede

14 Eylül 2021 18:17

T24 Kültür Sanat

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, eylül ayının yeni haftasında sekiz oyunla seyirci karşısına çıkıyor.  

Bu hafta tiyatroseverleri yeni yazarların oyunlarından klasik eserlere zengin bir repertuvar bekliyor.  

Yeni oyunlardan Antigone ve Veba’nın yanı sıra Hastalık Hastası, Geçit, Ay Carmela!, Can Yeleği, Rüstemoğlu Cemal'in Tuhaf Hikâyesi ve Zehir adlı oyunlar bu hafta sahnede. 

Albert Camus’nün yazdığı, Neil Bartlett’in uyarladığı, Mehmet Ergen’in çevirip yönettiği Veba oyunu, 15 Eylül Çarşamba günü 20:30’da Müze Gazhane Büyük Sahne’de seyirciyle ilk kez buluşacak. 

 Haftanın programı (15-18 Eylül)

VEBA (Yeni Oyun) 

Nobel Ödüllü yazar Camus’nün faşizm alegorisi olarak kaleme aldığı eserde, veba salgını sırasında yaşanan kaotik durum anlatılır. Karantina döneminde verilen mücadele, belirsizlik ve korkunun egemen olduğu bir dünya canlandırılıyor. 

Albert Camus’nün yazdığı, Neil Bartlett’in uyarladığı, Mehmet Ergen’in çevirip yönettiği oyunda Sevil Akı, Serdar Orçin, Emrah Can Yaylı, Burteçin Zoga, Tankut Yıldız, İrem Arslan, Özgür Dereli, Burak Davutoğlu, Ergun Üğlü, Cafer Alpsolay rol alıyor. 

Oyun, 15-18 Eylül tarihleri arasında Müze Gazhane Büyük Sahne’de. 

ANTİGONE (Yeni Oyun) 

Devletin olmazsa olmaz yasası, bireyin vicdanında karşılığını bulamazsa, iktidarın elinde tuttuğu iki ucu kızgın demir kimi yakar? 

Sophokles’in yaklaşık 2 bin 500 yıl önce kaleme aldığı aynı adlı oyunundan uyarlanan Antigone’de; aynı savaşta birbirini öldüren, ama biri kahraman diğeri hain ilan edilen iki kardeşine de on görevini yapmakta kararlı olan Antigone ile; devletin varlığıyla kendi varlığını eş tutan Kreon’un buyruklarından geri adım atmayan duruşu karşı karşıya geliyor. 

İnsanlığın tüm kadim deneyimleri tarihe gömülürken yine de çözülmeyen, kaybolmayan çelişkilerimizi sahneye getiren “Antigone”, dünden bugünü tartışıyor. Sofokles’in yazdığı, Sabahattin Ali’nin çevirdiği, Engin Alkan’ın uyarlayıp yönettiği oyunda Cengiz Tangör, Zafer Kırşan, Aslı Menaz, Gözde İpek Köse, Özgün Akaçça, Destan Batmaz, Onur Şirin rol alıyor. Oyun, 15-18 Eylül günleri arasında Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde. 

 

GEÇİT 

Çıktıkları yolculukta dağ başında mola veren bir ağa ve maraba, saklandıkları yerden kontrol noktasını izlerler. İki kişi arasındaki ilişki aslında insanlığın varlığından beri mücadele ettiği mülkiyetçilik ve ezen-ezilenlerin hikâyesinin özeti gibidir. 

Cem Düzova’nın yazdığı Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Gürol Güngör, Hasip Tuz, Emre Narcı, Müslüm Tamer rol alıyor. Oyun 15-18 Eylül günleri arasında Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi’nde. 

HASTALIK HASTASI 

Argan hastalık hastasıdır. Evde bir doktor bulunursa hem istediğim zaman tedavi olurum, hem de cebimden beş kuruş çıkmaz düşüncesiyle, kızını bir doktorla evlendirmeye karar verir. Kızı ise bir başkasına âşıktır. Argan’ın sırf parasını seven karısı ise onu hem aldatmakta, hem de elinde avucunda ne varsa almaya çalışmaktadır. 

Evin, her şeyden haberdar olan son derece zeki ve iş bilir hizmetçisinin gönlü bu duruma razı olmaz. Hakikatin ve aşkın kazanması için elinden geleni yapar. 

Aşk gülücüklerinin sahtesini, gerçeğinden ayırmak zordur. 

Hastalık Hastası, Klasik Fransız Tiyatrosu’nun kurucularından Moliere’in (1622 – 1673) yazdığı son oyundur. İlk kez 1673 yılında sahnelenen oyunda Moliere, eleştirilerini mesleğini kötüye kullanarak zengin hastalarını sömüren doktorlara yöneltir. 

