Koronavirüs

İBB Bilimsel Danışma Kurulu: Vefat sayısı yüzde 43 daha yüksek

07 Şubat 2022 15:06

İBB Bilimsel Danışma Kurulu, İstanbul’da 2022’de haftalık vefat sayılarının 2015-2019 ortalamasına göre yüzde 43 daha yüksek olduğuna dikkat çekti ve ölümlerin bir kısmının da Omicron varyantından kaynaklandığını vurguladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin Mart 2020'de hayata geçirdiği İBB Bilimsel Danışma Kurulu, İstanbul'da ölüm sayılarındaki artış üzerine açıklama yaptı.

Ölüm sayısındaki artışın endişe yarattığına vurgu yapılan açıklamada kişi ve kurumların aşılanmaya güvenerek Koronavirüs tedbirlerini hafifletilmesinin yanıltıcı olduğu, hızlı PCR testi sayısının azalmasıyla vaka ve ölüm sayılarında artış yaşandığının altı çizildi.

Ölüm sayılarında artış

İBB Bilimsel Danışma Kurulu, Türkiye'de Koronavirüs günlük vaka sayısının 100 bin sınırına dayandığını ve ölüm sayılarının artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Kurul, salgının hafiflediği şeklindeki algının endişelerini artırdığını ifade etti.

Kurul, Avrupa’da her bin kişiden daha fazla kişiye PCR test yapıldığını Türkiye’de bunun daha düşük olduğunu belirterek, Fransa’da her bin kişiden 16 kişiye, Danimarka’da her bin kişiden 36 kişiye PCR testi uygulandığını açıkladı. Kurul, mevsimsel gripten en az 5 kat daha öldürücü olan Koronavirüs'ün ilk zamandaki gibi önemsenmesi gerektiğini açıkladı ve hızlı test uygulamasının daha fazla yapılması gerektiğini, salgının ancak bu şekilde kontrol altına alınabileceğini ifade etti.

Yüzde 43 artış 

Ülke genelinde yaşanan vaka sayılarında en yoğun artışın İstanbul'da olduğunu belirten İBB Bilimsel Danışma Kurulu, İstanbul'un güncel vefat grafiğinde ciddi artış yaşandığını aktardı.

Kurul, 2022'de haftalık vefat sayılarının 2015-2019 ortalamasına göre yüzde 43 daha yüksek olduğuna dikkat çekti ve ölümlerin bir kısmının da Omicron varyantından kaynaklandığını vurguladı.

İBB Bilimsel Danışma Kurulu; Türk Tabipler Birliği, Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Derneği, Türk Toraks Derneği gibi konunun uzmanı bilim insanlarının Omicron'un daha bulaşıcı olduğu yönündeki açıklamalarını hatırlattı.

Kurul, çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının da Koronavirüs bulaşı nedeniyle hizmet veremeyecek duruma gelmesine de yer verdi.