Moliere’in yazdığı, Tolga Yeter’in yönettiği oyunda Barış Çağatay Çakıroğlu, Besim Demirkıran, Çağrı Büyüksayar, Çiğdem Gürel, Elif Verit, Ersin Sanver, Gün Koper, Hüseyin Tuncel, Sevinç Erbulak, Şirin Asutay, Şükrü Türen, Tuğçe Açıkgöz rol alıyor. Oyun, 15-18 Eylül günleri arasında Kağıthane Sadabad Sahnesi’nde. 

 

AY, CARMELA! 

 

İspanya’da Milliyetçiler ve Cumhuriyetçiler arasında geçen iç savaş dönemini anlatan oyunda, iki varyete oyuncusu Carmela ve Paulino, Franco önderliğindeki Milliyetçiler tarafından rehin alınır. Belçite şehrinin işgalini kutlayan Milliyetçiler tarafından istemedikleri bir gösteriye zorlanırlar. Bu zorlamanın sonucunda içinde bulundukları savaşı, “gösteri yapılmalı mı, yapılmamalı mı?” sorusuyla sanatı ve sanatçıyı sorgulamaları, işleri gereği güldürmeyi, eğlendirmeyi hedefleyen bu iki oyuncunun isyanları, gelgitleri, kayıpları anlatılır.

Modern İspanyol tiyatrosunun önemli, temsilcilerinden Jose Sanchis Sinisterra’nın yazdığı,  Naşit Özcan’ın yönettiği oyunda Ada Alize Ertem, Çağatay Palabıyık, Erkan Akkoyunlu rol alıyor. Oyun, 15-18 Eylül günleri arasında Ümraniye Sahnesi’nde. 

 

CAN YELEĞİ 

Mülteci bir anne yeterince tanımadığı bir coğrafyada, savaşın bıçak gibi kestiği eski hayatına tutunup yeni olanla baş etmeye çabalar. Aynı kaderi paylaştığı komşusu da savaşın sürüklediği ve eşitlediği diğer kadındır. Anladığımızı sandığımız, anlamak istemediğimiz, zaman zaman öfkelendiğimiz durumlarla ilk defa yüzleşebileceğimiz bir öykü. Hepimiz aynı dünyada yaşıyorken, nasıl oluyor da ötekine dönüşüyoruz? 

Modern dünyanın temel sorunlarına ışık tutan çağdaş kadın yazar Gönül Kıvılcım; Boğaziçi Üniversitesi‘nde iktisat eğitimi aldıktan sonra yüksek lisansını Norveç Bergen Üniversitesi’nde kitle iletişim dalında tamamladı. 

Gönül Kıvılcım’ın yazdığı, Nihat Alpteki’nin yönettiği oyunda Elçin Atamgüç rol alıyor. 

Oyun, 15-18 Eylül günleri arasında Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde. 

RÜSTEMOĞLU CEMAL'İN TUHAF HİKÂYESİ 

Osmanlı İmparatorluğu'nun son demlerinde, Girit’teki yurtlarından sürgün edilen bir ailenin İstanbul’a, Çanakkale'ye ve nihayet Ayvalık'a uzanan maceralı yolculuğu. Rüstem'in, Cemal'in ve hayatlarındaki diğer insanların kimi zaman gülünç, kimi zaman hüzünlü ama sıcak hikâyeleri. 

Cengiz Toraman’ın yazıp yönettiği oyunda Esen Koçer, Levent Üzümcü rol alıyor. 

Oyun, 16-18 Eylül 2021 günleri arasında Sultangazi Hoca Ahmet Yesevi Sahnesi’nde. 

ZEHİR 

Geçmişte yaşadıkları trajik kaybın ardından ayrılan çift, yıllar sonra bir araya gelmek zorunda kalır. Bu buluşma, acılı bir geçmiş hesaplaşmasına dönüşür. Karşı tarafın da neler hissettiğine dair eksik bırakılan taşlar yerine oturur. Kadın ve erkek dünyasının bakış açısına odaklanan eser Hollanda prömiyerinin ardından birçok dile çevrilmiştir. 

Lot Vekemans’ın yazdığı, Şaban Ol’un çevirip yönettiği oyunda Sevinç Erbulak, Ahmet Saraçoğlu, Aslıhan Kandemir, Eraslan Sağlam rol alıyor. 

Oyun, 15-18 Eylül günleri arasında Müze Gazhane Meydan Sahne’de.